Skip to content
Politică

Se anunță mișcări explozive în PSD: mai mulți parlamentari intenționează să se „refugieze” la alte partide. Planul lui Oprișan

Inquam Photos / Octav Ganea

Continuă problemele pentru Partidul Social Democrat (PSD) și în 2020. Surse politice au dezvăluit că mai mulți parlamentari se gândesc să se „refugieze” la PNL sau la Pro România, având în vedere că au mari șanse să rămână fără un job la nivel înalt.

Aceleași surse susțin că este mare agitație în PSD la început de an, după ce peste 40 de locuri în viitorul Parlament au fost deja „rezervate” în PSD pentru VIP-uri. Astfel, se pare că mai mulți lideri județeni, foști miniștri dar și ex-secretari de stat vor avea locuri asigurate pe liste la viitoarele alegeri parlamentare. Printre ei se află și Marian Oprișan, liderul CJ Vrancea, care și-ar dori să candideze pentru un mandat de senator.

Aproape o treime din parlamentarii PSD sunt într-o situație delicată pentru că nu au siguranța unui nou mandat, iar mișcarea pusă la cale de baroni a creat o amplă revoltă în rândul social-democraților care au amenințat cu plecări din partid.

Românii, chemați să își aleagă noul Parlament

Următoarele alegeri legislative în România vor avea loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021. Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament. Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *