Skip to content
Politică

Scrisoarea secretă a lui Barack Obama pentru liderul suprem iranian

Preşedintele Barack Obama i-a scris în secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre o posibilă cooperare în lupta contra grupului Statul Islamic (SI), cu condiţia să existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului, a dezvăluit joi Wall Street Journal (WSJ).

Obama i-a trimis o scrisoare luna trecută ayatollahului Ali Khamenei în care a evocat ceea ce a numit „lupta comună” contra insurgenţilor sunniţi din SI, precizează cotidianul, citând „persoane informate despre această corespondenţă”, relatează mediafax.ro.

Iranul, o ţară musulmană şiită, şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice începând din 1979. Însă Iranul este considerat tot mai mult un stat susceptibil să joace un rol în a ajuta la instaurarea stabilităţii în Siria şi Irak.

Refuzând să nege sau să confirme informaţiile publicate de Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că „nu sunt în măsură să vorbesc despre corespondenţa privată dintre preţedinte şi oricare alt lider al planetei”.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Teheranului să continue un program nuclear exclusiv civil în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *