Skip to content
Politică

Se întețește lupta pentru putere din USRPLUS: Oamenii lui Cioloș, înfrângeri pe bandă rulantă în fața USR pentru controlul filialelor

Inquam Photos/Raul Stef

Confruntarea din interiorul USRPLUS pentru conducerea noii formațiuni rezultate din fuziunea USR cu PLUS a trecut la faza pe filiale. Planul comun al celor două formațiuni pare a fi unul destul de simplu: câștigarea bătăliilor din filiale și impunerea propriilor candidați, fie din USR, fie din PLUS pentru a-i folosi mai apoi în alegerile interne. Totuși, PLUS ar putea avea un as în mânecă.

USR își impune omul la Piatra-Neamț

La Piatra-Neamț, PLUS a pierdut deja o bătălie. Zilele trecute filiala USR-PLUS Piatra-Neamț și-a ales noua conducere, iar noul șef aș filialei este Marius Irimia. Acesta vine din USR și a fost în trecut viceprimar al municipiului. Presa locală scrie că acesta ar fi primit în trecut o locuință socială cu chirie în cartierul Văleni, locuință pe care a subînchiriat-o și acum se află în stare de executare silită pentru chiria neachitată. Totuși, alegerile la Neamț nu s-au încheiat încă. Pentru Conferința Județeană USR-PLUS au fost aleși 81 de delegați, care vor vota conducerea județeană a partidului pe 27 iunie.

USR câștigă la Brașov

La Brașov, USR a mai punctat o victorie în fața celor de la PLUS. Alexandra Coliban a câştigat alegerile interne pentru stabilirea preşedintelui Organizaţiei Municipale, aceasta fiind candidată din partea USR. Coliban a obținut o victorie la peste 50 de voturi în fața contracandidatului de la PLUS, Sebastian Ichim. Anterior, Coliban a avut un mandat de 1 an și 9 luni în fruntea organizației municipale USR Brașov.

USR obține o victorie și la Sectorul 1

Alegerile din week-end de la Sectorul 1 din Capitală au adus o altă victorie pentru USR. Clotilde Armand a reușit să îi fure victoria reprezentantului PLUS, Dragoș Pîslaru. Astfel, PLUS a marcat trei înfrângeri pe linie în fața celor de la USR în alegerile locale din diferitele filiale. În aceste condiții oamenii lui Cioloș ar putea să rămână fără funcții în noua formațiune, de vreme ce reprezentanții USR se impun la conducerea filialelor în zonele în care au obținut victorii și în anul 2020. Totuși, PLUS ar putea avea un ultim as în mânecă.

Asul din mâneca celor de la PLUS

În ciuda înfrângerilor pe bandă rulantă suferite de PLUS în fața celor de la USR, Cioloș & Co ar putea deține un as în mânecă, mai precis o strategie câștigătoare. Presa scrie că Dragoș Tudorache, mâna dreaptă a lui Dacian Cioloș și-a expus strategia de fuziune încă din vara anului 2020. În spatele ușilor închise, Tudorache le-a spus liderilor PLUS că cea mai bună strategie este cooptarea liderilor USR, nemulțumiți de felul în care Barna gestionează lucrurile la nivelul conducerii formațiunii. Aceștia, în viziunea lui Tudorache, sunt oameni cu care “putem să construim o majoritate nouă”.

„Eu sunt convins că voi ştiţi deja şi aţi cunoscut oameni din USR care sunt ok. Care şi poate lor le este ruşine cu ceea ce se întâmplă la vârful partidului lor, la nivel local, dar şi la nivel central. Ăia sunt oamenii cu care noi putem să construim o majoritate nouă. Iar ăsta e obiectivul nostru intern, de organizaţie. Noi trebuie să ne pregătim să construim noi majorităţi în aşa fel încât cei pe care nu îi simţim aliniaţi cu noi, din partea cealaltă, să devină ei o minoritate. Asta e miza internă, de organizaţie. Să construim noi majorităţi, de partea bună a lucrurilor şi a viziunii pe care o avem, cu care apoi să ducem noul vehicul creat înainte”, a afirmat Tudorache.

Altfel spus, strategie PLUS e următoarea: nu contează că pierdem alegerile în filiale, contează că există suficient de mulți nemulțumiți în USR de conducerea lui Dan Barna. Acești nemulțumiți pot fi convinși la congres să voteze împotriva lui Barna. Prin urmare, înfrângerile pe bandă rulantă ale celor de la PLUS s-ar putea să nu fie atât de usturătoare pe cât par, atâta vreme cât noii lideri USR din teritoriu se arată suficient de nemulțumiți de Dan Barna încât să voteze cu Cioloș la congresul USRPLUS.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *