Skip to content
Politică

Scriitorul Andrei Pleșu îl desființează pe Dan Puric: „Rolul de guru nu-l prinde prea bine”

Scriitorul Andrei Pleșu îi aduce critici acerbe actorului Dan Puric. Scriitorul susține că artistul a ieșit din sfera actoriei, unde este ”competent”, și a devenit un guru, rol care nu-l prinde prea bine.

”Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbracă. Regula e să nu citezi mai mult decât citeşti”, se arată într-o postare pe Facebook pe o pagină dedicată scriitorului.

" "

El mai spune că Puric recurge frecvent la nume probleme și concepte despre care nu are decât cunoștiințe de bază, sau din auzite.

”Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent”, mai afrimă scriitorul, care adaugă că nu înțelege de ce Dan Puric face acest lucru.

Pleșu are și o explicație: ”Vrea să pară altceva decât este”.

La cât este de ”inteligent și de angajat spiritual”, Pleșu ar fi așteptat să-l vadă mai smerit, ”mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator”.

Scriitorul mai precizează că Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă, menționând că atunci când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata.

”Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a naţiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârşirea”, mai spune Pleșu, care se întreabă ce rost mai are să porți rolul de profesor.

În încheiere Andrei Pleșu subliniază ironic că: ”Suntem unici, persecutaţi de tot mapamondul, singurii creştini adevăraţi, speranţa lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali”, precizează b1.ro.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *