Skip to content
Educație

Școala în vremea pandemiei. Mărturiile prof. Cristina Tunegaru: Foarte mulți profesori nu au cum să țină cursuri online

facebook ministerul educatiei

Profesoara de limba și literatura română Cristina Tunegaru este unul dintre dascălii care pun la dispoziție elevilor cursuri online, în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-un interviu pentru PSnews.ro, profesoara Cristina Tunegaru a explicat că sunt foarte mulți copii și părinți interesați de cursurile pe care aceasta le face în aceste zile. „Vă spun că în prima zi am primit peste 100 de teme. Încercam să răspuns la ele și nu scădea cifra de la INBOX. Mă simțeam absolut copleșită”, spune aceasta.

Însă, profesoara atrage atenția că doar anumiți părinți și anumiți copii beneficiază de cursurile online, un exemplu fiind cei din mediul rural. „Eu știu foarte clar care este situația multor copii din mediul rural pentru că am predat și acolo. Știu că sunt copii care nu au calculator, tabletă, acces la internet. La acești copii trebuie să ajungem altfel, nu așa”, a explicat Tunegaru.

O altă problemă semnalată de profesoara Tunegaru este aceea că sunt foarte mulți profesori care nu au cum să facă aceste cursuri online. „Profesorii nu au fost ei pregătiți, și atunci cum să ne așteptăm de la profesori să se adapteze? Este foarte greu”, spune aceasta.

„Sunt foarte mulți părinți și copii care urmăresc cursurile online și îmi trimit opiniile lor. Sunt copleșită de reacții. Eu fac cursuri adresate tuturor copiilor din România. Eu le dau și teme în timpul cursurilor și ei rezolvă temele și îmi trimit. Cei mai mulți dintre ei le rezolvă pe caiete, scanează și îmi trimit. Eu am creat o adresă de mail pentru asta și eu le răspund când reușesc. Vă spun că în prima zi am primit peste 100 de teme. Încercam să răspuns la ele și nu scădea cifra de la INBOX. Mă simțeam absolut copleșită. Sunt și foarte mulți părinți care îmi trimit temele copiilor.

Însă, doar anumiți părinți și anumiți copii o să beneficieze de cursurile online. Eu știu foarte clar care este situația multor copii din mediul rural pentru că am predat și acolo. Știu că sunt copii care nu au calculator, tabletă, acces la internet. La acești copii trebuie să ajungem altfel, nu așa. S-ar putea ca și dintre cei care au internet, tabletă sau laptop, să nu fie motivați și părinții lor să nu îi îndemne spre cursurile online și să considere că e vacanță. Cred că aceste cursuri vin în folosul celor care deja se pregătesc foarte mult și deja sunt foarte serioși și au părinți care îi stimulează să se pregătească.

E și o problemă de sistem: profesorii nu au fost ei pregătiți, și atunci cum să ne așteptăm de la profesori să se adapteze? Este foarte greu. Și mie mi-a fost foarte greu la început să găsesc locul unde să filmez, să manevrez lumina astfel încât să se vadă bine, să găsesc o cameră care să permită și un sunet bun. A trebuit să adaptez destul de mult. La primele sesiuni m-am ocupat foarte mult cu asta. Trebuie să investim în profesori, nu doar să ne așteptăm de la ei să ne ofere ceva. Sunt foarte mulți profesori care nu au cum să facă aceste cursuri online. Asa e realitatea. Sunt câțiva care reușesc pentru că, fie sunt foarte motivați, dedicați să învețe acum, fie știau dinainte care sunt platformele pe care pot lucra cu elevii lor”, a declarat Cristina Tunegaru pentru PSnews.ro

Școlile vor fi închise până de Paște

Ministrul Educației, Monica Anisiei, a anunțat, duminică seară, că școlile rămân închise pe perioada stării de urgență, așadar și după data de 22 martie, termenul stabilit inițial de autorități ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Astfel, cei aproape 3 milioane de elevi din învățământul preuniversitar vor sta acasă până de Paște.

„Deocamdată nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a școlilor, dar în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a declarat Monica Anisie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *