Se modifică valabilitatea rovinietei. Cât va costa aceasta

Sursa foto: mt.ro

În perioada următoare se vor aduce modificări perioadei de valabilitate a rovinietei, anunță responsabilii din domeniul transporturilor. Astfel, va apărea rovinieta pentru o zi și va dispărea cea pentru trei luni, care va fi înlocuită de cea pentru 60 de zile.   

Responsabilii din domeniul transporturilor rutiere au anunțat că vin cu o serie de modificări ale perioadei de valabilitate a rovinietei, taxa de drum pe care o plătesc proprietarii de vehicule care circulă prin România, indiferent dacă sunt români sau străini. Ca o noutate, se va introduce rovinieta pentru o zi și dispare taxa pe drum cu o perioadă de trei luni, dar apare cea cu valabilitate de două luni, scrie Adevărul.

Termenul-limită pentru introducerea noilor perioade de valabilitate este, în principiu, 25 martie 2024. Una dintre schimbările așteptate de români este introducerea rovinietei pentru o zi. Prețul acesteia nu va fi însă unul mic, se va ridica la 2,5 euro, față de 3 euro cât costă în prezent rovinieta pentru o săptămână.

Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o taxă de drum pentru 10 zile, la prețul de 3,3 euro. În loc de rovinieta de 90 de zile din prezent, vom avea rovinieta pentru 60 de zile, la prețul de 28,2 euro pentru vehicule de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme.

În prezent, în România, putem cumpăra roviniete pentru o săptămână, o lună, 3 luni sau un an, iar unele surse din sistem susțin că era chiar necesară o recalibrare a perioadelor achitate de șoferii care circulă pe drumurile principale din țară. Astfel, după 25 martie, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate. Vom plăti în continuare 28 de euro pentru autoturisme și 1.210 euro pentru camioane.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), spune că această modificare a normelor după care se emit rovinietele s-a luat pentru a ne alinia cerințelor europene.

„Au fost realizate niște studii și, în urma acestora, la Bruxelles s-a decis ca aceasta să fie forma vinietelor la nivel european. Practic, vorbim de o cerință europeană, nu am inventat noi nimic. Sperăm ca reglementarea să intre în vigoare pe 25 martie“, a precizat Alin Șerbănescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: