Skip to content
Opinii & Analize

Se mai poate salva PNL?

marinela-anghelus-editorial (1)

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Partidul Național Liberal (PNL) apasă pedala de accelerație și încearcă să recupereze, atât cât se poate pe ultima sută de metri, procentele pierdute de partid în ultimele luni. Ieșirile tot mai dese ale președintelui Klaus Iohannis (după părerea mea, președintele a făcut mai mult rău decât bine prin aceste ieșiri, dar asta este o altă poveste), valul de inaugurări din ultimele zile, precum și anunțul neașteptat făcut de Nicușor Dan miercuri, nu fac altceva decât să demonstreze că numărătoarea PNL nu arată deloc bine.

Liberalii s-au trezit cu un val de ură care era oarecum de așteptat și pe care trebuia să îl anticipeze și să îl gestioneze încă din marte, când pandemia de coronavirus începuse să doboare, rând pe rând, state mult mai puternice și mai dezvoltate decât România. Cum spuneam și într-un editorial anterior, marea greșeală a liberalilor, cu Iohannis în frunte, a fost că în toată această perioadă dificilă pentru o mare parte dintre români ei au părut interesați doar de alegeri, doar să preia puterea cu totul, președinție, Executiv și, din 7 decembrie, și ultima redută, Parlamentul. Și asta în loc să comunice deschis și corect.

Iar liberalii vor deconta marea greșeală duminică, atunci când se așteaptă o prezență mult mai scăzută, dat fiind faptul că o parte dintre cei care vedeau o rază de speranță în ei vor rămâne acasă. Să fie clar, PNL l-a pierdut pe votantul liberal căruia patronul i-a închis ușa în nas, forțat de restricțiile impuse de Guvern. Iar ca el sunt mulți, din păcate.

De cealaltă parte, PSD câștigă. Câștigă dintr-o prezență redusă la vot. Câștigă din scandalurile dintre PNL și USRPLUS. Câștigă din bâlbâielile Executivului și ale președintelui Klaus Iohannis. Per ansamblu, PSD câștigă. Însă, nu va câștiga atât de mult cât să își permită să mai salveze și de această dată UDMR, care pare tot mai departe de o intrare în Parlament, sau cel puțin așa spun ultimele sondaje. Nici PMP nu stă prea bine, dacă ne uităm la sondaje, însă cu siguranță Traian Băsescu va funcționa și de această dată drept o locomotivă electorală pentru PMP, mai ales că acum are și o miză personală: să-și pună fiica cea mică în Parlament.

Dar cum spuneam, PNL încearcă să salveze cât mai poate, pe ultima sută de metri, și să evite o guvernare cu USRPLUS. Partidul lui Orban speră că va ajunge la un scor de 35% la distribuiri, însă e greu de crezut că vreun partid politic, fie el și PNL, va trece de 30% la alegerile de duminică. Cooptarea lui Nicușor Dan de partea liberalilor a fost o lovitură extrem de dureroasă pentru USR-iștii, ei fiind pe primul loc în București (au undeva la 40%). Însă va fi, oare, lovitura de grație a liberalilor îndeajuns de bună încât să salveze PNL? Sau doar va face și mai imposibilă o coabitare a PNL-USRPLUS într-un viitor Guvern?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *