Se agită spiritele în coaliție: „Un atac fără precedent și total necolegial din partea PSD”

colaj coaliție PNL-PSD
Sursa foto: colaj coaliție PNL-PSD

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, președintele PNL Timiș, Alin Nica, i-a criticat dur pe social-democrați după ce aceștia au racolat mai mulți primari și viceprimari, ba chiar și organizație întreagă de la liberali. „Sunt indignat și într-un fel mi s-a confirmat o chestiune ca pe care o știam: că în PSD nu poți să ai încredere”, spune liberalul.

Amintim că un număr de 18 primari şi viceprimari, de la PNL, USR, PRO România, PMP sau Partidul Republican, au anunţat că la alegerile locale din 9 iunie vor candida din partea PSD. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a anunţat, sâmbătă, că primarul comunei Găvojdia, Dănuţ-Stoica Toma, ales pe listele PNL, va candida la alegerile din 9 iunie sub sigla PSD. De asemenea, întreaga organizaţie PNL din Găvojdia, precum şi consilierii locali ai PNL, s-au transferat la PSD.

Alin Nica: În PSD nu poți să ai încredere

„Vreau să spun că nu supărat este cuvântul de ordine, eu sunt indignat și într-un fel mi s-a confirmat o chestiune ca pe care o știam: că în PSD nu poți să ai încredere. Chestiunea asta cu ceea ce am semnat cu Partidul Social Democrat, ca și alianță, că nu ne luăm primarii unul de la celălalt a fost nerespectată de PSD din ziua a 2-a. Acest lucru este cel care m-a făcut să spun că în PSD nu pot să ai încredere. Dar vă mai spun un lucru cum poți să dai încredere într-un partener care îți bagă cuțitul pe la spate încă din a 2-a zi în care ai semnat un angajament de colaborare la alegerile europarlamentare? Credeți că noi nu puteam să luăm primar de la PSD? Nu spun că PNL este un partid de maici. Transferul acesta de primari a fost și va mai fi, atâta timp cât legea permite acest lucru. Dar nu este corect, între parteneri, acest lucru să se întâmple între două partide care doresc să construiască pe termen lung, pentru că șubrezește încrederea. Și ce semnal transmite către populație și către alegători? Acesta este lucrul pe care voiam să îl transmitem și îl transmit și acum foarte foarte clar că acest proiect de a asigura stabilitatea României în această perioadă tulbure pentru țara noastră e practic una din puținele soluții pe care România le are și ar fi păcat ca acest proiect să fie șubrezit sau distrus de astfel de practici mărunte și interese meschine, care nu țin cont de interesul major al țării în aceste momente de cumpănă. Chestiunea aceasta eu cred că este foarte importantă și oamenii sunt convins că nu votează la nivel local în funcție de apartenența politică, ci votează acei candidați care le-au satisfăcut așteptările.

Legat de anumiți primari care au trecut la PSD, supărările sunt vechi, iar modul în care eu am decis împreună cu colegii mei să facem politică începând cu 2020, a fost să eliminăm toate acele practici pe care oamenii și cetățenii le-au criticat, nepotisme, oameni cu probleme penale puse în funcții publice. Pe unul dintre acești primari care au plecat și cu care noi ne-am aflat pe poziție de adversitate încă de-acum 3 ani, știam că n-o să mai fie candidatul nostru de acum 3 ani, a fost cunoscut în anii 2010-2012 prin faptul că copiii domniei sale s-au tăiat cu săbiile pe stradă și amândoi au fost condamnați la pedepse de închisoare cu executare. Ori, dl. primar s-a supărat când eu, în 2020, l-am scos de pe lista de consilieri județeni. Pentru că nu e normal să pui pe lista de consilieri județeni ai Partidului Național Liberal un fost condamnat la închisoare, care a executat închisoare pentru acte de violență. Despre aceste chestiuni vorbim”, a declarat Alin Nica, în direct la Puterea Știrilor.

„Un atac fără precedent și total necolegial din partea PSD”

„Am discutat și u conducerea partidului despre această situație, a racolărilor de primari. Întreaga conducere a partidului împărtășește această viziune și vede ca un atac fără precedent și total necolegial din partea PSD. De aceea, și reacția domnului Ciolacu, care este o reacție corectă, care vine în urma discuțiilor deja avute imediat cu domnia sa

Sigur, așa cum v-am spus, mie îmi vine să râd de ceea ce declară domnul Alfred Simonis, pentru că domnia sa nu înțelege răul făcut acestei construcții. Faptul că a trecut un primar de la USR la PSD sau de la Pro România la PNL nu împiedică programul politic și alianța politică între PNL și PSD. Problema care se pune asupra acestui cont politic este faptul că domnia sa n-a ținut cont de prevederea din protocol, că noi nu transferăm primari între cele două partide. Și PNL a transferat primari de la PSD în 2020, e adevărat, dar atunci PNL și PSD nu se aflau în alianță. Pentru că legea permite acest lucru, doamnă, eu sunt împotriva traseismulu politic, să fie foarte clar, dar atâta timp cât legea permite, știm că aceste lucruri se întâmplă. Ceea ce dl. Simonis și colegii din PSD nu înțeleg este că miza pentru țara noastră este mult mai mare decât transferul unor primari. Credeți că noi nu putem să transferăm primari de la PSD? Acum ce ar însemna ca eu să vin cu o grupare de primari din PSD sau cu organizații PSD care să treacă la PNL? N-ar însemna o escaladare a conflictului intern în cadrul alianței? Despre asta discutăm”, a conchis Alin Nica.

PSD Timiș reacționează

PSD Timiş a reacţionat, luni seară, după ce aleşii locali ai PNL Timiş au semnat o declaraţie comună în care condamnă anunţurile făcute de mai mulţi colegi de-ai lor, primari şi viceprimari, care au afirmat că la alegerile locale din 9 iunie vor candida sub sigla PSD. Social-democraţii au susţinut că, atunci când zeci de primari şi viceprimari părăsesc un partid aflat la guvernare, este vina conducerii partidului.

„Memorie scurtă sau ipocrizie? La această întrebare ne-am dori să răspundem când citim declaraţiile preşedintelui PNL Timiş, Alin Nica, dar ne este greu. Cuprins de furie după ce mai mulţi primari şi viceprimari liberali şi-au anunţat trecerea la PSD, Nica a ieşit la atac, însă argumentele sale sunt foarte uşor de combătut. Să o luăm cronologic: în 2020, când Alin Nica era doar candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a racolat cinci primari social-democraţi din Sânandrei, Sacoşu Turcesc, Teremia Mare, Bethausen şi Valcani. Când a făcut-o el, n-a existat nicio problemă sau golănie. Arc peste timp, 4 ani: Nica racolează primarul comunei Otelec şi iese în conferinţă de presă în sediul Partidului Naţional Liberal Timiş cu doi consilieri locali PSD. Vreo problemă? Niciuna”, transmite PSD Timiş, într-un comunicat de presă.

Potrivit social-democraţilor, liderul PNL Timiş, Alin Nica, simte că pierde puterea şi vorbeşte despre alianţe, însă între PSD şi PNL există doar o alianţă pentru alegerile europarlamentare.

„Alin Nica simte că pierde puterea, iar acest lucru îl face să-şi piardă minţile. Vorbeşte despre alianţe, dar realitatea este că între PSD şi PNL există o alianţă electorală deocamdată doar pentru alegerile europarlamentare. În judeţ, singura alianţă încă valabilă este între PNL şi USR. Dar, dacă tot a pomenit acest cuvânt, să vorbim pe cifre. Alianţa pe care o clamează exista şi când a împărţit banii primarilor din judeţ, iar edililor social-democraţi le-a alocat 10% din bani. Restul, pe bază de culoarea carnetului de partid – obligatoriu galbenă”, adaugă PSD Timiş.

Social-democraţii consideră că este vina conducerii partidului, atunci când zeci de primari şi viceprimari părăsesc partidul, mai ales că acesta se află la guvernare.

„În final, mai trebuie menţionat un aspect extrem de important: când zeci de primari şi viceprimari părăsesc un partid care se află la guvernare, nu este decât vina conducerii partidului. Dar, când eşti incapabil să conduci, cauţi vinovaţi în altă ogradă. Azi, Alin Nica a pus aleşii locali să semneze o declaraţie de presă comună în care a înfierat tot ce mişcă în jurul lui, neasumată însă. Surpriza poate veni în zilele următoare, când unii din semnatari vor repeta acţiunea de sâmbătă”, se mai arată în comunicat.

Aleşii locali ai PNL Timiş s-au întrunit, luni, în şedinţa Biroului Permanent Judeţean al filialei pentru a discuta situaţia creată de anunţul mai multor primari liberali privind candidatura lor din partea PSD la alegerile locale din 9 iunie. Ei au susţinut că preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a încălcat grav protocolul semnat la Bucureşti între PSD şi PNL şi au avertizat că acţiunile social-democraţilor ”pot îndrepta către stânci întreaga corabie europarlamentară a PNL-PSD”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: