Skip to content
Politică

Scurta cronică a celei de-a doua confruntări Ponta- Iohannis sau ce se întâmplă când te uiți doar la Shrek

Cea de-a doua confruntare directă dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta a fost un nou episod pe care îl putem încadra la serialul ”cum a căzut Iohannis în capcanele întinse de Ponta.” Ponta, instruit și extrem de dibaci i-a mai administrat o serie de lovituri frontale lui Iohannis.

Chiar și cu o echipă de strategi condusă de Felix Tătar și Vasile Blaga, care până la urmă și-au dovedid iscusința politică după ce l-au făcut pe Băsescu președinte în două rânduri și l-au scăpat pe acesta și de două referendumuri de demitere, Iohannis și-a dovedit în această seară limitele. Altfel spus, chiar și cu aceleași ingrediente de bună calitate, când ouăle sunt stricate omleta nu e comestibilă.

De asemenea, a fost o dezbatere care a semănat mai degrabă cu una școlărească și nu cu una prezidențială. Moderatorul emisiunii, Mădălina Pușcalău, a fost extrem de rigid, întrebările adresate celor doi candidații fiind unele școlărești și lăsând permanent impresia că este extrem de speriată să nu iasă din formatul negociat cu staff-urile celor doi candidați. Întrebări precum ”ce calități are contracandidatul dumnevoastră” au fost preferate în detrimentului unora legate de politică externă, acest domeniu fiind cel mai important element din atribuțiile unui șef de stat. Rezultatul a fost o dezbatere slab moderată, fără sare și fără piper, în care ”elevii” Ponta și Iohannis nu s-au putut confrunta și dezbate cu adevărat, ci mai degrabă și-au expus monologurile exersate în fața consultantului. Totul din cauza temerilor moderatorului că iese din formatul negociat.

Pe lângă momentele în care Klaus Iohannis nu a fost în stare să îl identifice chiar pe unul din colegii săi din conducerea partidului și a refuzat sistematic să răspundă la întrebarea ”își va da Mircea Roșca demisia din Parlament pentru a se pune la dispoziția justiției, în dezbaterea din această seară dintre au existat două momente cruciale, care foarte probabil vor cântări extrem de mult în votul electoratului din finala din 16 noiembrie.

Primul moment, care a fost cu adevărat o premieră într-o confruntare dintre doi prezidențiabili, a fost acela când Klaus Iohannis, rugat de moderatorul dezbaterii să îi adreseze o întrebare adversarului său, a refuzat din start să facă acest lucru. Ne putem gândi că Iohannis suflă și-n iaurt după ce s-a fript rău, cu o seară înainte, încercând din răsputeri să îl pune pe Ponta în dificultate adresându-i întrebare următoare: ”L-ați votat pe Ion Rațiu și pe Crin Antonescu. Mă pot baza pe votul dumnevoastră?”. Ne aducem aminte de răspunsul lui Ponta ”Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu”.

Replica lui Ponta a fost un adevărat bumerang pentru prezidențiabilul ACL, bumerag care l-a lovit direct în moalele capului pe șeful PNL.

Prudent și probabil încercând să nu mai fie încă odată ”lovit” frontal de vreo replică acidă a lui Ponta, Klaus Iohannis a precizat că nu are niciun fel de întrebare pentru contracandidatul, deși să fim realiști: avea o mie de posibilități și direcții unde să îl bage în corzi pe prezidențiabilul PSD. Dar cum iarna nu-i ca vara, nici Iohannis nu-i Băsescu la capitalolul ”capacitatea de a-și îngenunchia adversarul”. Probabil că încă resimte această lovitură, astfel Iohannis a zis pas invitației de a a-i adresa o întrebare lui Ponta.

”Vad ca dl Ponta e azi in mare forma si neaga tot felul de lucruri, ce sa cred ca mi-ar raspunde? Cred ca, idiferent ce as intreba, ar suci un rapuns care nu ar corespunde realitatii”, și-a motivat Iohannis teama de a-l înfrunta pe Ponta.

Un al doilea moment apoteotic din confruntarea Ponta- Iohannis a fost capcana pe care prezidențiabilul PSD i-a întins-o adversarului și care făcea referiri directe la două din sloganurile de campanie ale lui Ponta- ”Președintele care unește” și ”Mândri că suntem români”. Lipsit de capacitatea de a realiza că i-a fost întinsă o cursă, Iohannis a căzut direct în plasa lui Ponta.
Iată dialogul dintre Ponta și Iohannis și cum prezidențiabilul ACL a ajuns să recunoască că rezonează cu ideile și sloganurile promovate de candidatul PSD pentru Cotroceni.
”Ponta: Vreau să vă întreb ceva foarte important. Am învățat și la școală o declarație a unui ardelean: dacă pentru strămășii noștri români toate drumurile duceau la Roma, ardelenii spuneau că toate drumurile duceau la Bucureși. Sunteți de acord cu acest lucru?
Iohannis: Da, sunt de acord cu acest lucru. Foarte de acord
Ponta: Știți cine a spus acest lucru?
Iohannis: Mi-ați pus o întrebare, v-am răspuns.
Ponta: A fost spus de episcopul Iuliu Hosu, care a citit declaratia de unire, episcop greco-catolic care s-a imbratisat cu episcopul ortodox. Dacă sunteți de acord cu mine, atunci românii vor avea ce sărbători în 2018.
Iohannis: Domnule Ponta, haideți să renunțăm la aceste încercări de a dezbina românii.”

Imaginați-vă cum ar fi ca Victor Ponta să își însușească sloganul ”România lucrului bine făcut.” Ar putea fi posibil așa ceva? Ar fi Ponta atât de novice încât să cadă într-o astfel de capcană?

Din alt punct de vedere, chiar și cu un moderator extrem de prietenos, care a încercat să îl ducă pe Iohannis în acele zone extrem de favorabile prezidențiabilului ACL, astfel încât acesta să pară că poate rivaliza și purta o polemică de la egal la egal cu adversarul său, Victor Ponta, Klaus Iohannis nu a reușit să se impună.Iohannis a fost practic miercuri seară în rolul acelui elev care, deși a obținut subiectele înainte de examenul la fizică, în teză tot nota 4 a luat.

Șeful PNL a dovedit că are o serie de lacune iremediabile în materie de comunicare politică și că dezbaterile nu-s de el. Iohannis vrea mai puțină vorbăraie nu pentru că este ceva indezirabil, ci pentru că pur și simplu gestul de a vorbi și a purta o dezbatere îi dă bătăi de cap prezidențiabilului ACL.

 

P.S. : Stim deja că strategii lui Ponta sunt fanii serialului ”House of Cards”. Ai lui Klaus Iohannis probabil că s-au tot uitat în această campanie la ”Shrek.”

8 comentarii la “Scurta cronică a celei de-a doua confruntări Ponta- Iohannis sau ce se întâmplă când te uiți doar la Shrek

 1. Da, eu cred ca s=a fript cu o seara inainte cu….ultima intrebare: ”L-ați votat pe Ion Rațiu și pe Crin Antonescu. Mă pot baza pe votul dumnevoastră?”.
  Iar răspunsul lui Ponta va intra in ISTORIA ALEGERILOR :

  ”Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu”

  Nu as vota niciodata cu un asemenea candidat cu o sumedenie de LACUNE pentru functia de PRESEDINTE DE TARA ! Eu si cei apropiati mie vom vota VICTOR VIOREL PONTA !

  1. Veve, imi pare rau dar nu am chef sa vad nimic. Eu ma bazez suta la suta pe convingerile mele, dupa analize si aprecieri de valoare. Nu pot fi influentat nici de clipuri, nici de sfaturile unora sau altora. Totusi respect optiunea fiecaruia din jurul meu.

 2. Johannis aseara a stiut intrebarile si nu putea sa se uita la Ponta pentru ca se concentra sa inteleaga ce i se sufla in casca.
  Sa va uitati ca Ponta i-a facut semn ca stie ca poarta casca.

 3. La B1tv Iohannis a avut casca in ureche, asta pentru ca a intrebat cineva aseara in emisiunea domnului Gadea de ce duce ponta mana la ureche. de aia se uita, saracul absent pe pereti. penibil sa i se spuna in casca ce sa spuna. Rusine.

 4. Eu m-am uitat si nu m-a impresionat deloc. Poate ca si altii puteau sa faca un montaj despre iohannis. Nu inseamna ca daca nu s-a facut iohannis e imaculat!inseamna ca este neinteresant…ceea ce da de gandit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *