Skip to content
Politică

Scrisoarea lui Giuliani. Daniel Fenechiu: Amnistia ar produce o talibanizare a societății românești EXCLUSIV

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

CITIȚI MAI MULT AICI: Incredibil, avocatul lui Trump vrea amnistie. Solicitare către Iohannis

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe senatorul PNL, Daniel Fenechiu, de profesie avocat, pentru a i se solicita opinia referitoare la scrisoarea lui Rudolph Giuliani. Astfel, Daniel Fenechiu consideră că „lui Giuliani i-a fost prezentată o anumte situație de către lobbyiști ai actualei coaliții majoritare, iar ceea ce spune dânsul este cât se poate de corect dacă lucrurile ar sta întru totul așa cum i-au fost lui prezentate”.

„Situația este din punctul meu de vedere destul de limpede. Domnul Giuliani este, în momentul de față, avocat și lobbyist. Fără îndoială el are un trecut impecabil, de fost procuror de mare succes, avocat anti-mafia. Din punctul acesta de vedere el are un istoric extraordinar și are o notorietate bună în SUA, dar care în momentul de față, probabil, pentru că certitudini nu am cum să am, lui Giuliani i-a fost prezentată o anumte situație de către lobbyiști ai actualei coaliții majoritare, iar ceea ce spune dânsul este cât se poate de corect dacă lucrurile ar sta întru totul așa cum i-au fost lui prezentate. În situația că premisa ar fi că tot ceea ce a făcut DNA-ul ar fi un abuz bazat pe încălacarea legii și pe protocoale încheiate în afara legii și așa mai departe, atunci recomandările lui sunt de bun-simț, Însă, înainte de a merge mai departe cu soluții din aceastea infailibile și recomandări absolute, eu cred că trebuie rezolvate punctual niște aspecte ce sunt de esența acestei probleme.

Pe deoparte, cred că protocoalele trebuie supuse controlului democratic și trebuie să se pronunțe o instanță asupra lor: dacă sunt încheiate prin încălcarea legii și care sunt implicațiile încălcării legii și cum s-a manifestat și cum au fost generate consecințe dramatice pentru oameni. De asemenea, aspectul numărul doi, în raport cu multitudinea de plângeri și sesizări relativ la anumite pretinse abuzuri săvârșite de procurorii DNA, cred că trebuie analizate cu rapiditate și celeritate, iar în ipoteza în care se constată că într-adevăr ele se verifică și sunt foarte multe, atunci în discuție pot fi avute în vedere și soluții suplimentare. Însă, atât timp cât la baza acestei ofensive împotriva DNA stau protocoalele privite generic fără să existe o analiză are să zică dacă protocoalele au dus la încălcarea drepturilor omului în maniera asta. Și totodată, la baza acestei ofensive, stau niște declarații împotriva unor procurori că procurorul de la Ploiești sau procurorul de la București, care nu au fost până în momentul de față nici investigate și nu există o soluție pe marginea lor, eu cred că nu ne putem lansa în acțiuni care să arunce în aer sistemul de justiție pe care îl avem în România în momentul de față. Nu poți să lucrezi pur și simplu pe impresii. În justiție se lucrează pe dovezi, pe lucruri care sunt constatate cert de către magistrați. Aceasta este esența sistemului.

Pe de altă parte, nu fac parte din categoria celor care spun că tot ceea ce s-a întâmplat în zona DNA și în zona Înaltei Curți a fost impecabil. Sunt dintre cei care au ridicat semnale de alarmă serioase în perioada în care nimeni nu își permitea să spună absolut nimic. Însă repet că, așa cum am spus și atunci, lucrurile trebuie făcute respectându-se legea. Nu putem să venim cu măsuri ingenioase dacă nu există un suport legal. Nu există un suport legal pentru a fi făcută o comisie internațională pentru analizarea protocoalelor pentru că potrivit legii, la nivelul României, există instanțe abilitate care să facă lucrul acesta. Avem judecători care să facă lucrul acesta, care nu sunt doar apți ci și instituiți legal să facă treaba aceasta. În ceea ce privește procurorii acuzați că ar fi încălcat legea, avem mecanismele de rigoare cum ar fi Parchetul General, mai nou avem chiar o secție specială pentru magistrați, deci din punctul acesta de vedere eu cred că pot fi rezolvate. Este adevărat că rezolvarea lor și investigarea lor durează puțin, dar dacă ne dorim o justiție normală, eu cred că trebuie să mergem pe varianta justiției și nu o justiție populară, pe o justiție făcută în presă. Așa cred eu cu riscul să nu placă poziția mea multora”, a spus senatorul PNL.

Chestionat referitor la amnistia despre care precizează avocatul lui Trump în scrisoare, Daniel Fenechiu consideră că s-ar produce în societate „aceleași reacții pe care le-a născut OUG 13” adicăo împărțire, o talibanizare a societății românești”.

„Amnistia de care vorbea domnul Giuliani este o măsură de politică penală care este la îndemâna oricărei guvernări dintr-un stat. Fără îndoială că nici România nu face excepție și fără îndoială și în România s-ar putea da o amnistie și o grațiere. Ceea ce este de discutat în momentul acesta este dacă în raport cu problemele cu care se confruntă lupta împotriva infracționalității în România, este sau nu este binevenită o asemenea măsură. Probabil ați observat că în disputa din jurul unei posibile amnistii și grațieri, care a fost inițial o propunere legistlativă a Guvernului, care a trecut în mod tacit și a ajuns la Camera Deputaților și pusă în sertar și care a fost și tema unei posibile ordonanțe despre care s-a vorbit foarte multă vreme, s-a produs o împărțire, o talibanizare a societății românești. O categorie, susținătorii acestei coaliții de guvernare, care au spus că trebuie dată acea ordonanță și o categorie majoră de oameni din opiziție care au spus „nu, nici vorbă, nu vom da o amnistie pentru corupții lui Dragnea și Tăriceanu”. Din punctul acesta de vedere, o grațiere și o amnistie nu ar face altceva decât să mențină acest climat de talibanizare și cu siguranță vor apărea aceleași reacții pe care le-a născut OUG 13. Nu este o decizie a mea în ceea ce privește o grațiere și o amnistie care să fie date în momentul acesta, dar eu cred că doar când va fi rezolvată problema protocoalelor, calificării în lipsa protocoalelor și consecințelor și problema evaluării DNA și a altor instituții judiciare care au ridicat semne de întrebare, până atunci s-ar putea vorbi niște măsuri care să fie compensatorii. Până atunci eu cred că nu facem altceva decât să speculăm pentru că, repet, că trebuie să avem o claifiare juridică a protocoalelor și trebuie să vedem situația procurorilor împotriva cărora există atâtea plângeri”, a conchis Daniel Fenechiu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *