Skip to content
Politică

Se ascute lupta pentru șefia PSD: baronii pregătesc revenirea unui fost premier în partid

Inquam Photos / Octav Ganea

Se anunță schimbări majore în perioada următoare, la vârful conducerii social-democraților. Potrivit surselor PSnews.ro, fostul premier Sorin Grindeanu, în prezent președinte ANCOM, își pregătește revenirea în partid.

Acesta ar fi susținut de o parte dintre baronii cu care Marcel Ciolacu ar fi intrat în dispută chiar la ședința Comitetului Executiv care a avut loc marți după-amiază. De altfel, baronii negociază în aceste zile cu Sorin Grindeanu o eventuală candidatură a acestuia la Congresul PSD.

Bătălia pentru șefia PSD se anunță a fi una cel puțin interesantă. La această oră, în interiorul PSD se fac calcule, iar partidul pare a fi împărțit în 3 tabere.

O tabără este creată în jurul lui Marcel Ciolacu, cel care ar urma să candideze pentru funcția de președinte al partidului, în ciuda afirmațiilor sale publice că există șanse mari ca acesta să nu candideze.

O altă tabără este creată în jurul lui Mihai Tudose. Potrivit surselor citate, în partid sunt voci puternice care susțin o eventuală candidatură a acestuia la Congresul din martie. Iar cea mai recentă tabără este cea formată în jurul lui Sorin Grindeanu, a cărui revenire în partid ar urma să fie anunțată zilele următoare.

Pentru prima oară în istoria României, un Guvern a fost demis de propriul partid

În iunie 2017, premierul PSD Sorin Grindeanu a fost mazilit  chiar de către președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Guvernul Grindeanu a adoptat în ianuarie 2017 măsura controversată de a amnistia anumite fapte penale, măsură care a declanșat ample proteste publice. Un conflict dintre Liviu Dragnea, președintele PSD, și primul ministrul de la acea vreme a escaladat în iunie 2017 și s-a materializat în cereri repetate pentru demisia premierului, care nu le-a dat curs.

La 14 iunie 2017, PSD și ALDE au retras guvernului sprijinul politic și toți miniștrii, în afară de premier și ministrul Comunicațiilor, și-au depus demisia. În pofida cooptării fostului premier Victor Ponta în funcția de secretar general al guvernului, cabinetul a căzut la 21 iunie 2017, în urma unei moțiuni de cenzură depusă chiar de PSD, fiind înlocuit după alte 8 zile cu guvernul Tudose.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *