Skip to content
Politică

Se apropie evaluarea miniștrilor din Guvernul Ciucă! Ce mutări surpriză ar putea avea loc

Sursa foto: playtech.ro

Se apropie evaluarea miniștrilor anunțată în urmă cu câteva săptămâni chiar de premierul Nicolae Ciucă, iar cel puțin o mutare interesantă ar putea avea loc. Așa cum PS News a scris AICI, la vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt în această perioadă discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu.

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Și la UDMR ar putea interveni o schimbare la portofoliul Sporturilor, unde titular este Eduard Novak, potrivit surselor citate.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat la sfârșitul lunii mai că, deși se împlinesc 6 luni de Guvernare, la nivelul Coaliției s-a decis să nu se facă un bilanț, așa cum era asumat, ci să se amâne acest moment pentru sfârșitul lunii iunie.

„Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea si practic primul semestru al acestui an și am convenit la nivelul Coaliției ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele 6 luni de Guvernare să fie prelungit până la finele lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate, exact cum sunt ele prevăzute în documentele formale.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Totodată, șeful Executivului a atenționat miniștrii că mai sunt de efectuat anumite demersuri de făcut pentru prima cerere de finanțare.

„Aici vă rog să acordați atenția cuvenită pentru că așa cum a rezultat din ultima întâlnire a Comitetului interministerial sunt în curs de derulare o serie de demersuri prin care până la sfârșitul acestei luni să înaintăm prima cerere de finanțare. Practic săptămâna viitoare MIPE va transmite cererea către Bruxelles, asta pe de o parte. De cealaltă parte, până la sfârșitul lunii iunie avem obligația să finalizăm cele 58 de apeluri din 69. Ca atare este foarte important și de aceea am amânat această evaluare pt finele lunii iunie pentru ca evaluarea va depinde de îndeplinirea acestui obiectiv de finalizare a celor 58 de apeluri”, a declarat Ciucă.

Cum funcționează sistemul de rotație PNL-PSD

Documentul semnat de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – astfel că la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Acordul politic mai prevede că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să revoce un ministru fără a se consulta în coaliție.

1 comentariu la “Se apropie evaluarea miniștrilor din Guvernul Ciucă! Ce mutări surpriză ar putea avea loc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *