Se extinde utilizarea sistemului e-Factura. De când devin obligatorii noile reglementări

Sursa foto: keez.ro

Guvernul extinde utilizarea sistemului e-Factura. Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă prin care se extinde utilizarea sistemului de facturare electronică. Măsura este opţională până la finele anului şi devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025.

Noua reglementare a executivului prevede că toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul, transmite Guvernul într-un comunicat.

Excepții de la utilizarea sistemului e-Factura

„Vor fi exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA-ului sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului”, transmite executivul.

Cine este exceptat temporar de la utilizarea sistemului

Asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptaţi temporar de la utilizarea sistemului e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul naţional e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceştia vor putea notifica organele fiscale competente.

„De asemenea, se aduc modificări şi completări în domeniul utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale şi se exclud accizele din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare.

Măsura vine în sprijinul contribuabililor de bună credinţă, întrucât aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile şi sunt plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligaţia să le declare şi să le plătească la bugetul de stat”, reiese din comunicat.

Ordonanţa de urgenţă modifică acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: