Skip to content
Politică

Se ascut cuțitele în PNL. Daniel Fenechiu, mazilit peste noapte de la Senat pentru un locotenent de-al lui Orban

Inquam Photos / Justinel Stavaru
" "

În PNL s-a aprins butoiul cu pulbere după negocierile trilaterale dintre liberali, pluseriști și udemeriști. La ora actuală se pare că două tabere se confruntă, una condusă de președintele Ludovic Orban și alta în frunte cu Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Potrivit surselor PS News , avocatul Daniel Fenechiu a fost schimbat peste noapte din poziția de lider de grup de la Senat și înlocuit cu unul dintre locotenenții lui Ludovic Orban, respectiv Virgil Guran. Daniel Fenechiu era văzut drept cel mai echilibrat lider PNL, nefiind implicat în bătăliile dintre tabăra lui Ludovic Orban și cea a lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, iar lucrul acesta ar fi provocat un scandal în grupul senatorilor PNL.

" "
" "

În tabăra PNL, Ludovic Orban tocmai a evitat în weekend o lovitură fatală, după ce câțiva lideri au fost nemulțumiți de modul în care a negociat cu USR-PLUS și UDMR. Tabăra anti-Orban ar fi nemulțumită de faptul că Ludovic Orban a încercat cu orice preț să pună mâna ori pe șefia Camerei Deputaților, ori pe fotoliul de premier. Dacă președintele PNL ieșea fără nici o funcție importantă de la aceste alegeri, atunci ar fi pierdut complet partidul. Impunându-l pe Virgil Guran, Orban plantează un om important la Senat și se pregătește de bătăliile viitoare

Amintim că, deși era unul dintre favoriții pentru ocuparea funcției de ministru al Afacerilor Interne, Rareș Bogdan nu mai este dorit în această funcție de către Ludovic Orban. Acesta din urmă s-ar teme că din noua poziție, Rareș Bogdan ar putea să atace scaunul de președinte al PNL. Orban a suferit deja câteva lovituri importante în ultima perioadă. Rezultatul slab de la alegerile parlamentare din 6 decembrie, l-a forțat pe acesta să renunțe la funcția de premier. În plus, negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR s-au dovedit a fi dificile, Orban țintind în primă fază chiar fotoliul de premier, însă cedându-l în ultimă instanță lui Florin Cîțu. Orban speră probabil că îl poate controla în continuare pe Cîțu și se mulțumește cu fotoliul de președinte al Camerei Deputaților.

Cedarea unor ministere-cheie către UDMR și USR-PLUS, dar și dorința obsesivă de a ocupa funcția de președinte al Camerei Deputaților, a stârnit un adevărat taifun în interiorul PNL. În prezent se pare că există în linii mari două tabere, una condusă de Orban și cealaltă condusă de Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Amintim de asemenea că, în urma negocierilor dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, s-a stabilit că vor exista 18 ministere, iar distribuția portofoliilor va urma principiul proporționalității. PNL va avea 9 ministere, USR-PLUS va avea 6 ministere, iar UDMR va avea 3 ministere, în timp ce premierul va fi cel mai probabil unul liberal.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *