Skip to content
Politică Video

Se află România în războiul cetățeni vs. bănci? Directorul ANPC: Clauzele prezumtiv abuzive… EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, directorul ANPC a vorbit despre ce reclamă românii cel mai mult, sectorul de servicii fiind din acest punct de vedere în topul nemulțumirilorcare fac subiectul reclamațiilor făcute de cetățeni la ANPC.

Serviciile financiare, unde putem include contractele cu băncile care aleg să includă clauze prezumtiv abuzive, reprezintă, de asemenea, subiectul multora dintre aceste reclamații.

„ Ne-am trezit în situația în care există inserate în contracte fel de fel de clauze care crează dezechilibre între drepturi și obligații, și aici mă refer la clauzele abuzive. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a gândit un sistem și un departament în cadrul căruia au fost analizate aceste clauze prezumtiv abuzive, au fost trimise către instanțele de judecată în baza legii 193/2000, urmând ca instanța să se pronunțe asupra caracterului abuziv al clauzelor”, a explicat Paul Anghel.

Referitor la Legea dării în plată, directorul ANPC a declarat că instituția pe care o conduce „nu poate decât să fie de partea consumatorilor”, dar că un punct de vedere mai elaborat îl va da oferi Guvernul, ANPC find sub tutela Ministerului Economiei, care este sub coordonarea Guvernului.

VIDEO (11:49-17:07)

Dan Bucura: Am înțeles. Haideți să ne canalizăm acum pe acum pe a doua parte a interviului către instituția din care faceți parte și v-aș întreba, în primul rând dacă, la nivel statistic să spunem așa, există ceva anume cu preponderență spre care oamenii ar avea nemulțumiri. În esență, ce reclamă cel mai mult românii la dumneavoastră (la ANPC, n.r.)?

Paul Anghel: 100% reclamă serviciile.

Dan Bucura: Serviciile. Zona de servicii ați zis.

Paul Anghel: Zona de servicii este cea mai reclamată zonă, fie că vorbim de serviciile financiar-bancare, fie că vorbim de serviciile de utilități, există o discuție la nivelul Comisiei Europene vis-à-vis de vulnerabilitatea consumatorului de servicii, de utilități. Toți suntem consumatori de servicii, toți plătim la Primărie niște taxe și niște impozite din care sunt acoperite necesitățile noastre în calitate de cetățeni, de data aceasta. Cu banii respectivi, Primăria contractează niște servicii – fie că vorbim despre salubritate, fie că vorbim de deszăpezire, fie că vorbim de alt tip de servicii. Există o discuție la nivelul Comisiei Europene vis-à-vis de nemulțumirea consumatorului sau de vulnerabilitatea consumatorului de servicii de utilități. În România, serviciile financiar-bancare datorită unui vid legislativ din perioada 2007-2008 până în 2010 și acest vid legislativ a creat anumite probleme în abordările pe care operatorii economici din instituții financiare le-au avut vis-à-vis de consumatori. Ne-am trezit în situația în care există inserate în contracte fel de fel de clauze care crează dezechilibre între drepturi și obligații, și aici mă refer la clauzele abuzive. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a gândit un sistem și un departament în cadrul căruia au fost analizate aceste clauze prezumtiv abuzive, au fost trimise către instanțele de judecată în baza legii 193/2000, urmând ca instanța să se pronunțe asupra caracterului abuziv al clauzelor. Au fost încheiate în acest sens pentru 40 de procese verbale de clauze abuzive la operatori economici și instituții financiare care au inserate una sau mai multe clauze prezumtiv abuzive și în acest moment sunt patru procese verbale încheiate pe servicii de telefonie fixă și mobilă, și servicii de internet.

Dan Bucura: Aţi vorbit, un pic mai devreme, de reclamaţiile în ceea ce priveşte domeniul bancar şi ştiu că ANPC-ul a creat, în mod expres, această divizie de…

Paul Anghel: Serviciu financiar.

Dan Bucura: Serviciu financiar. Vreau să îmi spuneţi dacă, în continuare (dincolo de clauze abuzive din contract), oamenii reclamă şi alte chestiuni legate de bănci: eu mă gândesc inclusiv la executări abuzive, punerea în practică a unor, eu ştiu, executări, pentru că am auzit acest subiect aruncat de multe ori în mass-media: oamenii ajung, practic, să plătească o bună bucată de vreme un bun (un imobil, în special), după care se trezesc cu el executat complet şi, în continuare, buni de plată. Asta a fost criza economică, până la urmă: a modificat complet regulile jocului pe piaţa imobiliară. Se poate – din punctul de vedere al oamenilor care sunt în această situaţie – să se adreseze şi ANPC-ului cu chestiuni de genul ăsta sau e efectiv o chestiune de bucătărie bancară şi, cu asta, basta?

Paul Anghel: Nu. E o chestie de protecţia consumatorilor, e o speţă interesantă de protecţia consumatorilor, numai că acum se transpune în legislaţia românească o directivă – Directiva 17 (din 2014 a Parlamentului şi a Consiliului Uniunii Europene – n.r.) – care inserează inclusiv comportamentul pe care trebuie să-l aibă recuperatorii de creanţe în relaţia cu consumatorii persoane fizice şi, totodată, vestita Lege a dării în plată.

Dan Bucura: Legat de Legea dării în plată: chiar dacă nu intrăm atât de profund în povestea asta (pentru că e în primă fază, în zona politică, în zona negocierilor şi nu e ceva încă palpabil): cum se vede, din punct de vedere al ANPC-ului, această lege în raport cu consumatorii, care vor fi fie victime, fie beneficiari ai acestei legi?

Paul Anghel: ANPC-ul nu poate să fie decât de partea consumatorilor, dar un punct de vedere îl veţi primi din partea Guvernului, un punct de vedere consolidat. Noi aparţinem şi suntem sub tutela Ministerului Economiei, care este sub coordonarea Guvernului. Deci un punct de vedere pe Legea dării în plată în acest moment nu putem să vă dăm. Există un punct de vedere consolidat al Guvernului, care va fi prezentat mediei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *