Skip to content
Politică

Scrisoare deschisă – COOL & TRENDY

Sunt prezentă în domeniul creației vestimentare de peste două decenii și, prin forța lucrurilor, mi-am dezvoltat instinctul modei, acel instinct care mă ajută să anticipez linia pe care o voi urma. Acest instinct nu se rezumă doar la fashion, ci mă face să remarc și direcțiile în care se îndreaptă societatea, în general. Datorită lui am detectat prezența foarte frecventă în spațiul public a unui fenomen care ia amploare: este fenomenul ”scrisoare deschisă adresată lui…”.

Scrisoarea deschisă a devenit o adevărată mișcare de masă. Niciun nemulțumit nu mai pune timbrul pe un plic închis pe care să îl trimită prin poștă. Nu, toți nedumiriții și toți incomodații apelează la acest gen literar – până mai ieri, căzut în desuetudine. Toți se imaginează a fi voci autorizate ale societății civile și își fac o datorie de onoare din a-i bombarda cu epistole deschise pe cei care îi deranjează.

De ce nu este agreat un alt gen literar, o altă specie? Sonetul desigur nu, că e formă fixă și dificilă. Dar o eglogă, o orație, o fabulă n-ar merge? Se admit și versurile albe.

Uneori, destinația nu este ”pe persoană fizică”. Se trimit misive pe adresa guvernului, a Președinției, a CNA – de fapt, mi se pare că numai cine nu vrea nu primește.

Modelul ar fi cam așa: Domnule/Doamnă/Domnilor… În numele grupului/organizației/comitetului… vă somez să răspundeți/să dați socoteală/să explicați de ce ați spus/făcut/nu ați spus/nu ați făcut… Semnează, în numele grupului/organizației/comitetului… indescifrabil.

Până la editarea unui almanah sau – mai bine – al unui anuar sau – și mai bine – a unor Pagini Aurii a Scrisorilor Deschise este doar un pas. Insistați! După cum ar fi spus primul om care s-a plimbat pe Lună – un pas mic pentru voi, un pas mare pentru omenire!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *