Skip to content
Politică

Scindare în USR: dispute între tabere și amenințări cu demisia, în plină criză politică și sanitară

Inquam Photos / George Călin

O nouă scindare are loc în partidul condus de Dacian Cioloș. Surse politice au precizat pentru PS News că mai mulți lideri USR, din tabăra lui Dan Barna, îi cer lui Dacian Cioloș „maturitate politică”, să facă un pas în spate și să accepte refacerea coaliției de guvernare cu Florin Cîțu premier. Aceștia invocă actuala criză sanitară pentru a argumenta că este nevoie de refacerea coaliției cu PNL, chiar și cu Florin Cîțu premier.

De cealaltă parte, unii lideri ai USR amenință chiar cu demisia din partid, dacă Cioloș ar decide revenirea în coaliție cu un guvern condus de Cîțu. Nici Dacian Cioloș nu ar fi de acord, chiar dacă asta înseamnă prelungirea crizei politice și prăbușirea partidului în sondaje, spun surse politice.

„S-a știut de când a preluat Dacian Cioloș USR că se pune cruce pe revenirea în Guvern cu Cîțu premier. La cum îl știm noi pe Cioloș…așa va rămâne”, au explicat surse politice.

Planul B al președintelui Iohannis

Nici liberalii nu doresc să facă un pas în spate și să renunțe la propunerea de premier în persoana lui Florin Cîțu. Însă, potrivit surselor PS News, președintele Klaus Iohannis ar avea și un plan B. Șeful statului ia în calcul desemnarea unui premier de criză care să nu fie membru de partid. Potrivit surselor citate, Guvernul va fi constituit din PNL și USR cu un premier care să își asume decizii nepopulare, în contextul în care România înregistrează zilnic sute de decese provocate de coronavirus.

Precizăm că șeful statului i-a convocat miercuri, la Cotroceni, pe cei responsabili cu instituirea „unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”, a spus marți președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută la Cotroceni în cea mai neagră zi a pandemiei de Covid.

DETALII AICI: Ultimele calcule de la Cotroceni: ce variantă ia în calcul Iohannis pentru rezolvarea crizei politice

Cioloș, eșec răsunător în Parlament

Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi.

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după ce a fost respins în Parlament. Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș a răspuns: „Cîțu e non-soluție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *