Skip to content
Politică

Se întoarce UDMR la guvernare? Ce soluții are PSD pentru a-și păstra majoritatea parlamentară

gandul.info

Dacă ALDE iese de la guvernare, soarta guvernului Dăncilă atârnă de un fir de aţă. Adică de Uniunea Maghiarilor din România. Fără sprijinul UDMR în Parlament, cabinetul nu poate supravieţui. Interesant este însă că și opoziţia, dacă vrea să schimbe majoritatea, are nevoie tot de maghiari, scrie Digi 24.

În acest moment, raportul de forțe din Parlament arată că PSD are cele mai multe voturi (208), chiar și singur se distanțează de celelalte forțe politice. Sunt multe voturi, totuși nu suficiente ca să atingă majoritatea, care este de 233 de voturi.

Restul partidelor parlamentare au voturi care ar putea să încline balanța într-un sens sau altul, dar în niciun caz nu au suficiente mandate ca să construiască o nouă majoritate.

Raportul de forțe în Parlament

PSD – 208
PNL – 94
USR – 40
Pro România – 23
UDMR – 30
ALDE – 31
Minorități – 17
PMP – 12
Neafiliați – 10

Majoritatea = 233 de parlamentari

Dacă ALDE iese de la guvernare și PSD rămâne în minoritate, are nevoie de UDMR și eventual de minorități – dar nu neapărat – sau de minorități și de o parte dintre parlamentarii UDMR pentru a putea avea majoritatea de 233 de voturi (și chiar și ceva voturi în plus, ca să se simtă confortabil)

PSD = 208 parlamentari

PSD + UDMR + Minorități = 255 de parlamentari

În cazul în care guvernul Dăncilă pică, iar opoziția (PNL+USR+ Pro România+ALDE+PMP) ar reuși să se coaguleze, ar ajunge la 210 voturi. Insuficiente pentru majoritate. Și atunci, calculele hârtiei arată că fără UDMR și fără minorități nu ar putea să aibă o majoritate. Însă cu aceste două partide ar ajunge la 257 de voturi, un scor confortabil.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *