Skip to content
Opinii & Analize

Sculați, voi oropsiți ai vieții! PSD se află la răscruce de vânturi

news.ro

Până să vorbim despre PSD și ce se va întâmpla cu acest partid, merită făcută o discuție sinceră despre cum arată societatea noastră la acest moment electoral, alegeri locale și parlamentare urmate de 3 ani de “aparenta liniște”.

Pentru a înțelege România acum, așa cum arată ea, cu bune cu rele, o analiză a rețelelor sociale este metoda cea mai bună de cunoaștere. În intestinele rețelelor sociale putem intui cum va arată viitorul politic. Site-ul VICE România publica un reportaj de senzație sub titlul: “Grupurile de Facebook pentru agățat, din România, sunt mai triste decât contul tău de Tinder”. Citam câteva fraze esențiale: “Tipi care fac live-uri în care-și filmează portofelele pline cu bani, colecția de ceasuri sau de telefoane, tipe care dansează în timp ce câteva sute de dubioși bălesc la ele și lasă cele mai cretin-amuzante comentarii, live DJ-ing de la oameni care încă locuiesc cu părinții și petreceri cu manele și dans din buric în camere de cămin”.

Sau, și mai relevant, un alt pasaj: “ Am găsit vreo șase grupuri din astea, care adună laolaltă vreo 460 de mii de membri, dar bănuiesc că sunt mult mai multe. Numai după numele grupului îți dai seama că e rost de caterincă aici: „IUBESTE-MA SI TACI+18” (85 614 membri), FETE OBRAZNICE (5 061 membri), Singur/ă …Vrei să ne cunoaștem.? (56.059 membri), As vrea sa iubesc a doua oara….. (2 696 membri), Fete Singure(72 333 membri) și probabil cel mai cunoscut și mai de succes, FETE şi FEMEI SINGURE (233 889 membri), o junglă cum nu mi-a mai fost dat să văd până acum“

Sute de mii de tineri romani pauperizati, fără educație, plecați mulți dintre ei din țara sau rămași în zonale periurbane sau în mediul rural oferă un spectacol social grotesc. Ei sunt alegătorii de mâine, ei vor influenta prin votul lor politicile publice, rezultatul alegerilor viitoare și modelul nostru de societate. Peste 1 milion de tineri până în 25 de ani trăiesc suspendați într-o categorie definită de birocrații europeni drept NEETS, nu au surse de venit oficiale, nu plătesc taxe și impozite in consecință, nu studiază sau dacă au studiat vreodată s-au oprit la școala generala, sau dacă au terminat totuși o facultate cumva nu exista pe niciun radar social, nu fac parte din nici o baza de date oficială a statului roman. Sunt niște “fantome”, exista însă paradoxal în mediul virtual, au telefoane și conexiune la internet, subzista cumva din activități ilicite sau pe spatele părinților. Tipologia este cea descrisă în reportajul Vice.

O parte dintre ei vor merge la vot, sau nu, în acest an sau poate în 2024. Vor vota partide stângiste, populiste, antisistem, dar cu siguranța nu PNL sau USR. În zece ani numărul lor va creste considerabil din cauza sistemului de educație falimentar, din cauza sărăciei și a pauperizării imposibil de surmontat, din cauza creșterii discrepanței dintre cei bogați și săraci. Unde se vor duce aceste voturi importante, circa 2 milioane de voturi în perioada următoare, în intervalul celor 8 ani, două cicluri electoarele, 2020 și 2024?

PSD, odinioară partidul maselor, vede cum i se diminuează statistic bazinul electoral în ultimii 20 de ani. PSD a (re)devenit în mod paradoxal partidul oropsiților și al rețelelor clientelare după ce în 2016 a păcălit circa 1 milion de votanți din clasa de mijloc și bugetari speriați de tehnocrați să ii voteze.

PSD se afla totuși la răscruce, ori dispare, ori se reinventează. Un partid care nu câștiga public tânăr este sortit dispariției. Apoi, sa speri ca te vor vota în continuare cei care vor ieși la pensie nu e o afacere bună. În anii următori din ce în ce mai putini romani vor ajunge la pensie, numărul pensionarilor a scăzut cu cincizeci de mii anul trecut în comparație cu 2018. PSD poate uita și de voturile bugetarilor care de regula se duc spre partidul aflat la putere.

Teoria jocului de sumă nulă spune ca totuși alegătorii nu votează neaparat ce își doresc, votează de fapt oferta electorală și partidele care sunt la acel moment pe piața, la masa politica. Dacă vrei sa votezi ai de ales din ceea ce exista la momentul respectiv. Așadar, marea bătălie este sa exiști ca partid și sa fi relevant și cunoscut pentru a aduna voturi.

Teoretic, dacă PSD supraviețuiește, ar trebui sa fie în mod natural partidul care va colecta voturile acestor marginalizați, oropsiți ai sortii, care în timp vor deveni și mai frustrați, și mai revoltați, și mai dispuși sa dea foc la societate din cauza inechității în care trăiesc și i-a aruncat destinul. Credeți că tinerii care jefuiesc acum magazinele în Statele Unite și dau foc mașinilor de poliție au apărut din neant? Sunt rezultatul inechităților acumulate în timp și sunt agregați de rețelele sociale. Este simplu de înțeles: cum poți să îți depășești condiția când te-ai născut într-o familie disfuncționala în nordul Moldovei sau în Bărăgan, crescut la limita supraviețuirii, fără oportunități de educație, fără șansa unui loc de munca, a unei meserii? Șansele tale pot fi comparate cu cel născut la Cluj, București sau în centrul Iașiului?

Este evident că, dacă s-a putut naște un partid al așa ziselor elite urbane tinere cum este USR, atunci și tinerii pauperizați ai anilor 2020, cei fără educație și oportunități, fără părinți cu profesii, cu posibilități și educație la rândul lor, vor avea în curând o formațiune politică care să le preia aspirațiile și dorințele. Ce vor aceștia? Bani, sa scape de sărăcie, vor statut social în ciuda faptului ca nu au școală sau sa nu cunosc vreo meserie, vor să trăiască bine, să aibă mașini și case așa cum au văzut pe rețelele sociale, sa-și depășească condiția și să scape de mediul social obscur în care s-au născut. Accesul la reprezentarea bogăției prin fetisismul rețelelor sociale, unde trebuie sa arați ca ai, altfel nu exiști, faptul ca zi de zi vezi cum sub ochii tai trăiesc și se bucura îmbogățiții lumii îl distruge sufletește pe cel care nu are bani pentru ziua de mâine și o șansă la un viitor mai bun!

Revenind la PSD, este cert acum că PSD va sta în opoziție patru ani bătuți pe muchie cu un președinte care nu le va da guvernul chiar dacă prin absurd ar obține 40 la suta în alegerile din toamnă. De aici se deschide următoarea întrebare: va rezista PSD în Opoziție? Chiar dacă va obține 25 la suta în viitorul Parlament din decembrie 2020, va mai exista un PSD relevant în 2024? Asta depinde exclusiv de PNL și de președintele Iohannis, dacă vor putea nivela discrepanțele din societate. Imposibil de făcut în patru ani. Depinde și de partidul care se va naște, sau nu, pe ruinele PSD, sau poate din interiorul PSD: Partidul tinerilor pauperizati și năpăstuiți ai sorții. Ei vor deveni o forța electorală care nu va putea fi neglijată în viitorul deceniu și care, la un moment dat, va da chiar un viitor președinte al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *