Se anunță vremuri grele pentru agricultori – aceștia nu mai au bani pentru dezvoltarea fermelor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca România să piardă aproape un miliard de euro din cele 3 miliarde primite de la Uniunea Europeană pentru agricultură.

În acest moment, multe dintre proiectele finanţate cu bani europeni sunt pe punctul de a fi reziliate şi, cel mai grav, este faptul că unii dintre agricultorii care au primit fonduri europene vor fi obligaţi să dea banii înapoi, informează Digi 24.

Dintre cele aproape 6.500 de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 70% ar putea fi reziliate. Astfel, România poarte pierde 850 de milioane de euro, echivalentul a 3,8 miliarde de lei. Motivul – fermierii nu mai au bani să continue proiectele şi nici băncile nu dau credite celor care lucrează pământul.

„Sunt bănci astăzi care au emis scrisori de confort şi nu au semnat contractul de finanţare ulterior”, susţine Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

„Nu au încredere în agricultură, pentru că agricultura are un ritm mai încet, există un risc mai mare de nerealizare a profitului atât pentru fermier, cât şi pentru bancă”, susţine Tudor Dorobanţu, fermier.

De cealaltă parte, reprezentanţii băncilor spun că de multe ori, firmele care au depus proiectele au intrat în faliment ori proprietarii lor au decedat.

„Sunt foarte mulţi beneficiari cu proiecte aprobate până în 2010 şi care nu vor să mai audă de proiecte, ne-au zis că au renunţat, s-au schimbat condiţiile. Unele firme nu mai exist”, afirmă Ramona Ivan, reprezentant al unei bănci comerciale.

Ca să evite pierderea banilor, statul vrea să deconteze sumele din fondurile Ministerului Agriculturii, iar apoi să îi recupereze din fonduri europene. România a cheltuit până acum peste 6 miliarde de euro din banii pentru agricultură.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: