Skip to content
Politică

Se anunță un nou cutremur în PSD. Trei lideri marcanți, aproape de malaxorul DNA. Numele unui membru CNA apare în dosar

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție pregătesc o nouă megalovitură, care ar putea zdrobi imaginea publică a Partidului Social Democrat, având în vedere că un șef de Consiliu Județean, un senator și un deputați ar putea cădea în plasa DNA.

Procurorii DNA au descins, joi, la sediul Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2003-2015.

În această anchetă, vizați ar fi Cătălin Nechifor, șef al CJ Suceava, Ovidiu Donțu, senator și vicepreședinte al Comisiei Juridice și Gavril Mîrza, deputat PSD și fost șef al CJ Suceava.

Potrivit bzi.ro, Donțu și Nechifor ar fi acuzați de luare de mită, în cuantum de 20.000 de euro, iar cu privire la Mîrza, procurorii susțin că o firmă s-ar fi folosit de numele acestuia pentru a-și mări numărul de contracte cu instituții publice.

”Astfel, prin intermediul numitului Catalin-Ioan NECHIFOR, numitul Ovidiu-Florin MUTESCU, administrator al SC ANIVO’S SRL Vicovu de Jos, judetul Suceava, a exercitat presiuni la nivelul angajatilor administratiei publice judetene pentru impunerea societatii comerciale pe care o reprezinta ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare/consultanta cu CJ Suceava sau cu administratii publice locale de pe raza judetului. In acest scop, functionarii CJ Suceava sunt convocati in biroul numitului Catalin-Ioan NECHIFOR, unde acesta, impreuna cu numitul Gavril MIRZA, fost presedinte al CJ Suceava, il recomanda pe numitul Ovidiu-Florin MUTESCU pentru angajarea de contracte cu institutii publice de pe raza judetului.
Uzand de sustinerea numitilor  Gavril MIRZA si Catalin-Ioan NECHIFOR, SC ANIVO’S SRL Vicovu de Jos a reusit sa acumuleze un portofoliu semnificativ de clienti din mediul administratiilor publice locale din judetul Suceava.
In cursul lunii ianuarie 2014, numitul Gavril MIRZA a intervenit pe langa factori de decizie din cadrul CJ Suceava carora le-a solicitat sa analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, in prezenta acestuia din urma.”, notează bzi.ro.
De asemenea, în rechizitoriul procurorilor apare și numele Mariei Monica Gubernat, membru al CNA. Astfel, la data de 31 iulie 2013, Cătălin-Ioan Nechifor i-a solicitat Mariei Monica Gubernat, membru în Consiliul Național Al Audiovizualului anularea deciziei de retragere a licenței de funcționare a stației din orașul Gura Humorului aparținând SC Impact Suceava, sancțiunea aplicată începând cu data de 30 iulie 2013.
”La data de 31 iulie 2013 numitul Catalin-Ioan Nechifor i-a solicitat numitei Maria Monica Gubernat, membru in Consiliul National Al Audiovizualului anularea deciziei de retragere a licentei de functionare a statiei din orasul Gura Humorului apartinand SC IMPACT SUCEAVA, sanctiunea aplicata  incepand cu data de 30 iulie 2013”, se arată în rechizitoriul DNA.
Iată precizările integrale ale bzi.ro, pornind de la rezumatul acestui dosar  privind acest nou dosar instrumentat de DNA și care ar putea cutremura din nou PSD:

Ioan Catalin Nechifor,  presedintele CJ Suceava a solicitat decontarea sumei de 137.527,95 lei, aferenta lucrarilor prevazute in Situatia nr. 100001.4, emisa de CJ Suceava, pentru lucrarile de modernizare a DJ 291 A, executate in luna aprilie 2013. Avand in vedere faptul ca lucrarile nu puteau fi decontate de DJDP Suceava, intrucat portiunea de drum se afla in administrarea Primariei orasului Siret, pentru a conferi o nota de legalitate acestui demers, numitul Catalin-Ioan NECHIFOR a emis mai multe hotarari de consiliu care sa prevada predarea tronsonului de drum catre administratia judeteana, in baza asocierii intre cele doua entitati administrative.

In acest sens, in cadrul sedintei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Catalin-Ioan NECHIFOR a initiat un proiect de hotarare privind asocierea judetului Suceava cu orasul Siret, in vederea reabilitarii DJ 291A Zvoristea – Zamostea – Siret – Climauti – Fratautii Noi, pe un tronson de 2,85 km, de la km 21+000 la km 23+850, aflat in administrarea Consiliului Local al orasului Siret. In cadrul asocierii, Consiliul Local al orasului Siret va intocmi proiectul tehnic,va realiza lucrarile de plombare si va contribui cu suma de 100.000 lei din valoarea investitiei, in timp ce CJ Suceava va aloca, prin intermediul DJDP Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita initierea unei proceduri de licitatie, executia lucrarilor a fost atribuita SC DRUMURI Sl PODURI SA Suceava, in baza unui act aditional la contractul aflat in derulare.
 La data de 1 august 2013, numitul Catalin-Ioan NECHIFOR, in calitate de presedinte al CJ Suceava a stabilit ca numitul llie Lahman, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava, sa plateasca suma de 300.000 lei, desi cuantumul real al sumei datorate era de120.000 lei. Suma anterior mentionata trebuia platita de SC CON BUCOVINA SA Suceava SC Drumuri si Poduri SA Suceava, operator privat aflat sub incidenta Legii nr. 85/2006, privind procedura insolventei. Avand in vedere ca societatea anterior mentionata era in procedura de insolventa, administratorul special al societatii era numitul Eugen GIRIGAN iar administrator judiciar era numitul Ovidiu CALIN. Fata de aceasta situatie fondurile nu au fost alocate CJ Suceava, in calitate de actionar unic al SC Drumuri si Poduri SA Suceava, ci numitul Ovidiu CALIN.
Prin urmare, varianta relansarii activitatii SC Drumuri si Poduri SA Suceava nu era viabila, cu atat mai mult cu cat, societatea comerciala mentionata a instrainat cvasitotalitatea echipamentelor si bazelor de productie din patrimoniu, aflandu-se in imposibilitatea de a se relansa din punct de vedere economic.
In urma tranzactionarii mai multor autobaze din judetul Suceava, aflate in proprietatea SC Drumuri si Poduri SA Suceava, numitul Ovidiu CALIN a obtinut un comision in valoare de 160.000 de lei. In contextul unei evaluari, realizata la data de 12 decembrie 2012, a bunurilor mobile si imobile apartinand SC Drumuri si Poduri SA Suceava, propuse a fi scoase la vanzare in cadrul reorganizarii activitatii societatii, s-a stabilit o valoare a acestora de 873.316 euro, fara TVA.
Cererea adresata de numitul Catalin – Ioan NECHIFOR era motivata de faptul ca SC CON BUCOVINA SA Suceava datoreaza SC Drumuri si Poduri SA Suceava bani pentru lucrari in regim de subantrepriza, efectuate in cadrul Contractului de lucrari pentru obiectivul de investitii „Modernizare DJ 177, Poiana Micului – Sucevita, km 10+000-20+875”, cod SMIS 14589. Ulterior acestui demers, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava a furnizat SC Drumuri si Poduri SA Suceava, in mai multe transe, suma solicitata.
In acelasi context, anterior expirarii contractului privind lucrarile de intretinere a drumurilor judetene, pentru perioada de iarna 2012-2013, numitul Catalin–Ioan NECHIFOR, in calitate de presedinte al CJ Suceava,  a dispus deblocarea sumei de 220.000 lei, retinuta de la SC Transporturi Auto SA Botosani, cu titlul de garantie de buna executie. In aceasta modalitate, SC DRUMURI SI PODURI SUCEAVA SA , urma sa incaseze suma de 40.000 lei din, pentru lucrari efectuate sub antrepriza. Relevant este si faptul ca activitatile executate de SC Drumuri si Poduri SA Suceava au fost preluate de la SC Transporturi Auto SA Botosani, in urma interventiei directe a numitului Catalin-Ioan NECHIFOR la nivelul administratorilor societatii comerciale din judetul Botosani, in cursul lunii decembrie 2012.
Numitul Mihai GROZAVU, in calitate de consilier judetean a intervenit  pentru atribuirea unor contracte catre SC Drumuri si Poduri SA Suceava, in mod direct, privind executia de lucrari de reabilitare/modernizare a infrastructurii rutiere judetene. Cel in cauza si-a argumentat cererea prin faptul ca modificarile OUG 34/2006 privind achizitiile publice  permit cumpararea directa a lucrarilor in valoare de maximum 100.000 euro. In acest sens, Mihai GROZAVU a invocat necesitatea interventiei presedintelui CJ Suceava pentru materializarea propunerii avansate.
Favorizarea SC Drumuri si Poduri SA Suceava de catre presedintele CJ Suceava a fost evidentiata si de interesul acestuia,  pentru intocmirea documentatiei necesare decontarii sumei de 250.000 lei, angajata prin asocierea judetului Suceava cu orasul Siret, pentru lucrarile de reabilitare a DJ 291 A Zvoristea – Zamostea – Siret – Climauti – Fratautii Noi, realizate de societatea comerciala mentionata. Suma a fost preluata din fondul de rezerva aflat la dispozitia presedintelui CJ Suceava, destinat unor situatii speciale.
 La nivelul Consiliul Judetean Suceava au fost adoptate hotararile nr. 37 din 28 februarie 2014 si nr.89 din 30 mai 2014, care vizeaza alocarea sumei de 3.500.000 lei pentru lucrari preconizate la infrastructura rutiera judeteana, si au drept scop , in realitate, directionarea lucrarilor si efectuarea de plati catre S.C. S.U.C.T.  S.A. Suceava. Pentru a disimula acordarea fondurilor numitul Catalin-Ioan NECHIFOR a interpus in  circuitul financiar SC DRUMURI si PODURI S.A. Suceava, la care Consiliul Judetean Suceava este unic actionar, in conditiile in care operatorul economic nu dispune de capacitatea tehnologica de a executa aceste interventii.
Numitul Catalin-Ioan NECHIFOR a alocat suma de 1.000.000 lei, din bugetul Consiliului Judetean Suceava, prin HCJ nr. 37 din 28 februarie 2014, pentru decontarea cheltuielilor de finalizare a modernizarii DJ 291A Zvoristea – Zamostea – Siret, interventie care, desi a primit ordinul de incepere in luna martie 2014, nu a fost demarata. In mod similar, presedintele CJ Suceava a  promovat HCJ nr. 89 din 30 mai 2014, pentru finantarea lucrarilor de modernizare a DJ 176, km 22+000 – 33+000, Vatra Moldovitei – Argel, prin alocarea sumei de 2.500.000 lei catre SC DRUMURI si PODURI SA Suceava, dintr-un imprumut angajat de Consiliul Judetean Suceava cu UNICREDIT TIRIAC BANK, executia acestora fiind demarata in baza contractului nr. 3810 din 14 decembrie 2006. Demersul nu intruneste conditiile legale privind achizitiile publice, intrucat contractul nr. 3810 din 14 decembrie 2006 nu prevede posibilitatea subcontractarii. De asemenea, posibilitatea cesionarii lucrarii catre S.C. S.U.C.T. S.A. presupune, automat, transferul dreptului de incasare a platii catre aceasta societate si, implicit, o eludare a legislatiei privind atribuirea de lucrari publice.
Avand in vedere faptul ca anterior dobandirii calitatii de administrator special al SC DRUMURI si PODURI SA, numitul Eugen GIRIGAN a fost angajat al S.C. S.U.C.T. S.A., cel in cauza a actionat in prezent, cu acordul numitului Catalin-Ioan NECHIFOR, pentru transferul unor importante fonduri din bugetul CJ Suceava catre operatorul economic administrat in fapt de sus-numit.
Demersurile continue ale presedintelui CJ Suceava pentru asigurarea de fonduri, in scopul declarat al relansarii economice a SC DRUMURI si PODURI SA, sustinute de un grup de consilieri judeteni coordonat de Mihai GROZAVU, nu sunt intemeiate. Astfel, de la inceputul anului 2014, actul de management al societatii este controlat de administratorul judiciar Ovidiu CALIN, practician in insolventa in cadrul MULTICONSULT IPURL Suceava, si nu de CJ Suceava, in calitate de unic actionar. Totodata, varianta relansarii SC DRUMURI si PODURI SA prin infuziile de capital nu este realista, intrucat operatorul economic a instrainat majoritatea echipamentelor si bazelor de productie din patrimoniu. Numitul  Catalin-Ioan NECHIFOR a sustinut atribuirea preferentiala a executiei unor lucrari in care CJ Suceava este autoritate contractanta, in vederea obtinerii de avantaje personale.
Astfel, prin intermediul numitului Catalin-Ioan NECHIFOR, numitul Ovidiu-Florin MUTESCU, administrator al SC ANIVO’S SRL Vicovu de Jos, judetul Suceava, a exercitat presiuni la nivelul angajatilor administratiei publice judetene pentru impunerea societatii comerciale pe care o reprezinta ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare/consultanta cu CJ Suceava sau cu administratii publice locale de pe raza judetului. In acest scop, functionarii CJ Suceava sunt convocati in biroul numitului Catalin-Ioan NECHIFOR, unde acesta, impreuna cu numitul Gavril MIRZA, fost presedinte al CJ Suceava, il recomanda pe numitul Ovidiu-Florin MUTESCU pentru angajarea de contracte cu institutii publice de pe raza judetului.
Uzand de sustinerea numitilor  Gavril MIRZA si Catalin-Ioan NECHIFOR, SC ANIVO’S SRL Vicovu de Jos a reusit sa acumuleze un portofoliu semnificativ de clienti din mediul administratiilor publice locale din judetul Suceava.
In cursul lunii ianuarie 2014, numitul Gavril MIRZA a intervenit pe langa factori de decizie din cadrul CJ Suceava carora le-a solicitat sa analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, in prezenta acestuia din urma.
In sustinerea ofertei sale omul de afaceri, anterior amintit, a prezentat o lista de parapeti de productie externa, pentru a fi utilizati la podurile din administrarea DJDP Suceava, care, insa, din punct de vedere tehnic nu se preteaza la infrastructura rutiera judeteana. Fapta descrisa mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, prev. si pe. de art. 13, indice 2 din Legea 78/2000, rap. la art. 297, CP, cu aplicarea art.35, alin.1 din CPP.
Din datele existente rezulta ca numitul Catalin-Ioan Nechifor a asigurat sprijinul societatii SC TRANSPORTURI AUTO BOTOSANI pentru castigarea contractului avand ca obiect executarea lucrarilor privind modernizarea DJ 178 llisesti – Ciprian Porumbescu”, in valoare totala de 28.520.000 lei, deoarece a primit sume de bani de la Iulian CONTAC, coordonator informal al SC Transporturi Auto SA Botosani. Numitul Iulian Contac a oferit numitilor Catalin-Ioan NECHIFOR si Ovidiu-Liviu DONTU, senator in Parlamentul Romaniei, suma de 20.000 euro, pentru influentarea membrilor comisiei de licitatie in vederea acceptarii ofertei SC Transporturi Auto SA Botosani ca fiind cea mai avantajoasa. Faptele descrise mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de luare si dare de mita, prev. si pe. de art. art. 289  CP, cu referire la art. 6 si 7 din Legea 78/2000, respectiv prev. de art. 290 CP , cu referire la art.6 din Legea 78/2000.
 La data de 22 iulie 2013, numitii Catalin-Ioan NECHIFOR si Ovidiu Liviu DONTU au decis sustinerea numitului Cosmin SUCIU, agent de vanzari al SC ALCEDO SRL Bucuresti, in calitate de unic candidat la concursul pentru ocuparea postului de director adjunct gradul II in cadrul Oficiului Judetean pentru Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Suceava. Motivul acestui demers este reprezentat de relatiile apropiate stabilite de presedintele CJ Suceava cu Viorel IEREMCIUC, administrator al SC HIGH TECH SRL Suceava26, socrul lui Cosmin SUCIU. in vederea atingerii obiectivului vizat, Catalin-IoanNECHIFOR i-a solicitat lui Cosmin SUCIU sa-i puna la dispozitie CV-ul, asigurandu-l ca ii va comunica toate directiile de actiune ulterioare.Desi in urma selectiei dosarelor depuse pentru concurs, Cosmin SUCIU a fost declarat admis, acesta nu a promovat examenul scris, desfasurat la data de 27 august 2013.
Indicii privind relatia cointeresata dintre Catalin-Ioan NECHIFOR si Viorel IEREMCIUC au fost evidentiate si in contextul intalnirilor efectuate de cei doi in perioada 29-30 iulie 2013, in urma carora, la domiciliul presedintelui CJ Suceava au fost observati angajati ai SC HIGH TECH SRL Suceava, fiind prezumata executarea unor lucrari semnificative (instalatii electrice/sanitare), in contrapartida serviciilor de sustinere a ginerelui acestuia.Faptele descrise mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita prev. si ped. de art. 289 din CP cu referire la art. 6 si 7 din Legea 78/2000, respectiv art. 290 CP cu referire la art. 6 din Legea 78/2000.
La data de 31 iulie 2013 numitul Catalin-Ioan Nechifor i-a solicitat numitei Maria Monica Gubernat, membru in Consiliul National Al Audiovizualului anularea deciziei de retragere a licentei de functionare a statiei din orasul Gura Humorului apartinand SC IMPACT SUCEAVA, sanctiunea aplicata  incepand cu data de 30 iulie 2013. Presedintele CJ Suceava are in vedere asigurarea mediatizarii propriilor activitati, pentru crearea unei imagini favorabile la nivelul opiniei publice. Numitii Gabriel-Mihai IGNATESCU si Victor CIOBANU, administratorii SC ACI AG SRL Suceava sunt sprijiniti de numitul Catalin Ioan Nichifor, in vederea obtinerii contractului de lucrari aferent obiectivului de investitii „inchiderea depozitelor urbane existente in judetul Suceava din cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Suceava”, in valoare de 65.855.478,45 lei, fara TVA, autoritatea contractanta fiind Consiliul Judetean Suceava.
Faptele descrise mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta prev. si ped. de art. 291 din CP cu referire la art. 6 din Legea 78/2000, precum si ale infractiunii de cumparare de influenta, prev. si ped. de art. 292 din CP cu referire la art. 6 si 7din Legea 78/2000. In perioada 2007-2008, la nivelul Primariei Municipiului Radauti a fost achizitionat un soft de contabilitate de la firma S.C. SDG S.R.L. SUCEAVA, ocazie cu care s-a incheiat si un contract de service pentru suma de 2.600 lei, plus TVA, lunar, elementele prevazute la obiectul contractului nejustificand plata sumei negociate, incheierea cat si derularea acestui contract, reprezentantii S.C. SDG S.R.L. SUCEAVA au remis sume de bani factorilor cu putere de decizie in cadrul Primariei Municipiului Suceava.”, se arata intr-un rezumat al anchetei procurorilor structurii centrale a DNA, citat de bzi.ro

2 comentarii la “Se anunță un nou cutremur în PSD. Trei lideri marcanți, aproape de malaxorul DNA. Numele unui membru CNA apare în dosar

  1. Gubernat asta e o incompetenta care miroase a rahat de cat de mult a mancat de cand e la CNA!! De-asta acum doua saptamani la sedinta CNA tinea parte radiourilor locale de care nu stie nici dracu’… pentru ca papa si gura ei ceva de la ele. Mai mult rahat, bineinteles!
    Manca-o-ar ANAF-ul sa o manance ca la cat “bacsis” o fi luat la viata ei sigur nu a trecut nimic pe caiet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *