Skip to content
Politică

Se lasă cu sânge pe pereți: planul lui Dragnea de a o elimina pe Firea din jocul prezidențialelor EXCLUSIV SURSE

psd.ro
" "

Mai vechiul război dintre primărița de la București, Gabriela Firea, și liderul social-democraților, Liviu Dragnea, este departe de a se stinge; din contră: ar putea să capete proporții mult mai tensionate.

Și cum puțin timp ne mai desparte de 2019, cartoful fierbinte al războiului ce are să se ducă între cei doi grei ai politicii românești va fi, firește, lupta pentru fotoliul de la Cotroceni.

" "
" "

PSD vs PSD 

Că relația dintre actualul șef al ”armatei roșii” și edilul Capitalei este una deloc prietenoasă nu mai este un secret. Deși Firea încearcă să își proiecteze o imagine împăciuitoare și să intre în grațiile președintelui PSD (conștientă fiind că are nevoie de susținerea acestuia pentru a candida la prima funcție în stat), Liviu Dragnea nu contenește să o înțepe.

Cea mai recentă dovadă a faptului că șeful PSD nu are de gând să o menajeze deloc pe Firea este chiar decizia lui Liviu Dragnea – chiar dacă anunțată deocamdată doar pe surse – de a-l debarca (via Viorica Dăncilă) pe vechiul ei prieten, George Ivașcu, de la butoanele Ministerului Culturii.  În acest context, ținem să precizăm că Ivașcu este unicul ministru pe care CEx-ul l-a acceptat la propunerea PSD București, după ce Ecaterina Andronescu a fost scoasă din jocurile pentru Ministerul Educației, în favoarea lui Valentin Popa, pe motiv că Andronescu vizase inițial funcția de premier, ceea ce l-a scos din sărite pe Liviu Dragnea.

Planul lui Dragnea de a o scoate din joc pe Firea 

Liderul PSD este conștient că o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențialele din 2019 nu numai că ar produce o adevărată rumoare în interiorul partidului, dar ar arunca din start PSD în ”groapa pierzătorilor”. Unul dintre motivele – poate chiar cel mai important – pentru care Liviu Dragnea nu se grăbește să-și anunțe propria candidatură la alegerile de anul viitor este și conștientizarea poziției mai mult decât precare în sondaje a căpeteniei din Kiseleff (cotat, în cel mai bun caz, la un caraghios procentaj de 9%).

Însă, potrivit surselor PSNews.ro, faptul că rivala lui Dragnea, Gabriela Firea, se bucură de cea mai mare încredere în cercetările sociologice (în jur de 30-35%) se pare că îi creează mari dificultăți șefului Camerei Deputaților, care ar pregăti deja un plan prin care să o ”liniștească” pe vicepreședinta PSD responsabilă cu regiunea București-Ilfov.

Concret: având în vedere că, inevitabil, Dragnea și Firea vor intra în coliziune pe tema candidaturii PSD la prezidențialele din 2019, șeful Partidului Social Democrat își pregătește din timp pașii pentru a o înlătura pe aceasta de pe tabla de șah. Astfel, Dragnea îi va spune edilului că într-adevăr, potrivit sondajelor, ea, Firea, ar trebui sa fie candidatul PSD, DAR ținem să amintim că același Liviu Dragnea a vorbit despre necesitatea unei decizii raționale în cel mai recent interviu acordat Antena 3.

Dincolo de unele sau altele dintre calculele politice, rămâne tăioasa realitate matematică: un candidat PSD chiar și la 40 la sută nu pleacă din start cu certitudinea victoriei în alegerile prezidențiale – a se vedea, de exemplu, faptul că Partidul Social Democrat nu a mai dat președintele României din 2000 încoace. În acest context, profilul electoral al Gabrielei Firea este de așa natură, încât vicepreședintele PSD nu poate strânge voturi din centrul opțiunilor politice – și este percepută extrem de negativ în zona de dreapta, fiind chiar la fel de detestată de către protestatarii #REZIST precum este șeful partidului (să ne amintim de pildă de celebrul episod de pe Arena Națională, când Firea a fost huiduită la omagierea Simonei Halep).

Tăriceanu intră în joc

Altfel spus, Dragnea îi va explica edilului Bucureștiului că PSD trebuie să susțină un candidat care să fie capabil a strânge voturi din centru și puțin din dreapta, iar acela este nimeni altul decât Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, însuși președintele Camerei Deputaților, pentru prima oară, a vorbit zilele trecute într-un interviu la același post de televiziune despre un eventual candidat al coaliției de guvernare, lansându-i practic lui Tăriceanu o invitație către drumul spre Cotroceni. În acest context, Dragnea va împușca doi iepuri dintr-o lovitură:  își va respecta înțelegerea cu liderul ALDE de a-l susține la alegerile prezidențiale și va scăpa de rivala din partid, Gabriela Firea.

Totuși, să nu ne imaginăm că șefa de la București va sta cu mâinile în sân! Astfel, ne putem aștepta ca aceasta să direcționeze și ea către presă informații și sondaje care să indice faptul că poporul PSD nu îl va vota pe Tăriceanu în totalitate și că social-democrații nu concep să nu aibă candidat provenit din rândurile lor. De altfel, dacă se va adeveri scenariul potrivit căruia Tăriceanu ar deveni prezidențiabilul din partea coaliției PSD-ALDE, ar fi pentru prima dată în istoria PSD-ului când formațiunea politică nu ar avea un candidat propriu la scrutinul pentru cel dintâi fotoliu al țării.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *