Skip to content
Brașov Știri locale

Se întâmplă în România: un brașovean, la un pas să fie operat din greșeală într-un spital privat, deși el venise pentru a asista la nașterea fetiței

bizbrasov

Brașoveanul Alexandru Niță vrea să acționeze în instanță Spitalul Regina Maria din Brașov după ce personalul medical a încălcat protocolul și, în loc să îi permită să asiste la nașterea copilului său, l-au pregătit de o intervenție chirurgicală. Niță solicită plata a 20.000 de euro (100.000 de lei) pentru că personalul medical nu a respectat protocolul medical. „Mergem în sistemul privat pentru că ne plângem de sectorul public. Plătim o mulțime de bani, iar ei se poartă cu noi în acest mod? Era să fiu operat de apendicită sau de ceva la abdomen, deși venisem doar să asist la nașterea celui de-al doilea copil”, a explicat brașoveanul.

Incidentul s-a petrecut pe 23 septembrie, la orele 6.00, scrie bizbrasov.

„La biroul de internări, soția a completat și semnat fișa de internare iar eu a trebuit sa completez un formular  “Acord informat acces aparținător” unde am completat numele meu și cnp-ul, actul medical la care voi asista, naștere prin cezariana și numele + cnp-ul sotiei. Soția a fost preluata de catre o asistenta și dusă pe secție pentru a fi pregătită pentru interventie, iar mie mi s-a cerut sa aștept în lobby sa fiu preluat”, povestește brașoveanul.

Venit să asiste la naștere, pus să facă duș cu șamponul spitalului

De aici începe însă o poveste demnă de Kafka. „O doamna asistenta a venit si m-a apelat după nume, apoi m-a dus intr-o camera la et.2. Acolo mi-a solicitat sa fac dus și sa ma spal cu șamponul din spital și sa îmbrac un halat de interventie. Am informat-o pe doamna ca făcusem dus în acea dimineața, însă dansa a insistat ca nu pot întra în sala de operații fără sa fiu dezinfectat. După ce am făcut dus și m-am îmbrăcat în halatul de interventie, a venit o alta asistenta in camera cu un dulap pe roți în care avea instrumente sterile. Dansa m-a întrebat dacă am emoții și i-am spus ca da, având în vedere ca la primul copil născut în 10 iunie 2020, tot în același spital, nu am putut asista la naștere din cauza restricțiilor și ca acum ma bucur ca o pot încuraja pe sotie și sa împărtășim impreuna aceasta experiență”.

Cu toate că omul explica de ce se află în spital, asistenta i-a spus că ar trebui să ăi recolteze o probă de sânge, pentru că „acesta este protocolul”.

Antivomitiv și calmat pentru a asista la naștere

„Am rămas puțin surprins, insa am pus aceasta cerinta pe seama contextului pandemic, având în vedere ca în data de 22 septembrie 2021, atat soția, cât și eu, am făcut un test PCR, fără de care nu mi s-ar fi permis sa particip la naștere. Doamna asistenta a incercat fără succes sa îmi recolteze sânge din mana stânga, apoi a cerut suportul unei doamne mai în vârstă care era șefa asistentelor pe secția de chirurgie. Dansa a reușit sa-mi recolteze un flacon de sânge din mana dreapta și apoi a procedat la inserarea unei branule în mana stânga, motivând ca trebuie sa-mi administreze antivomitiv și un calmant. Am întrebat de ce este necesar si dacă își făceau probleme ca voi lesina în cursul nașterii, dar dânsele au afirmat ca acesta este protocolul pentru acces în sala de operații”.

Voiau să îl și epileze pe abdomen

„Înainte de a-mi administra prin branula antivomitiv și calmant m-au întrebat dacă sunt epilat pe abdomen și le-am spus ca nu, apoi dânsele au spus ca trebuie și au solicitat ajutorul unui coleg de-al lor care a adus un aparat de bărbierit pe care aveau de gând sa il folosească după ce îmi administrau antivomitiv si calmant. Asistenta care a incercat sa-mi recolteze inițial sânge m-a întrebat ce operație urmeaza sa mi se facă și i-am spus, uimit, ca nu mi se va face mie nici o intervenție și ca voi asista sotia la nasterea prin cezariana. Dânsele au ras apoi iarăși m-au întrebat cumva intr-o nota mai insistenta, ce operație urmeaza sa mi se facă. Atunci am realizat ca ele de fapt ma pregăteau pe mine sa fiu dus în sala de operații pe secția de chirurgie și ca nu se uitaseră pe fisele pe care le inmanasem și nici nu au dat atenție detaliilor legate de nașterea sotiei și asistarea mea. Când au realizat ca este vorba despre o neînțelegere grava, mi-au cerut sa ma schimb și am fost dus în alt salon la et.4, pentru a astepta, de unde am fost condus mai departe în sala de operații unde sotia ma astepta îngrijorată”.

După externarea soției și a fetiței nou-născute, brașoveanul a vrut să poare o discuție cu managementul spitalului pentru a lămuri situația în care a fost pus. Pe 27 septembrie, a purtat această discuție cu managerul spitalului, dr. Sebastian Anghel, și cu dr. Nirvana Georgescu, Director de Calitate si Siguranța Pacientului.

„Dânșii mi-ai făcut o expozitiune interesanta cu privire la norme, proceduri, protocoale, toate extrem de impersonale, dat fiind faptul ca incidentul viza oameni și fapte de neglijenta, la care sincer nu ma asteptam din partea personalului unui spital privat. Discuția la acea data s-a concluzionat ca putem ajunge la un acord amiabil, însă doamna Dr. Nirvana Georgescu mi-a solicitat răgaz timp de o săptămână, pana azi, 4 octombrie 2021, pentru a putea obține un mandat de negociere din partea management-ului.

Azi, la ora 15:37, am fost contactat telefonic de catre domnul dr. Sebastian Anghel care mi-a adus la cunoștință faptul ca după consultări interne, decizia management-ului Regina Maria este de a nu ma compensa în nici un fel în urma celor întâmplate, motiv pentru care, în continuare, intenționez sa depun plangere penala impotriva personalului medical care mi-au recoltat sânge și mi-au montat branula, fără a-mi aduce la cunoștință de ce trebuie sa faca aceste lucruri. De asemenea intenționez sa intentez proces management-ului spitalului pentru neraportarea acestui incident și pentru daunele morale produse în urma acestei experiente și a inițiativei acestora de a musamaliza, fără a admite public acest întreg incident”.

1 comentariu la “Se întâmplă în România: un brașovean, la un pas să fie operat din greșeală într-un spital privat, deși el venise pentru a asista la nașterea fetiței

  1. E un fake news?!
    Ca daca nu-i fake, e impardonabil. Pe laga suma solicitata de reclamant spitalul ar trebui sa plateasca si o amenda de un procent de 10% din Cifra de Afaceri, impusa de OPC (sau cum se mai numeste acum Protectia Consumatorului).
    Asta ar fi o rezolvare corecta a cazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *