Skip to content
Politică

Se ascut cuțitele: ofensiva PSD-iștilor, în războiul cu Iohannis. Ce riscă președintele EXCLUSIV SURSE

Inquam Photos / Octav Ganea

PSnews.ro vă prezintă în rândurile ce urmează cele mai recente informații din spatele ușilor închise ale social-democraților.

Începutul de săptămână se anunță a fi unul tensionat pentru cea mai mare formațiune politică din România, importante decizii urmând a fi luate azi, cu câteva zile înainte ca România să sărbătorească Centenarul.

O ședință a Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat a fost convocată de urgență pentru ziua de luni, de către președintele partidului, Liviu Dragnea. Concret: potrivit unor surse social-democrate, se pare că Liviu Dragnea vrea să definitiveze strategia pe care o va avea partidul în perioada imediat următoare, după ultimele declarații acide ale președintelui Klaus Iohannis, la adresa PSD-ului și a actualei guvernări. Pe de altă parte, potrivit surselor noastre, Liviu Dragnea ar fi avut deja o întâlnire de taină cu câțiva grei ai partidului, cărora le-ar fi spus că suspendarea președintelui României este una dintre cele mai bune soluții, care ar trebui luată în calcul și chiar pusă în practică, în contextul deciziilor luate de Klaus Iohannis.

De menționat, însă, că șeful Senatului și partenerul de coaliție al social-democraților, Călin Popescu Tăriceanu, se opune vehement acestui scenariu, susținând că procedura de suspendare i-ar pune pe tava al doilea mandat de preşedinte lui Iohannis. Încă o lovitură dură pentru Dragne, întrucât suspendarea preşedintelui depinde în proporţie de 100% de Tăriceanu.

Potrivit Constituţiei, pentru suspendarea preşedintelui e nevoie de votul a jumatate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, iar PSD fără ALDE nu are majoritate, nici macar cu votul minorităţilor naţionale, care au înclinat decisiv balanţa la adoptarea Codului penal. Nici UDMR nu e de partea lui Dragnea. Deşi maghiarii au un protocol de colaborare parlamentară cu PSD.

Președintele ”jucător” intră în scenă

Klaus Iohannis a aplicat, nu mai devreme de săptămâna trecută, două lovituri dure actualei formațiuni politice la conducerea căreia se află Liviu Dragnea.

Amintim că presedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Liei Olguta Vasilescu la Ministerul Transporturilor si pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii. Seful statului a precizat să este nevoie de ministri care performeaza foarte bine si a cerut Guvernului sa vina cu noi propuneri pentru cele doua ministere. Zi și făcut. PSD-ul a venit, după lungi negocieri, cu alte două propuneri: Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Mircea Drăghici, trezorierul PSD, pentru funcția de ministru al Transporturilor. Însă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va mai exista nicio schimbare de miniştri deocamdată, iar noua propunere de remaniere a PSD va fi analizată după Ziua Naţională.

O altă palmă grea, dată de această dată în principal ministrului Justiției, Tudorel Toader avea să vină miercuri, când Klaus Iohannis i-a respins cestuia propunerea pentru șefia DNA, în persoana Adinei Florea, și nu numai.Â

Astfel, președintele l-a pus pe Tudorel Toader în situația de a organiza încă o procedură de selecție pentru postul rămas vacant după plecarea Laurei Codruța Kovesi. Dar, atenție!, potrivit noii Legi 303/2004, ministrul Justiţiei propune un procuror-şef, CSM dă aviz consultativ, iar preşedintele poate refuza propunerea O SINGURĂ dată, motivat. Practic, Iohannis va trebui să accepte cea de-a doua propunere.

Însă, este greu de crezut că Tudorel Toader va mai fi dispus să organizeze încă o selecție pentru fotoliul vacant de la DNA, astfel că, cel mai probabil, va ataca decizia președintelui la Curtea Constituțională, iar CCR, la fel ca în cazul Kovesi, îi va da câștig de cauză lui Tudorel Toader, Iohannis fiind în final obligat să o accepte pe Adina Florea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *