Scutul antirachetă al NATO din Europa se întăreşte. Baza americană din Polonia, similară cu cea de la Deveselu

Sursă foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

O nouă bază americană de apărare aeriană, aflată în nordul Poloniei şi concepută pentru a detecta şi intercepta atacurile cu rachete balistice ca parte a unui scut antirachetă al NATO mai larg, este gata de misiune, a anunţat miercuri alianţa militară occidentală.

Vorbind în marja summitului NATO de la Washington, şeful alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că disponibilitatea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa unei ameninţări în creştere reprezentată de rachetele balistice.

„Ca o alianţă defensivă, nu putem ignora această ameninţare. Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat el, menţionând că rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Sistemul, denumit Aegis Ashore, are baza în oraşul Redzikowo din nordul Poloniei şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă până la intermediară, potrivit NATO.

Scutul NATO de apărare antirachetă este menit să protejeze cetăţenii, teritoriul şi forţele europene împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Alte elemente-cheie ale scutului includ un al doilea sit Aegis Ashore în România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane cu baza în portul spaniol Rota şi un radar de avertizare timpurie situat în oraşul turc Kurecik.

NATO afirmă că Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staţionaţi la cele două site-uri de interceptare din Polonia şi România, baza de la Deveselu fiind operaţională din 2016.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: