Skip to content
Politică

Se cere reforma totală a statului! Sociologul Bruno Ștefan: Sistemul este putred și trebuie reașezat

PS News

Contactat de PS News, sociologul și analistul politic Bruno Ștefan este de părere că 2020 a fost un an bun din punct de vedere politic pentru România datorită fostului premier Ludovic Orban, care „a așezat politica românească”.

„Anul acesta a fost anul Orban. Cumva a așezat politica românească pe partea dreaptă cu mai multă forță decât au făcut-o alții până acum. A fost o cădere a intențiilor de vot pentru PNL, de la 40% când au debarcat-o pe Viorica Dăncilă, la 25% cât au luat anul acesta. 

" "

Orban a reușit debarcarea Vioricăi Dăncilă. Dacă Viorica Dăncilă rămânea premier până acum, în decembrie, ne-am fi putut aștepta la alt scor și la altă majoritate.

Orban a avut în acest an o guvernare coerentă, fără certuri în Guvern și cu investiții, cel puțin pe partea de drumuri. Cu bine și cu rele, tot lui i se pun la socoteală. El a marcat semnificativ acest an, deși lumea nu l-a perceput ca atare. Mâna lui și felul lui de a organiza s-au văzut”, spune sociologul.

De asemenea, acesta susține că Sănătatea, Educația și Justiția trebuie reformate total.

„Din punctul meu de vedere, este nevoie de o reformă totală a statului și eu sper să se facă în totalitatea instituțiilor statului sau în cele mai multe, să se producă o schimbare radicală totală care să nu le mai permită să oprească dezvoltarea, să nu mai tragă în jos România.

Sănătatea, educația, administrația și justiția sunt cumva prinse în niște chingi care nu permit niciun act de dreptate care să funcționeze natural. În justiție te judeci atât de mult pentru lucruri mărunte. În educație au apărut acum topurile internaționale ale universităților și nu am crescut deloc. 

Eu sunt profesor la Politehnica și, când am intrat în 1993 la facultate, Politehnica era pe locul 200 și ceva în topul universităților din lume, acum e 1000 și ceva, iar cauza acestui lucru este ceva ce ține toate universitățile românești. E nevoie de o reorganizare.

Sistemul de sănătate este putred și trebuie reașezat. Eu mă aștept ca în acești 4 ani să vedem o reorganizare și a instituțiilor politice, și o reformă administrativ-teritorială și Parlamentul cu un număr mai mic de aleși. Să se poată face o reformă a statului profundă. Ceva ce anul acesta nu s-a făcut.

Ceea ce s-a făcut anul acesta a fost o reparare a unor drumuri. Eu asta am văzut ca realizare a Guvernului Orban mai mult decât am văzut înainte. Se putea mai mult, dar măcar aici există realizări.

Anul acesta nu am avut un guvern corupt. Cu excepția Monicăi Anisie, care era vai de mama ei când vorbea, au fost relativ ok ceilalți miniștri”, a conchis Bruno Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *