Skip to content
Politică

Se adâncește scandalul de la Sectorul 1. Pieleanu, omul din spatele exit poll-ului: Nu putem surprinde „votul de rețea”

Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PS News, sociologul Marius Pieleanu susține că exit poll-ul CURS-Avangarde realizat duminică „are toate caracteristicile necesare pentru a putea fi validat”. „Noi n-am avut semne de întrebare la niciun sector și nici la Primăria Generală”, spune acesta, întrebat despre situația de la Sectorul 1.

Totodată, Pieleanu a declarat că „un exit poll nu poate surprinde „votul de rețea” și nici „nu poate surprinde valurile conjuncturale de electorat pe intervale de ore”.

„Dincolo de toate scandalurile cu potențial iz de dosare penale, asocierea CURS-Avangarde crede că a făcut o estimare corectă, cu mijlocele științifice avute la îndemână din domeniul sociologiei. E vorba de o estimare, pentru că orice sondaj de top exit poll face o estimare nicidecum o numărare efectivă a voturilor. Așteptăm și noi rezultatele, dacă se va decide renumărarea voturilor. Însă, din punct de vedere științific, în mod evident exit poll-ul are toate caractersticile necesare pentru a putea fi validat.

Noi n-am avut semne de întrebare la niciun sector și nici la Primăria Generală. Lucrurile au decurs logic, rațional și fluid încă de la primele ore ale dimineții. E adevărat că noi nu putem surprinde valurile conjuncturale de electorat pe intervale de ore pentru că noi am construit un eșantion bazat pe regulile științifice și nu pe elemente de comportament colectiv conjunctural. Un exit poll nu poate surprinde „votul de rețea”, dar dincolo de asta nu avem niciun fel de problemă în a afirma în continuare că exit poll-ul a fost corect. Nu avem ce să ne reproșăm”, a declarat Marius Pieleanu pentru PS News.

Acuzații de fraudă la Sectorul 1. Poliție: Un candidat pe listele unui partid a fost găsit cu 473 de procese verbale asupra sa

Polițiștii capitalei au anunțat marți că bărbatul asupra căruia au fost găsite procesele verbale de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1 este candidat al PSD pentru funcția de consilier general. Asupra sa au fost găsite 473 de procese verbale. De asemenea, opt persoane de la mai multe partide au fost audiate ieri și ar putea urma și alte audieri. Totodată, nu polițiștii afirmă că nu pot spune la această oră dacă procesele verbale au fost furate.

Ieri, 28 septembrie, în jurul orei 15:45, la secția 4 a fost primit un apel de la un bărbat care a sesizat că din incinta unde este Biroul Electoral Sector 1 un bărbat a ieșit din incintă și are asupra sa mai multe procese verbale într-un număr mai mare. Polițiștii de la secția 4 s-au deplasat la fața locului și în incinta unde este și Biroul Electoral au fost găsite mai multe persoane, membri ai mai multor partide. La poliție au fost audiate 8 persoane în legătură cu ce s-a întâmplat acolo. (…) Se desfășoară o cercetare in rem”, a spus șeful Poliției Sectorului 1, comisar șef de poliție Ionuț Dana, fără să ofere alte detalii.

El a precizat că „procesele verbale sunt 473 și în continuare efectuăm cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1”, iar acuzația este de falsificarea de documente și evidențe electorale.

„Facem cercetări prin AEP pentru a dovedi veridicitatea documentelor. Bărbatul era înscris pe lista electorală a unui partid politic la rubrica de consilieri locali”, a mai spus comisarul precizând că se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă acele procese verbale erau asupra bărbatului în mod legal sau erau furate.

Precizăm că, anterior, primarul sectorului a spus despre bărbatul prins cu cele 473 de procese verbale că era „un curier”.

„Era un curier, are dreptul să strângă procesele verbale, nu știu dacă avea o sută. Cu siguranță avea mai puțineEste un reprezentant al partidului care strânge de la reprezentanții noștri din secții procese verbale. Atât, nimic nu a făcut. Și încă a și întrebat. Și s-a dus cu acele procese verbale, s-a dus la președintele BES-ului, un procuror și l-a întrebat: Domnule, ce e ilegal aici? Nimic nu e ilegal. Punct”, a spus Dan Tudorache.

BEC, date parţiale la ora 12:00: Daniel Tudorache se apropie de Clotilde Armand

Candidatul susţinut de PNL şi USR PLUS la Primăria Sector 1, Clotilde Armand, se menţine pe primul loc la alegerile locale cu 41,02% din voturi, la diferenţă mică de candidatul PSD, Daniel Tudorache, care are 39,79%, potrivit datelor parţiale centralizate de BEC, până marţi la ora 12:00, după numărarea a 95,55% dintre voturi.

La ora 9:00, Clotilde Armand avea 41,06% din voturi, iar Daniel Tudorache 39,72%.

Facem precizarea că rezultatele exit-poll la alegerile locale 2020 anunțate pentru ora 21.00 arătau că la Sectorul 1 Clotilde Armand ( PNL, USR-PLUS) avea 47%, în vreme ce Dan Tudorache (PSD) doar 37,7%, diferența dintre cei doi fiind de 10 procente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *