Skip to content
Puterea Știrilor Video

Se adâncește scandalul de la Sectorul 1: Dan Tudorache și procurorul Sprîncu, audiați la SIIJ

Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Tudorache, primarul în funcție de la Sectorul 1 va fi audiat la Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție. Edilul în funcție urmează să ajungă în fața procurorilor SIIJ vineri, după ce PSD a depus plângere penală împotriva preşedintelui Biroului Electoral al Sectorului 1. Primarul a anunțat joi seară, la Puterea Știrilor, că intenționează să îi facă plângere la SIIJ procurorului Sprîncu.

„Părerea mea este că președintele Biroului Electoral Sector 1 are afinități USR. Mi-a spus colega mea că se înțeleg foarte bine. Acei membri USR au fost lăsați să intre în acea cameră cu procese verbale și eu am stat la ușă să respect legea. Nu este normal. În ce țară trăim? O să îi fac plângere penală direct la SIIJ procurorului Nicolae Sprîncu, să se învețe minte. Eu am înțeles că este susținător USR, dar poate fi susținător USR dacă stă pe margine, dacă este pantofar, dacă are altă meserie”, a declarat Dan Tudorache joi seară, la Puterea Știrilor.

Dan Tudorache, la ”Puterea Știrilor”

Dan Tudorache, primarul în funcție al Sectorului 1, la ”Puterea Știrilor” cu Marinela Angheluș

Publicată de PS News pe Joi, 1 octombrie 2020

Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, cel care ar fi apărut în încăperea plină cu saci care conțin buletine de vot, a fost retrogradat în urma modificărilor legilor Justiției din timpul guvernării PSD. Sprîncu a fost un foarte vehement contestatar al lui Tudorel Toader și un foarte activ susținător al lui Augustin Lazăr.

Nicolae Sprîncu a fost unul dintre procurorii obligați de ministrul Tudorel Toader să revină la parchetele inferioare ierarhic de unde fuseseră delegați. Sprîncu era delegat procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar a fost obligat să revină la locul său de muncă, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În august 2017, procurorul Sprîncu a fost unul dintre semnatarii unui Memoriu al magistraților pentru retragerea proiectelor de modificare a legilor justiției.

În octombrie 2018, procurorul Sprâncu a fost unul dintre procurorii care au susținut solicitarea adresată ministrului Justiţiei de a renunţa la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, afirmă Grupul de Investigații Politice

În februarie 2019, procurorul Sprîncu s-a delimitat public de organizațiile de magistrați care participaseră la negocierile cu ministrul Tudorel Toader.

Comunicatul care a încins spiritele

Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 Municipiul Bucureşti a venit joi cu precizări în legătură cu imaginile apărute în spaţiul public şi spune că, imaginile filmate în noaptea de 28 spre 29 septembrie apar preşedintele BES 1 şi preşedintele secţiei de votare pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor.

Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR-PLUS, care în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedinte tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral”, prezicează sursa citată. BES 1 adaugă că activităţile desfăşurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, sac care a fost înmânat preşedintelui secţiei de votare. „Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a BEC”.

BES 1 mai spune, referitor la prezenţa liderului USR Dan Barna în incinta sediului biroului electoral de sector că acesta s-a prezentat în noaptea de 28 spre 29 septembrie pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, „posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1”.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dan Tudorache, primarul în funcție al Sectorului 1, a declarat că emiterea comunicatului Biroului electoral Sector 1 în legătură cu imaginile momentului „e un abuz în serviciu” și va face o plângere penală în acest sens.

„Astăzi, Biroul Electoral al Sectorului 1 a fost închis. Cum să dea un comunicat de presă când ei nu s-au întâlnit? Iar a făcut cineva ceva așa din pix. S-a trezit cineva așa de dimineață și a zis: <<Hai să scriu și eu un comunicat din BES>>. Este ilegal, e un abuz în serviciu și o să le fac plângere. O să solicit să văd exact cea a stat la baza comunicatului. Așa s-a gândit noaptea? Așa a visat președintele sau vicepreședintele? Cred că sunt presiuni aici”, a precizat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *