Skip to content
Politică

Se anunță un nou tsunami pe scena politică? Lider PSD, detalii de culise despre OUG pe amnistie și grațiere EXCLUSIV

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului:  o posibilă OUG pentru amnistie și grațiere.

Concret: întrebat dacă s-au purtat recent discuții, în interiorul formațiunii politice, despre o astfel de măsură, social-democratul a precizat că ”au fost anunțate mai multe idei în discuțiile pe care le poartă diferiți colegi”, acesta fiind chiar susținătorul unei astfel de OUG.

Au fost anunțate mai multe idei în discuțiile pe care le poartă diferiți colegi, nu s-a luat, însă, o hotărâre în sensul structurilor de decizie ale PSD. Eu privesc cu o oarecare circumspecție atitudinea extrem de refractară în legătură cu o asemenea OUG. O societate civilizată trebuie, totuși, să aibă și niște momente de clemență pentru membri săi care au greșit. Și dacă aceștia, suferind o anumită pedeapsă, comportându-se într-un anumit fel, recunoscându-și greșelile, încearcă să se îndrepte, atunci și societatea trebuie să vină în sprijinul lor și să dea dovadă de clemență. Evident că eu susțin o astfel de OUG”, a declarat Dumitru Buzatu, la Puterea Știrilor.

Chestionat cum l-ar ajuta și dacă l-ar ajuta pe liderul PSD, Liviu Dragnea, o astfel de OUG privind amnistia și grațierea, Dumitru Buzatu a replicat:

Dacă ar beneficia îmi este foarte greu să spun. Nu cunosc situația proceselor pe care domnul Liviu Dragnea le are. Nici nu mă interesează situația proceselor niciunui membru al PSD sau al vreunui alt partid. Eu am fost un om care, datorită persistenței mele în viața politică, am trecut  prin foarte multe momente de genul acesta. O grămadă de reclamații, tot felul de lucruri din acestea, însă, principiul meu de viață este ca eu să nu reclam pe nimeni și nici să mă ocup să mă răzbun pe aceia pe care i-am mai dibuit eu că m-au reclamat pentru că mi-aș pierde timpul. Am o slabă apetență pentru a vedea, a scormoni în trecutul oamenilor. Am convingerea că există structuri specializate ale statului, cei care reprezintă justiția, și care pot să facă lumină în toate lucrurile acestea (…) Toți românii suntem cel mai mult de furat. Toți. Unii nu au nimic, dar suntem de furat. Toți sunt niște justițiari, cei mai drepți oameni de pe lumea asta. Dar este o problemă: dacă lași portofelul mai la o parte apare problema asta mai complicată a dispariției sale. Riscul acesta al dispariției crește. Toți vrem sânge, dar să nu se aplice asupra noastră sancțiunea și pedeapsa. Oare nu e ceva ciudat că noi despre noi spunem că suntem hoți? Așteptăm să ne corecteze austriecii”.

Mai mult, întrebat dacă s-au purtat discuții cu ALDE pe tema mai sus menționată, Buzatu a susținut:

”Nu am fost în nicio structură formală, dar nici informală a partidului, care să discute cu cei de la ALDE subiectul acesta. Până la urmă cred că un asemenea subiect, evident el va face obiectul discuției în Comitetul Executiv și în structura decizională de la ALDE, dar lucrurile astea trebuie puse la punct mai întâi de oamenii care au un pic de capacitate în domeniu, să fie niște juriști, și dacă se poate să fie niște juriști eminenți”.

Confruntat cu o declarație făcută în exclusivitate pentru PSnews.ro de către europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care a susținut că ”până în momentul de față, nu este oportun să procedăm spre o lege a amnistiei și grațierii”, Buzatu a evitat să ofere o replică tranșantă.

DETALII AICI: Norica Nicolai tranșează tema amnistiei și grațierii: NU este oportună o astfel de lege! EXCLUSIV

O cunosc de foarte multă vreme pe Norica, am și lucrat împreună mulți ani. E opinia domniei sale, ce aș putea să spun eu? Să o contrazic? Ce aș putea să spune eu? E o opinie exprimată de un om. În principiu, eu cred că, dacă facem abstracție și curățăm foarte bine lucrurile acestea (…) dacă nu e vorba de un lucru atât de grav, atunci din ce cauză suntem împotriva sau atât de reținuți. Și aceea care au suportat niște pedepse sunt tot niște indivizi umani și unii dintre dânșii, s-ar putea ca cei mai mulți, să vadă din asta o cale spre îndreptare”, a declarat liderul PSD Vaslui.

Nu în ultimul rând, chestionat cu ce ne-ar ajuta o OUG pentru amnistie și grațiere, social-democratul a răspuns:

”Poate pe noi nu știu dacă ne-ar ajuta foarte mult, dar pe ei i-ar ajuta foarte mult. Un om încarcerat care a greșit, care recunoaște, a efectuat o mare parte din pedeapsă, eu cred că este un ajutor foarte mare să îl inserezi într-un mediul social normal și să dai dovadă de înțelegere față de el. Până și creștinismul are la bază comprehensiunea aceasta a înțelegerii, a iubirii a oamenilor. Să faci ceva bun pentru ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *