Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Se modifică statutul judecătorilor din România!”. Avocatul Poporului explică neregulile din OUG privind achizițiile publice

Forumul Judecatorilor Justitie

Invitată în studioul „Puterea Știrilor”, Renate Weber, Avocatul Poporului, a explicat motivele care au stat la baza deciziei de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență privind achizițiile publice.

Argumentele Avocatului Poporului sunt legate de faptul că, prin modificările aduse, ordonanța de urgență intervine asupra statutului judecătorilor, reglementat printr-una din legile justiției, asupra cărora referendumul din 2019 a stabilit că guvernul nu poate interveni prin ordonanțe de urgență.

Pe de altă parte, Ordonanța de Urgență nu a cerut avizul Consiliului Superior al Magistraturii iar guvernul ar fi trebuit să se abțină de la adoptarea unei ordonanțe de urgență în domeniul organizării judiciare, așa cum s-a stabilit la referendumul din 26 mai 2019, mai spune Avocatul Poporului, Renate Weber.

„Am acționat la două petiții foarte bine făcute. Pe de o parte, am primit o petiție din partea Consiliului Superior al Magistraturii, pe de altă parte, de la Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația magistraților din România.  Ei s-au legat doar de un aspect din această Ordonanță de Urgență, de faptul că s-a trecut dincolo de ceea este normal în materia achizițiilor publice.

În momentul în care au vrut să schimbe lege prin această OUG, au venit cu niște obligații pe care le-au pus în sarcina judecătorilor, de a rezolva dosarele într-un anume termen dosarele, și au venit cu sancțiuni. Dacă nu respecți termenele, este considerată o abatere disciplinară și se sancționează. Ori, în felul acesta au modificat legea privind statutul judecătorilor. Nu se poate face așa fără să consulți măcar CSM(…).

Se modifică statutul judecătorilor din România, ceea ce este neconstituțional. Haideți să ne aducem aminte. A existat un referendum în această țară la care foarte multă lume a mers. Curtea Constituțională a spus în final că vreo 86% au fost de acord cu întrebarea pusă la acel referendum. Cetățenii români nu mai vor să se legifereze în domeniul justiției, asta însemnând inclusiv legiferarea statutului magistraților pe calea ordonanțelor”, a declarat Renate Weber Avocatul Poporului.

Ordonanța și-a propus să adopte, în regim de urgență „măsuri urgente pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice și, totodată, pentru inițierea primilor pași către transformarea digitală a acestora”, spunea guvernul la momentul publicării sale în Monitorul Oficial.

Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) va fi 100% operațional, am discutat cu reprezentanții ADR (n.a Agenția pentru Digitalizarea României), și în 30 zile lucrătoare vor fi implementate toate modificările legislative prevăzute de către această ordonanță.

Mai mult, la ANAP se lucrează la elaborarea unor instrucțiuni care să vină în sprijinul autorităților contractante și a operatorilor economici și să clarifice unele aspecte ce țin de realizarea controlului ex-ante. De asemenea, avem în vedere elaborarea normelor de aplicare pentru O.U.G. nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, astfel încât cei interesați să beneficieze de un cadru dedicat de reglementare. În momentul de față, specialiștii noștri lucrează la realizarea unor instrucțiuni care să vină în sprijinul instituțiilor care derulează proceduri de achiziții publice în domeniul apărării și securității”, a declarat Eugen Cojoacă, președintele ANAP, în contextul publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, într-o singură ședință, 25 de ordonanțe de urgență, premierul Ludovic Orban spunând că emiterea lor s-a făcut „în deplină transparenţă”, în vreme de reprezentanții opoziției, dar și Avocatul Poporului au criticat demersul și au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională Ordonanțele de urgență au fost adoptate înainte ca guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *