Skip to content
Politică

Se anunță un puci anti-Viorica Dăncilă în PSD: ziua în care președintele partidului ar putea pierde totul

Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații se vor întâlni sâmbătă, 12 octombrie, la Romexpo, la doar două zile de la votul pe moțiunea de cenzură depusă de Opoziție, pentru relansarea candidaturii președintelui PSD, Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că nemulțumiții din PSD pregătesc cu această ocazie un puci în interiorul partidului, profitând de un eventual vot anti-Dăncilă la moțiunea de cenzură. Mai mulți lideri social-democrați, nemulțumiți de Viorica Dăncilă și de poziționarea acesteia în sondajele interne pentru alegerile prezidențiale, își vor exprima public îngrijorările, chiar cu această ocazie. Voci grele din PSD se pregătesc, astfel, să declare că Viorica Dăncilă este cel mai slab candidat al partidului la prezidențiale, prin urmare nu o pot susține în cursa pentru Cotroceni.

Câte guverne au căzut prin moţiune de cenzură

Până astăzi, Parlamentul României a “demis” trei guverne prin moțiune de cenzură. În doar două cazuri, însă, a fost un demers reuşit al Opoziţiei. Precedentul a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor. A urmat Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu patru ani mai târziu, în 2012. A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier.

Ce se întâmplă dacă o moţiune de cenzură este votată de majoritate

După începerea discutării moţiunii, deputaţii şi senatorii nu îşi mai pot retrage semnăturile. Dezbaterea se încheie prin votarea acesteia în plen. În cazul în care moţiunea adună voturile majorităţii, premierul este obligat să înainteze imediat demisia Guvernului către preşedintele ţării. În acel moment, încep demersurile obişnuite pentru formarea unui nou Guvern. Preşedintele cheamă partidele parlamentare la consultări, unde sunt prezentate propunerile de premier.

Dacă o majoritate se conturează în urma acelor discuţii, preşedintele anunţă numele premierului propus, care are 10 zile la dispoziţie să vină în faţa Parlamentului cu un Cabinet şi să ceară votul de încredere al senatorilor şi deputaţilor. Potrivit Constituţiei, dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură. În momentul actual, este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, adică jumătate plus unul din totalul parlamentarilor.

Ludovic Orban, președintele PNL: Mai avem încă 7 angajamente de vot la moțiune

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la Focşani, că alţi şapte parlamentari şi-au luat angajamentul de a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD, astfel încât aceasta ar putea obține 244 de voturi, „un scor un pic mai confortabil”, după cum l-a caracterizat liderul liberal. El spune că moțiunea de cenzură programată pentru joi, 10 octombrie, are șanse foarte mari să treacă.

„Am mai avut foarte multe discuții cu parlamentari care nu au semnat moțiunea de cenzură și în momentul de față mai avem, pot să răspund, chiar angajamente de vot la moțiune din partea a încă 7 parlamentari. Ceea ce, cred eu, 237 cu șapte – 244, că e un scor un pic mai confortabil”, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă unde a fost întrebat dacă se bazează numai pe cele 237 de voturi anunțate anterior.

Cât despre eventuali „dezertori” din rândul celor care au semnat pentru moțiune, Ludovic Orban spune că până în prezent nu are cunoștință despre niciunul, dar știe din mai multe surse că puterea, „prin diferiți emisari, caută să ofere marea cu sarea către parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură, cu intenția de a-i determina să nu vină la vot”.

„Convingerea mea este că la ora actuală toate formațiunile politice care s-au angajat în susținerea acestui demers sunt mobilizate la maxim pentru a asigura succesul moțiunii de cenzură”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă nu se teme de jocurile lui Victor Ponta.

„Dificultatea negocierilor purtate pentru această moțiune de cenzură a rezidat în primul rând de numărul mare de actori care au trebuit să se unească pentru susținerea acestui demers pe de o parte și, pe de altă parte, datorită, să spun, diferențelor de opinie între acești actori pe mai multe puncte. Toate aceste diferențe au fost lăsate  de o parte”, a dat asigurări liderul PNL.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *