Skip to content
Societate

Se modifică legea pensiilor. Cine va ieși mai devreme la pensie

bzv.ro

Noile modificări aduse legii pensiilor se referă la persoanele care, de-a lungul anilor pe care i-au petrecut în câmpul muncii, au lucrat și în condiții deosebite și care se vor putea pensiona mai repede decât până acum și vor beneficia de un mod de calcul mai avantajos decât cel din prezent.

Concret, începând din 18 noiembrie 2019, persoanele interesate pot depune la casele teritoriale de pensii cereri de pensionare pentru limită de vârstă cu noile beneficii legislative privind sistemul unitar de pensii publice, informează Casa Națională de Pensii Publice.
Elementele de noutate se  referă la:

– acordarea unui spor la stagiu de cotizare pentru perioadele lucrate în condiții deosebite, după data de 01.04.2001, de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite, față de 3 luni conform reglementării anterioare);

– reducerea vârstei standard de pensionare aferentă perioadelor încadrate în condiții deosebite de muncă și pentru perioade mai mici de 6 ani;

– reducerea mai mare a vârstei standard de pensionare, conform tabelului nr.1 de la art.55, alin. (1) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Măsurile se regăsesc în Legea nr. 215/2019 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, noile reguli se vor aplica numai pensionărilor care se fac începând din data 17 noiembrie 2019.

Așadar, noile prevederi aduc și o schimbare a tabelului cu reducerile vârstei standard de pensionare, la obținerea pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de anii lucrați în condiții deosebite. Astfel, dacă până acum reducerea vârstei standard de pensionare se făcea începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin șase ani, de acum reducerea vârstei de pensionare se va face începând cu un stagiu de cotizare în condiții deosebite de cel puțin un an.

Așadar, între reducerea vârstei de pensionare din prezent și reducerea aplicată prin această lege nouă sunt diferențe mari. Spre exemplu, în momentul de față, dacă o persoană a muncit șase ani în condiții deosebite, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, în timp ce, potrivit Legii nr. 215/2019, aceeași persoană va scădea doi ani din vârsta standard de pensionare.

Aceste noi prevederi legislative aduc modificări importante şi în următorii ani, de la majorări ale punctului de pensie, până la recalculări, noi formule de vechime şi chiar transformări ale pensiilor în ajutoare sociale.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate”, scrie în Legea nr. 127/2019.

Însă, tot din septembrie 2021 anumite pensii se vor transforma, anumiți termeni dispărând:

– pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării;

– anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării;

– pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *