Skip to content
Politică Video

Se ascute lupta în Sectorul 1: taxa pe gunoi. Prioritatea lui Nazare şi negocierile pentru Consiliu EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro este deputatul Alexandru Nazare, candidatul PNL pentru funcţia de primar al Sectorului 1.

Liberalul a vorbit despre un subiect care face ca lupta să se ascută în Sectorul 1. Este vorba despre taxa pe gunoi, o taxă de care cetăţenii zonei au fost scutiţi în administraţia trecută. Totuşi, în contextul actualei conduceri interimare a Primăriei Sectorului 1, locuitorii riscă să fie nevoiţi a scoate iarăşi bani din buzunar pentru serviciile de salubritate.

De asemenea, Alexandru Nazare a arătat cu cine va face negocieri pentru funcţiile de viceprimari şi pentru formarea Consiliului Local.

Dan Bucura: Apropo de problemele din Primărie, e un paradox (l-am constatat recent) al acestor vremuri: în campaniile electorale, oamenii sunt obişnuiţi să câştige, să primească câte ceva. Se mai face un parc, se mai vopseşte o bancă, se mai reabilitează un bloc… Acuma, sigur: nu sunteţi, momentan, în Primărie, dar aveţi consilieri – PNL-ul are consilieri. Se întâmplă, în vremurile actuale, o chestiune de ce spun: „paradoxală”? Pentru că un drept, un beneficiu de care oamenii în Sectorul 1 l-au avut pe mandatul fostului primar Chiliman şi cu care acesta, până la urmă, s-a şi brevetat, este pe cale să se ia. Se ia un drept, în loc să se dea – mă refer la taxa pe gunoi. Bucureştenii, în Sectorul 1, nu au plătit această taxă, ea fiind un beneficiu, un cadou venit de la Primărie. Înţeleg, pe un proiect de Hotărâre recent, că acest beneficiu tocmai se va lua celor din Sectorul 1. Este adevărat? Şi ce se ascunde în spatele acestei măsuri?

Alexandru Nazare: În spate, putem doar specula ce se ascunde. Deci haideţi să vorbim ce-i în faţă şi dup-aia vorbim şi de ce-i în spate. În faţă, lucrurile stau aşa: toţi locuitorii din Sectorul 1 persoane fizice, din iunie, vor plăti o taxă de gunoi, care e deghizată sub forma denumirii „taxă de habitat”. Această taxă – zice-se – este ascunsă într-un regulament care a fost semnat de viceprimarul PSD Vasile Moţoc, care este la comanda domnului Dan Tudorache. Deci domnul Moţoc a semnat acest referat, hotărârea este deja pe site-ul Primăriei şi va fi aplicată din iunie. Bineînţeles: în următoarea şedinţă, se va stabili doar cuantumul taxei. Decizia de a se pune în practică e luată.

Dan Bucura: Decizia asta a cui e?

Alexandru Nazare: E luată de către PSD şi de către viceprimarul Moţoc. Acum, mă întreb: de ce mai avem nevoie de o taxă? De ce trebuie să taxăm gunoiul? Pentru că această taxă de habitat – zice-se – e pentru: gunoi menajer (dar gunoiul menajer era gratis până acum), pentru spaţii verzi (dar eu ştiu că sunt bani pentru spaţii verzi – nu mai trebuie să taxăm în plus pentru spaţii verzi) şi pentru dezvoltare ecologică. E frumoasă ideea cu dezvoltarea ecologică, e frumoasă ideea cu colectarea selectivă şi o susţin, dar de ce s-o facem pe banii oamenilor? Adică de ce să reducem nişte cheltuieli la operator şi să compensăm cheltuielile operatorului din taxe aplicate bucureştenilor? Adică eu înţeleg: aici, oricine poate să speculeze că e o legătură între PSD şi operator, dacă PSD-ul vrea să taxeze bucureştenii şi pe banii lor să introducă o nouă taxă, dar nu e deloc frumos şi nu cred că un drept câştigat în timpul mandatelor domnului Chiliman poate fi pierdut de la o coţcărie ieftină de acest gen. De aceea, îl somez pe Dan Tudorache şi pe Vasile Moţoc să retragă imediat această hotărâre de pe site-ul Primăriei şi să anunţe public imediat că nu va fi instituită o taxă de gunoi în Sectorul 1.

Dan Bucura: Există o altă abordare legată de faptul că între dvs. și contracandidatul de la PSD este o distanță destul de mică. Să facem un joc de imaginație și să presupunem că ați câștigat aceste alegeri. Veți avea un consiliu în care, cel puțin în momentul de față, PSD-ul va avea mulți membri, pentru că sunteți apropiați. Cum veți face negocierea pentru a avea consilierii de partea dv., cum se va face negocierea pentru viceprimar, pentru cine sunteți, până la urmă deschis să mergeți mai departe pe un drum în care primarul nu este singurul care poate face totul într-o Primărie?

Alexandru Nazare: Am mare încredere că voi câștiga și am mare încredere că vom avea cel mai amre număr de consilieri la Primăria Sectorului 1. E adevărat că s-ar putea să nu avem, după cum calculăm foarte bine, să nu avem majoriatea. În schimb, eu am încredere în simțul politic și maturitatea celorlalte partide de dreapta care vor intra în Consiliu. Și de aceea spun că, de pe 6 iunie, voi demara imediat discuții cu toate partidele de dreapta și cu reprezentanții, atât politici, cât și reprezentanții în Consiliu, astfel încât să creăm o bază solidă pe care să pornim punerea în practică a proiectelor pe care le-am propus. De aceea eu am făcut un pas chiar mai înainte mi-am anunțat susținerea pentru proiecte deja anunțate de către ceilalți cntracandidați, tocmai pentru a crea acea platformă comuă cu care să mergem mai departe din 6 iunie.

Dan Bucura: Și dacă tot am făcut jocul acesta de imaginație și am spus că sunteți primar și ați făcut și majoritatea după cum ne-ați explicat, spuneți-mi care este proiectul numărul 1, de suflet, pe care dv. astăzi, aici, în fața publicului nostru și a tuturor celor care se vor uita după aceea, vă angajați că îl veți duce la bun sfârșit ca primar. Brand-ul Alexandru Nazare pentru Primăria Sectorului 1.

Alexandru Nazare: Proiectul meu de suflet reprezintă investițiile în educație. Investițiile în insfrastrucura educațională a Sectorului 1. Aș vrea să gândim un program care să se întindă pe durata a cel puțin unui mandat de investiții în infrastructură. Mai puține bolturi deosebile, ami puțin polistiren, mai puține investiții în panseluțe și investiții serioase în viitorul copiilor noștri. Ce înseamnă investiții serioase în vitorul copiilor noștri? Înseamnă: un număr suficient de locuri în creșe, creșe foarte bine dotate și creșe în toate cartierele din Sectorul 1. Deficitul de locuri în creșele de stat trebuie imediat acoperit. Avem modelul creșei daneze – e foarte bun! – avem liste de așteptare pentru creșa daneză. Rezultatele pentru copii sunt extraordinare, trebuie extins acest model al creșei daneze. Grădinițe – avem cartiere unde s-a construit fără un plan și nu avem grădiniță. În Aviației, spre exemplu, avem probleme. E nevoie de o grădiniță. Și în alte cartiere avem nevoie de grădinițe. Vom face acest lucru. Avem zece școli care nu au săli de sport. Vom face aceste săli de sport. M-am angajat pentru că Sectorul 1 are un singur bazin de înot pentru copii – să mai construim încătrei astfel de bazine de înot, astfel încât să fie deschise pentru toți copii din Sectorul 1. Nu mai vreau să existe laborator în Sectorul 1 la nicio școală din Sectorul 1 care să nu fie modernizat. Vom moderniza toate laboratoarele tuturor școlilor din Sectorul 1 și aș vrea să cresc rolul primarului, în relația cu educația și în relația cu școlile. Pentru că eu cred că e foarte importantă implicarea aceasta în educație. Ea rezolvă foarte multe probleme pe care le are România. Pe termen lung, aș spune. Și eu cred că acest program de investiții, pe care l-am anunțat pentru educație, va face diferența. Uitați, numai exemplul cu “Școala după școală” programul “Afterschool”. Nu aș vrea să mai existe cartier în Sectorul 1, în care să nu existe un program de afterschool de stat în care copiii de la clasele 0-4 să beneficieze de acest afterschool, fără costuri pentru părinți. Vom fae o economie din bugetul părinților și vom acoperi din bugetul Primăriei afterschool-ul pentru copii.

Dan Bucura: Afterschool-ul de la școlile private ste o componentă de cost foarte mare.

Alexandru Nazare: Exact.

Dan Bucura: La dv. în proiect înseamnă că veți plăti, totuși, niște bani. Are Primăria resurse să disloce atât de mult pentru acest tip de privilegiu, până la urmă?

Alexandru Nazare: Da. Am calculat cât ar însemna, cam ce înseamnă ca și număr de copii, cam ce înseamnă ca efor bugetar, de unde se pot lua banii și ce ar însemna să îi alocăm și să știți că beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari. Copiii pot să învețe în aceste afterschool-uri. Spre exemplu, că tot vorbim de colectare selectivă: ei trebuie să învețe de mici să facă colectare selectivă. Trebuie să învețe de mici să facă colectare selectivă. Tebuie să învețe de mici reguli de bază referitoare la circulație. Trebuie să învețe lurcrui complemenare școlii în aceste afterschool-uri. Și, de aceea, dacă ai un program centralizat, atunci poți mult mai ușor să introduci anumite teme în educația copilului, care în timp se vor dovedi foarte bune. Școlile tehnice trebuie legate de marii operatori economici care să lucreze direct cu școala tehnică, astfel încât cei care ies dintr-o școală profesională să aibă direct un loc de muncă. E adevărat că este foarte important să legăm ceea ce înseamnă tehnică de operatori economici și liceu teoretic, de universitate. Cei de la Vianu, spre exemplu, ar avea nevoie de o școală, ar avea nevoie de o universitate unde să își poată continua studiile, în România. În calitate de viitor primar, aș vrea să îmi asum acet rol: să conving o universitate mare, un nume mare, o universitate, să zicem americană, pentru că muți dintre cei de la Vianu își doresc să învețe în America, putem să convingem, împreună cu Guvernul, împreună cu autoritățile, să oferim facilități astfel încât o astfel de univeristate să vină București, astfel încât copiii noștri să nu mai fie nevoiți să plece din România și să își continue studiile aici după ce termină. Mi se pare, cred eu, un ucru foarte important pentru viitorul Bucureștiului

Dan Bucura: Vă mulțumesc pentru prezența alături de noi și vă urăm, până la urmă, succes în această scurtă perioadă, pe 6 iunie, când veți da proba că tot ceea ce ați promis a fost perceput de către oamenii din Sectorul 1 așa cum vă doriți.

Alexandru Nazare: Dacă, în schimb, la final, aș vrea să mai ating un subiect. Dacă, în schimb, cineva întreabă: “dom’le, în prima săptămână, când intri în Primărie, care e primul proiect, ce faci primul lucru, cum vrei tu să arate Primăria, imediat după – ce vrei tu să pui în practică?”. Eu cred că avem o mare nevoie de o primărie digitalizată. Ce înseamnă o primărie digitalizată? Înseamnă o primărie a viitorului, înseamnă o primărie în care mai toate operațiunile de administrație publică pe care cu toții le știm, să poți face operațiuni de acasă, să poți să ceri audiențe de acasă, să poți să-ți plătești… Foarte ulți locuitori ai Sectorului 1 deja își plătesc taxele online. Să încurajăm acest lucru, interacțiunile cu Primăria să fie transparente și să fie online. Deciziile asupra bugetului, deciziile asupra investițiilor Sectorului 1 pot fi influențate inclusiv de opiniile cetățenilor, de opiniile comunității care pot fi făcte online. De ce? Completez decizia de impunere, în fiecare an plătești niște taxe, ca locuitor al Sectorului 1. Unde se duc banii? Nimeni nu știe exact. Oamenii nu sunt atât de implicați în administrație să știe cum se cheltuiesc banii. Nu mai spun că trebuie transparentizat totul din primul moment. Dar oamenii nu știu unde se duc banii. Ei, pe aceeași decizie, completată online sau completată normal, pe spate, pe verso, acolo, oamenii din arterele respective pot să aibă un minichestionar în care să spună: vreau să învestim în Parcul Bazilescu, vreau să investim în Baza Cireșarii, vreau să investim într-un loc de joacă, vreau să investesc într-un parc, aș vrea – eu știu – o nouă sală de sport, la o școală din cartierul meu. Deci, cred viitorul îl reprezintă implicarea reală a comunității în deciziile pe care trebuie să le ia Primăria. Și misiunea mea ca viitor primar este reclădesc încrederea locuitorilor din Sectorul 1 în Primărie, iar această deschidere totală, prin digitalizarea Primăriei reprezintă răspunsul meu pentru nevoia alegătorilor din Sectorul 1 de a avea un partener onesc și credibil în viitorul primar Nazare.

Dan Bucura: Vă mulțumesc încă o dată și vă fac deja invitația ca, după 6 iunie, dacă veți fi primar să facem un prim bilanț, tot aici la PSnews!

Alexandru Nazare: Sigur, cu mare plăcere!

Alexandru Nazare nu este singurul liberal care a ridicat problema taxei pe gunoi. Astfel, nu mai devreme de joi, deputatul PNL Mihai Voicu a dovedit că dezbaterea se nişează în Sectorul 1 în prag de alegeri: Partidul Naţional Liberal avertizează că locuitorii zonei vor pierde un drept care nu merită trecut cu vederea.

Concret, bucureştenii din Sectorul 1 vor plăti serviciul de ridicare a gunoiului menajer, din această vară, potrivit unei decizii semnate de primarul interimar Vasile Moțoc, avertizează deputatul Mihai Voicu (preşedintele organizaţiei PNL Sector 1).

Propunerea de instituire a noilor taxe se regăsește într-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sectorului 1. Sub denumirea de „Regulament de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al Sectorului 1”, proiectul de hotărâre (disponibil AICI) ascunde introducerea noilor taxe pentru ridicarea gunoiului menajer (mai precis, la articolele 9, 10 si 11, după cum puteţi citi AICI).

După ce timp de aproape 10 ani în Sectorul 1 ridicarea gunoiului s-a făcut gratuit, din vară, locuitorii acestei zone administrative vor scoate bani din buzunar pentru: ridicarea gunoiului menajer, curățarea zăpezii de pe stradă, curățarea străzilor de gunoaie și întreținerea spațiilor verzi.

Pe data de 8 aprilie 2016, primarul interimar Vasile Moțoc a propus Consiliului Local sector 1 proiectul de hotărâre privind “Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al Sectorului 1”. Acest proiect poate fi consultat pe site-ul primariei sectorului 1, la secţiunea „Proiecte aflate în dezbatere publică”.

Potrivit hotărârii pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare al Sectorului 1, Consiliul Local va institui o taxă de habitat, care se va constitui venit al bugetului local, în vederea organizării sistemului public de salubrizare şi plata serviciilor prestate de operatorul serviciului de salubrizare. Valoarea şi modalitatea de prelevare a taxei vor fi stabilite printr-o altă hotărâre a Consiliului Local.

Această taxă ar urma să acopere contravaloarea activităţilor de curăţare şi transport al zăpezii de pe căile publice, măturat, spălat, stropire şi întreţinere a căilor publice, colectarea animalelor decedate de pe domeniul public, colectarea şi transportul deşeurilor stradale.

De asemenea, pentru activitatea de salubrizare menajeră, atât cea prestată populaţiei, cât şi cea prestată agenţilor economici, producătorul deşeurilor menajere şi similare (asociaţii de proprietari, proprietarul casei individuale, instituţiile, persoanele juridice, agenţii economici) va achita taxa pentru activitatea de salubrizare menajeră stabilită prin hotărâre a Consiliului Local al sectorului 1, potrivit principiului „poluatorul plăteşte”.

În acest context, Mihai Voicu a declarat: „Prin această hotărâre, PSD obligă locuitorii din Sectorul 1 să cheltuie bani pentru amenajarea unor locuri speciale pentru colectarea deșeurilor. Conform hotărârii, ansamblurile noi de locuinţe vor trebui să aibă prevăzut, încă de la faza de proiect, un spaţiu pentru colectarea separată a deşeurilor în recipienţi îngropaţi sau semiîngropaţi. Până în 2025, este obligatorie realizarea, în interiorul cartierelor, a unor «insule» de colectare a deşeurilor, unde vor fi amplasate recipiente pentru colectarea separată. Tot până în 2025, se va renunţa la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *