Skip to content
Politică

Se adâncește criza din Catalonia: Guvernul REFUZĂ medierea

luatkhoa.info

Se adâncește criza din Catalonia: Guvernul spaniol REFUZĂ medierea.

Mai precis, Executivul de la Madrid a respins miercuri apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere atât timp cât acesta continuă să amenințe că va înfăptui secesiunea, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el știe perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată”, a reacționat guvernul într-un comunicat.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont că „nu va accepta niciun șantaj”. „Retrageți amenințarea cu ruptura!” cere Executivul.

Anterior, Carles Puigdemont își iterase apelul la o mediere internațională, afirmând că ar fi primit „mai multe propuneri” pe care Guvernul nu le acceptase.

El îl acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea (care îl criticase dur în ajun), că ar „ignora în mod deliberat” milioanele de catalani, condamnându-le aspirațiile la independență.

„Puigdemont a demonstrat că nu este doar un conducător în afara legii, ci și că este absolut rupt de realitate”, i-a răspuns aproape imediat vicepreședintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul separatist al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei a organizat duminică un referendum cu privire la autodeterminare în pofida avertismentelor repetate ale justiției.

El afirmă că „Da”-ul pentru independență a obținut voturile a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *