Skip to content
Economie

Se anunță o criză imobiliară în România. Ce ar trebui să învățăm din colapsul gigantului imobiliar chinez Evergrande

https://www.stiri-neamt.ro/

Într-un interviu pentru PS News, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre o potențială criză economică ce ar putea îngenunchea România din cauza scumpirilor pe piața imobiliară de lux, fenomen asemănător cu cel din China, în ceea ce privește impasul economic actual al companiei Evergrande. Analistul este de părere că o creștere a prețurilor în acest moment poate reprezenta un eșec pentru dezvoltatori, astfel încât „puterea de cumpărare a românilor este mai redusă.”

„Văd că în România se construiesc din ce în ce mai mult locuințe pe segmentul de lux, vedem sute de ansambluri rezidențiale care vin cu prețuri foarte ridicate. Să nu uităm că în România avem doar 500.000 de angajați care au salarii până în 1.000 de euro și numai 56.000 de angajați care câștigă 3.000 de euro pe lună. Cererea în segmentul de lux în România este una redusă, iar mare parte din oamenii care au bani în România au deja unde să locuiască în condiții optime, astfel că această ofertă în creștere pe zona rezidențială de lux s-ar putea să se soldeze cu un potențial eșec pentru că dacă mergi cu prețuri foarte foarte mari în România la niște apartamente din această zonă s-ar putea să ajungi la situația din China.

Este o economie liberă unde dezvoltatorii sunt cei care decid dacă riscă sau nu să construiască la asemenea prețuri, cum deja vedem în România: 300.000-400.000 de mii de euro un apartament la un etaj superior într-un cartier bucureștean. Acele penthouse-uri pe care le propun în România dezvoltatorii din zona de lux, s-ar putea să nu se ocupe în următorii ani având în vedere că intrăm într-o zonă de criză, având în vedere că creditele se scumpesc, având în vedere că oamenii sunt mult mai prevăzători în ceea ce privește investițiile în zona de imobiliare.

Pentru dezvoltatori, șansa lor este să își reconsidere bugetele, să se gândească dacă prețurile pe care le cer reflectă o cerere pe acest segment și dacă într-adevăr, dinamica prețurilor din segmentul material de construcție îi ajută să înregistreze ratele de profitabilitate pe care și le propun”, spune Negrescu.

De asemenea, analistul a explicat de ce creșterea prețurilor apartamentelor nu reprezintă o strategie potrivită pentru profitul investitorilor.

„Creșterea cererii de apartamente în marile orașe vine pe acest fenomen de inflatizare economică a României. Oamenii pleacă din mediul rural, din orașele mici, spre orașele mari: București, Cluj, Timișoara, în căutarea unor locuri de muncă mai bune și atunci, se creează o cerere suplimentară pe zona de locuințe. Unii vor locuințe și sunt dispuși să se mute cu totul în orașele mai mari. Problema e că, având în vedere puterea de cumpărare mai redusă a românilor este puțin probabil ca toate imobilele aflate în construcție în momentul de față să se ocupe, adică să existe o vânzare finală. Având în vedere faptul că mulți dezvoltatori au o situație financiară dificilă, fiind angrenați în credite, în împrumuturi, au probleme cu prețurile materialelor de construcție, cu inflația, cu costurile și atunci, e probabil ca mulți dintre ei să intre într-o zonă de risc pentru că s-ar putea ca și cererea să încetinească având în vedere problemele economice prin care trece marea parte a populației în acest sezon de iarnă.

Dacă dezvoltatorii cred că prin creșterea prețurilor apartamentelor, a tuturor scumpirilor la materialele de construcție, la servicii, la utilități vor rezolva problemele, ei bine se înșală pentru că atât băncile, cât și populația au învățat lecția crizei precedente. Băncile nu mai finanțează apartamente de sute de mii de euro, iar românii sunt mult mai circumspecți atunci când cumpără o casă, căutând un raport preț-calitate pe măsura locației și au mai multă experiență în acest domeniu față de perioada precedentă ultimei crize. Atunci se cumpăra în veselie”, conchide Adrian Negrescu.

2 comentarii la “Se anunță o criză imobiliară în România. Ce ar trebui să învățăm din colapsul gigantului imobiliar chinez Evergrande

 1. Perfect ADEVARAT
  Pertinente si logice observatiile autorului articolului!
  Se pune problema daca dezvoltatorii in lacomia lor vor asculta sfaturile sau vor citi macar.
  Oricum se incearca cresterea preturilor pe imobiliare. ro prin manipularea pietei.
  Din pacate pentru dezvoltatorii imobiliari oamenii NU SUNT PROSTI, sunt foarte PRECAUTI si dezvoltatorii imobiliari vor ramane cu „marfa pe stoc” o Lunga perioada de timp.

 2. Când dorinta de înavuțire a samsarilor imobiliari (greu să-i numești dezvoltatori) este cea care dezechilibrează principiile comerțului, se întâmplă ce a început acum, adică doritorii de locuințe le vor da pas.
  O vor lua în freză. Vezi Evergrande !
  O să-și vândă și izmenele ca să acopere la bănci datoriile făcute pentru construcția, așa-ziselor, rezidențiale cu nume anglofone, de parcă omu’ cade-n fund când citește denumiri cretine pentru niște boxe din beton cu bucătăria in living (curând și cu wc-ul).
  Băieți, s-a cam terminat cu specula. Lumea are acces la informație și nu rămâne pe veci sclava samsarilor de case.
  Deșteptați-vă, iar pentru banii ceruți, oferiți marfa pe măsură.
  Vor rămâne pe piață doar cei care știu sa facă comerț.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *