Skip to content
Politică

Se clatină BREXIT-ul? Radu Carp: Este posibil ca May să demisioneze! EXCLUSIV

pnl.ro

Radu Carp, secretar executiv al Partidului Naţional Liberal (PNL), dezvăluie pentru PSNEWS, care vor fi consecințele rezultatelor alegerilor din Marea Britanie.

Citiți și UPDATE/ Theresa May pierde majoritatea parlamentară/ Alegerile din Marea Britanie, rezultat neașteptat

Astfel, într-o declaraţie oferită pentru PSnews.ro, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Bucuresti, Radu Carp a evidențiat semnificaţia înfrângerii Partidului Conservator al premierului britanic Theresa May.

”Rezultatul alegerilor se datorează nu neapărat temei Brexit, aș spune că a fost temă pe planul 2, deși la începutul campaniei electorale părea să fie principala temă. Probleme și îngrijorările sociale și economice au dominat agenda publică și atentatele care au avut loc la Manchester și la Londra și sentimentul de nesiguranță care s-a creat, au dominat agenda publică. Aș spune că acest rezultat se datorează unei decizii pripite de a convoca alegeri înainte de termen și, repet, nu neapărat Brexit. Partidul Conservator nu a fost pregătit. Laburiștii au reușit să iasă din această întreagă dezbatere de Brexit sau non-Brexit, deși, și acolo părerile sunt împărțite. Asta nu înseamnă neapărat instabilitate politică, pentru că din ce vedem la ora actuală, se conturează o majoritate foarte fragilă între conservatori și unioniștii din Irlanda de Nord. Nu știm deocamdată cum vor arăta aceste negocieri, este posibil și ca conservatorii să dorească o alianță cu liberal-democrații, este de asemenea posibil ca doamna May să demisioneze dacă nu va putea întocmi o formulă de cabinet viabilă”, ne-a dezvăluit Radu Carp.

Theresa May nu reușește să obțină mandatul mai puternic pe care îl viza în perspectiva negocierilor legate de Brexit, aruncând scena politică britanică în incertitudine, cu potențial de a perturba viitoarele discuții cu Uniunea Europeană.

”S-a mai întâmplat ca partidul ieșit pe locul 2 în alegeri, la un interval de câteva săptămâni, să fie chemat la guvernare. Va fi greu, însă, de a obține un consens pe poziția de negociere cu Uniunea Europeană. Un guvern fără o majoritate clară, va trebui să discute cu fiecare partid în parte, problemele care vor reieși din procesele de negociere. Schema de ansamblu nu este schimbată, Brexit-ul va avea loc fără niciun fel de îndoială. Negocierile propriu-zise vor fi afectate, rezultatul, însă, este cel pe care l-a dorit Partidul Conservator atunci când doamna May a zis că Brexit-ul e Brexit. Nu se poate negocia rezultatele referendumului. Clar, însă, negocierile vor fi extrem de dificile, va trebui să discute cu partenerii de coaliție, va trebui să discute și cu opoziția, o opoziție care este formată nu numai de laburiști, ci și din alte partide, inclusiv va apărea o problemă suplimentară, cea legată de referendumul din Scoția”, a mai adăugat liberalul Radu Carp.

Totodată, chestionat în legătură cu posibilitatea ca premierul Theresa May să demisioneze în perioada următoare, Radu Carp ne-a declarat că: „Orice este posibil, Theresa May dacă ar fi vrut să demisioneze ar fi făcut-o imediat după ce rezultatul alegerilor devenise clar. Corbin a făcut această afirmație la câteva minute după ce a avut confirmarea faptului că a fost ales în Parlament. Era oarecum previzibil”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *