Skip to content
" "
Politică

Se cere amânarea alegerilor locale: A aduna oameni în săli de vot şi a plimba o ştampilă de la unul la altul ar fi o catastrofă

INQUAM/Octav Ganea

Deputatul PSD Valeriu Steriu spune că alegerile locale ar trebui amânate.  Potrivit acestuia, „a aduna oameni în următoarele două luni în săli de vot şi a plimba o ştampilă de la unul la altul ar fi o catastrofă. Nu cred că putem discuta cel puţin până la sfârşitul lunii iulie-august de niciun fel de tip de alegeri”.

Oficial, încă nu am avut o dezbatere pe această amânare de alegeri. La un moment dat, cu siguranţă va veni momentul în care să fixăm şi o dată, pentru că în primul rând Constituţia ne împinge spre acest lucru. Evident că cel puţin în perioada următoare este exclus să facem orice tip de alegeri (…). A aduna oameni în următoarele două luni în săli de vot şi a plimba o ştampilă de la unul la altul ar fi o catastrofă. Nu cred că putem discuta cel puţin până la sfârşitul lunii iulie-august de nici un fel de tip de alegeri. În primul rând, trebuie să vedem o eradicare a acestei pandemii aproape în totalitate, ca să putem relua un ciclu normal şi cu o activitate electorală normală”, a declarat Valeriu Steriu, la RFI.

" "

Deputatul PSD consideră că „actualii primari şi consilieri, după patru ani, cei mai mulţi dintre ei având chiar opt ani sau 12 ani de mandat, au experienţa cea mai bună. Adică a veni acum cu un primar care în prima zi să îşi înceapă activitatea nu cred că este deloc o soluţie, pentru că să nu uităm şi efortul administraţiei locale este absolut important în perioada următoare”.

Amintim că și UDMR a propus anterior amânarea alegerilor locale până în octombrie, în contextul coronavirusului.

Cum pot fi amânate alegerile locale

Amintim că PSnews.ro a luat legătura în urmă cu câteva zile cu mai mulți juriști, care au explicat care este modalitatea prin care se pot amâna alegerile locale de anul acesta.

Astfel, potrivit acestora, mandatul actualilor primari poate fi prelungit doar prin lege. Mai exact: potrivit Codului Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale pot fi amânate numai prin lege organică.

DETALII AICI: Condiția esențială pentru ca alegerile locale să fie amânate. Ce spun juriștii

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *