Skip to content
Cultura

Scriitorul Michel Houellebecq despre pandemia de coronavirus: Niciodată nu s-a spus cu o neruşinare atât de calmă, că viaţa nu are aceeaşi valoare pentru toată lumea

YOUTUBE

Începutul unei „lumi noi” după criza generată de pandemia de COVID-19 nu-l convinge pe celebrul scriitor francez Michel Houellebecq, care anticipează din contră o lume „puţin mai rea”, informează AFP, conform Agerpres.

„Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă declaraţii de genul „nimic nu va mai fi ca înainte”. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel”, a afirmat scriitorul, autorul, prin alte scrieri, al romanului „Harta şi teritoriul”, într-o scrisoare citită luni la postul de radio France Inter. „Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi aceeaşi, puţin mai rea”, a subliniat scriitorul, cel mai citit autor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă.

Epidemia de COVID-19, estimează romancierul, „ar trebui să aibă drept principal rezultat accelerarea anumitor mutaţii în curs”, printre care, în special, „diminuarea contactelor între oameni”.

Epidemia de coronavirus oferă un motiv splendid de a adera la această tendinţă îngrijorătoare: un fel de uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane”, a afirmat de asemenea Michel Houellebecq. „Va fi la fel de fals să afirmăm că am redescoperit tragicul, moartea, mortalitatea etc…” a continuat scriitorul, care critică în scrisoarea sa câţiva autori care s-au izolat în casa lor de vacanţă.

Chiar dacă epidemia de COVID-19 a provocat moartea a aproape 25.000 de persoane în Franţa, scriitorul afirmă că „niciodată moartea nu a fost la fel de discretă ca în aceste ultime săptămâni’‘.

Victimele se rezumă la o unitate în statisticile deceselor zilnice şi în anxietatea care se răspândeşte la nivelul populaţiei pe măsură ce totalul se ridică la ceva neobişnuit de abstract”, a subliniat acesta.

„O altă cifră a căpătat multă importanţă în aceste săptămâni, aceea a vârstei bolnavilor. Până la ce vârstă este recomandabil să-i reanimăm şi să-i îngrijim? 70, 75, 80 de ani?” se întreabă romancierul.

„Niciodată nu s-a spus cu o neruşinare atât de calmă că viaţa nu are aceeaşi valoare pentru toată lumea”, a constatat autorul romanului „Supunere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *