Skip to content
Politică

Scrisoarea secretă a lui Barack Obama pentru liderul suprem iranian

" "

Preşedintele Barack Obama i-a scris în secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre o posibilă cooperare în lupta contra grupului Statul Islamic (SI), cu condiţia să existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului, a dezvăluit joi Wall Street Journal (WSJ).

Obama i-a trimis o scrisoare luna trecută ayatollahului Ali Khamenei în care a evocat ceea ce a numit „lupta comună” contra insurgenţilor sunniţi din SI, precizează cotidianul, citând „persoane informate despre această corespondenţă”, relatează mediafax.ro.

" "
" "

Iranul, o ţară musulmană şiită, şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice începând din 1979. Însă Iranul este considerat tot mai mult un stat susceptibil să joace un rol în a ajuta la instaurarea stabilităţii în Siria şi Irak.

Refuzând să nege sau să confirme informaţiile publicate de Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că „nu sunt în măsură să vorbesc despre corespondenţa privată dintre preţedinte şi oricare alt lider al planetei”.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Teheranului să continue un program nuclear exclusiv civil în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *