Skip to content
Politică

Se încing spiritele: liderul catalan a dizolvat parlamentul regional

luatkhoa.info

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat dizolvarea parlamentului regional și declanșarea alegerilor anticipate, într-un moment critic în care guvernul de la Madrid se pregătește să preia controlul asupra regiunii din nord-estul Spaniei după controversatul referendum pentru independență.

Potrivit Realitatea.net, se pare că alegerile anticipate vor avea loc pe 20 octombrie.

În acest context, Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Mariano Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

Ceva mai devreme, în cursul zilei, Puigdemont a subliniat că punerea sub tutelă a Cataloniei ”va deposeda catalanii de de instituţiile lor” şi conduduce spre o ”situaţie şi mai gravă” în cadrul regiunii.

”Măsurile de punere sub tutelă a Cataloniei, dorite de Guvernul spaniol, încalcă ”frontal” câteva articole ale Constituţiei Spaniei”, a adăugat Puigdemont.

Anunțul lui Pudgemont vine într-un climat tensionat, lucru vizibil și pe străzile din Catalonia.

Mii de studenţi protestează, joi, în mai multe oraşe din Catalonia împotriva deciziilor luate de către guvernul central de la Madrid pentru impunerea unui control direct asupra regiunii autonome, relatează site-ul publicaţiei La Vanguardia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *