Skip to content
Politică

Se anunță vremuri grele pentru Iohannis: este prins în menghina lui Blaga și Orban EXCLUSIV

mediafax.ro

Citiți în cele ce urmează despre felul în care recentele schimbări de pe scena politică românească îl poziționează pe actualul președinte Klaus Iohannis în cea mai delicată de situație de la preluarea mandatului de la Cotroceni.

După cum am văzut în ultima vreme, în Partidul Național Liberal (PNL) polul de putere s-a schimbat vizibil: de la Ludovic Orban la Vasile Blaga. Astfel, Blaga a reușit în decurs de câteva săptămâni să preia de facto frâiele partidului ce l-a susținut pe  Iohannis la alegerile prezidențiale. Constrâns de modul stângace de a conduce cel mai mare partid de opoziție, Ludovic Orban a fost obligat să împartă puterea cu un Blaga care își dorește revenirea la vârful politicii, după ce în anul 2016 a fost scos pe tușă de dosarele penale de la DNA Ploiești.

Poate că sunteți înclinați să credeți că ultimul an și jumătate de absență a lui Vasile Blaga din prim-planul politicii a reprezentat o repliere strategică a „Buldogului”, ca să aibă lumea timp să uite ce înseamnă PDL cu adevărat (regimul Boc-Băsescu, în speță). Totuși, haideți să ne gândim și altfel: cele peste 18 luni și-au lăsat o puternică amprentă de umilire asupra liderului portocaliu. Concret: Blaga nu a jucat la alegerile legislative din 2016, nu și-a pus oamenii pe lista de parlamentari și, în ultimă instanță, a fost înjosit personal până într-acolo, încât nu a mai ajuns să candideze pentru un post de deputat sau senator. Totodată, voci din PNL susțin că în 2016, pentru a se răzbuna, Blaga ar fi făcut anumite blaturi cu PSD doar ca să le demonstreze lui Iohannis și Alinei Gorghiu că fără el și spiritul lui organizatoric PNL nu poate câștiga alegerile.

Totuși, revenirea în forță a lui Blaga în prim-planul politicii românești denotă faptul că fostul președinte al PDL simte nevoia unei revanșe acute, după ce politicianul a scăpat de dosarele care îi atârnau greu în viața publică. Însă recentul blat dintre Blaga și Ludovic Orban, despre care PSnews a scris într-un articol anterior, are o singură miză: lista pentru alegerile europarlamentare, în care cel mai probabil fostul ministru de Interne va ocupa un loc eligibil și va merge la Bruxelles.

CITIȚI ȘI: UPDATE Binomul Orban-Blaga s-a impus în BPN: schimbare majoră în statutul PNL EXCLUSIV SURSE

Blaga vs Iohannis

Cheia revenirii lui Blaga este adversitatea acestuia fățișă față de președintele Iohannis, pe care fostul lider din Modrogan îl consideră responsabil pentru dosarele sale penale. Mai mult: PSnews.ro a aflat că la obișnuitele mese alături de apropiați, stropite din plin cu vin, Blaga s-a exprimat în felul următor: “Pe mine nici măcar Băsescu nu a încercat să mă aresteze”. Mai mult: potrivit surselor noastre, Blaga le-ar fi spus apropiaților că Iohannis nu a mișcat un deget sa îl salveze de dosarul de la DNA Ploiești, deși știa că este o țintă pentru procurorii lui Lucian Onea. Același „Buldog” a susținut că se aștepta ca Iohannis să intervină direct la Codruța Kovesi, o situație de-a dreptul amuzantă, având în vedere că Blaga o cunoaște pe Kovesi și a ajutat-o încă din 2006, de când aceasta a venit la București. Totodată, conform surselor noastre, Blaga ar fi invocat sacrificiile și munca pe care a depus-o pentru Iohannis în campania prezidențială din 2014.

Nu știm care va fi poziția pe care însuși președintele Klaus Iohannis va alege să o adopte, însă un lucru este cert: acum Blaga și Orban vor să îi impună condiții lui Iohannis pentru susținerea spre realegerea acestuia în decembrie 2019. Una dintre condiții, de exemplu, ar fi garanția că vor pune ei premier în 2020 sau chiar mai repede, la o adică: poate Orban, poate un om agreat de Blaga…

După ce USR și Dacian Cioloș l-au trădat pe Iohannis, le-a venit rândul lui Blaga și Orban să strângă șurubul. Astfel, dacă Iohannis nu va ști să își joace cartea de cel dintâi om în stat, el riscă să intre în alegerile prezidențiale fără garanția că PNL va trage cu convingere pentru confirmarea sa la Cotroceni. Asta în timp ce PSD pregătește banii de la centru pentru a-i mitui electoral pe cei aproximativ 1.000 de primari liberali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *