Skip to content
Justitie

Se decide viitoarea componență a Consiliului Superior al Magistraturii: Ce șanse de reformă are un CSM acuzat în repetate rânduri de partizanat

Inquam Photos / George Călin

Viitoarea componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se decide în această perioadă, iar proiectele de candidatură ale magistraților nu ezită să critice lipsa de eficiență a Consiliului. Reformarea lui și credibilizarea sistemului judiciar se conturează drept miză a alegerilor din 2022, potrivit romania.europalibera.

De-a lungul a aproape șase ani, Consiliul a fost în centrul mai multor dispute.

Începând cu 2018, rapoartele de țară privind implementarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) constată că CSM a intrat în conflict cu Comisia de la Veneția și cu Grupul de State împotriva Corupției, GRECO.

Chemat să se pronunțe cu privire la legile justiției promovate de PSD și de fostul ministru Tudorel Toader, membrii CSM au informat misiunea MCV că un „punct de vedere nu este echivalent cu un aviz și nu necesită o decizie a plenului CSM”.

Suspect de partizanat

După adoptarea legilor nocive de parlament, Consiliul nu a emis un aviz cu privire la modificări și nici nu a analizat impactul acestora asupra sistemului judiciar.

Rapoartele mai remarcă faptul că actualul CSM, la nivelul anului 2019, nu a numit un interimar la șefia Inspecției Judiciare în ciuda recomandărilor organizațiilor europene.

Tot atunci „au apărut proceduri disciplinare împotriva magistraților, inclusiv a șefilor instituțiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar”, se mai arată în rapoartele MCV.

Perioada a fost marcată de disensiuni și controverse în cadrul Consiliului privind întâietatea dreptului comunitar față de cel național. Tabăra „conservatoare”, condusă de Lia Savonea, a avut câștig de cauză fiind majoritară în plen.

(…)

Ce alege ÎCCJ?

Un cuvânt greu de spus vor avea, pe 22 iunie, magistrații de la instanța supremă. Ei vor decide care sunt cei doi reprezentanți pe care-i va trimite în CSM și noul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care urmează să fie ales anul acesta.

Pe de o parte, judecătorii ÎCCJ au de ales între Ioana Bogdan care a judecat dosare precum „Trofeul Calității” al lui Adrian Năstase sau Radu Mazăre și între Daniel Grădinaru, omul de bază al Liei Savonea, cea despre care se spune că este cel mai influent magistrat din sistem.

Despre Gabriela Elena Bogasiu, alt candidat la CSM, părerile sunt împărțite. Cei care o cunosc i-au remarcat abilitățile de profesoară la Institutul Național al Magistraturii (INM), nu și performanțele manageriale de vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Denisa Stănișor este preşedintă a Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a ÎCCJ din 2019 și candidează și ea la CSM. Are două apartamente și o casă în București, un spațiu comercial, un apartament în Pitești și o casă în localitatea Bradu. În 2020 a încasat din chirii 232.000 de lei.

Candidați lipsă

Alegerile din acest an pentru noul CSM nu au stârnit un interes deosebit pentru magistrații din mai multe instanțe și parchete din țară.

Potrivit statisticilor Consiliului, jumătate dintre cele 16 Curți de Apel din țară nu au trimis niciun candidat pentru CSM. Este vorba de Curțile de Apel Bacău, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Suceava, Timișoara și Curtea Militară de Apel. Aproximativ din aceleași locuri au refuzat să se înscrie la concurs judecătorii de tribunale și de judecătorii.

În cazul procurorilor situația este și mai gravă. Un singur procuror reprezentant al Parchetului de pe lângă Curțile de Apel s-a înscris în cursa pentru CSM. Emilia Ion este adjuncta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și va fi, cu siguranță aleasă în viitorul CSM fiind singurul candidat pe locul rezervat acestora.

Nici parchetele nu s-au înghesuit să trimită candidați pentru viitorul CSM.

După o primă rundă de alegeri în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor se știu câțiva candidați care au trecut în etapa următoare a scrutinului.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *