Skip to content
Politică

Se anunță schimbări majore: acordul privind scutul de la Deveselu ar putea fi renegociat

rador.ro
" "

Acordul dintre Statele Unite și România pentru găzduirea scutului anti-rachetă de la Deveselu ar putea fi renegociat, astfel încât să îi fie permisă Agenției de Apărare Antirachetă SUA să instaleze capabilități de apărare antiaeriană pe rază foarte scurtă.

Declarațiile au fost făcute de către Șeful Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves. Alături de acordul cu România, ar urma să fie modificat și cel cu Polonia, stat care găzduiește un sistem de apărare similar cu cel din țara noastră, informează Profit.ro.

" "
" "

Generalul a afirmat că actualele acorduri ale SUA cu cele două țări vizează doar capabilități de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană ar necesita renegocierea înțelegerilor semnate.

Acordul dintre România și Statele Unite a fost semnat în anul 2011, ulterior, în baza acestuia fiind semnat și un aranjament de implementare ce viza folosirea terenului din jurul bazei militare din Deveselu, mai adaugă sursa citată.

Agenția de Apărare Antirachetă din SUA a efectuat studii pentru a afla opțiunile pe care le au la dispoziție în ceea ce privește adăugarea de capabilități de apărare antiaeriană la sistemele Aegis Ashore (modelul instalat și la Deveselu). Adăugarea acestor opțiuni la scutul deja existent ar putea permite acestuia să facă față atacurilor cu rachete balistice, precum și amenințărilor aeriene ce zboară la altitudini mai joase. Capacitatea de apărare a scutului ar ajunge să fie similară cu cea a sistemelor Aegis navale ale Statelor Unite ale Americii.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *