Skip to content
Politică

Se cere capul fostului premier! Alfred Bulai: Orban are adversari în partid după ce și-a promovat doar oamenii lui în Parlament

Contactat de PS News, sociologul Alfred Bulai este de părere  că ieșirea publică a lui Rareș Bogdan, care i-a cerut demisia lui Ludovic Orban de la conducerea PNL este perfect normală. „E firesc să existe candidaturi multiple la șefia unui partid, suspect ar fi fost să nu. Faptul că își anunță candidatura e absolut democratic și normal pentru un partid. E totul la vedere”, susține sociologul.

”Dacă vor exista acuze la adresa lui Orban, ele vor fi transparente și corecte pentru că o face din perspectivă de competitor, deci e o normalitate.

Vom vedea și când va fi congresul. Probabil că există presiuni. Domnul Orban ar vrea să fie cât mai repede pentru că în acest moment controlează bine lucrurile, iar cu cât va amâna mai mult cu atât lucrurile sunt mai delicate. Vom vedea, probabil că va fi anul ăsta.

Orban are și adversari în partid, mai ales că a promovat în Parlament doar oamenii lui, deci s-a întâmplat invers decât acum 4 ani când nici măcar el nu era membru al Parlamentului. Negocierile în coaliție au fost stângace. Până la urmă, PNL-ul a primit foarte puțin și până la urmă a venit după un an de zile în care a domnit, deci e clar că mulți în partid resimt un minus pentru că el e real. A doua chestiune este că o mare parte din ministerele importante nu mai sunt la PNL, deci din acest punct de vedere e o doză de insatisfacție majoră,  deci dincolo de faptul că erau și adversarii lui Orban.

În acest moment nu se va întâmpla mare lucru pentru că oamenii încă așteaptă la diferite lucruri, pentru că o guvernare poate să îți ofere zici de mii de avantaje, nu doar ministere sau secretariate de stat, deci din acest punct de vedere până prin primăvară nu vor fi neapărat probleme. Când te prinzi că nu mai există șanse și că ești pierzător, atunci oamenii se pot radicaliza. Deocamdată e prematur, dar pe de altă parte, radicalizarea se face și ca ecou a ce se întâmplă în societate”, spune Bulai.

În ceea ce privește soarta fostului premier, analistul susține că lucrurile ar fi putut arăta mult mai bine pentru acesta dacă ar fi obținut un procent mai mare la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

„Nu este o situație fericită pentru Orban. Nu a ieșit cum a vrut el, pentru că el chiar spera la 30%, ceea ce făcea ca relația cu USR-ul să fie pe alte poziții, de UDMR se puteau lipsi, și ar fi fost o situație fericită, dar nu mai este.

 A fost evident pentru toată lumea că dorința lui fantastică de a păstra o poziție de putere a creat un anumit gen de percepție negativă pentru că evident a câștigat-o pentru el.

A luptat foarte mult să își obțină în această poziție, a fost pus în situația de șah, a ieșit șifonat, în sensul că percepția publică este că PNL-ul, de fapt, pentru această poziție a pierdut alte poziții mult mai importante. Nu știm sigur dacă e adevărat, că s-ar putea ca mutările pentru PNL și USR să fi venit în plic, și noi să dăm vina pe Orban. E foarte posibil ca lucrurile să nu stea chiar așa, dar să mai așteptăm puțin pentru a vedea ce se mai întâmplă”, a conchis Alfred Bulai.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, îi cere demisia președintelui PNL, Ludovic Orban. El este de părere că Orban nu trebuia să demisioneze din funcția de premier, ci din cea de președinte de partid.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *