Skip to content
Politică

Se-ngroașă gluma: un autor pe care Șercan l-ar fi plagiat îi dă licența la verificat EXCLUSIV

b1.ro

Se îngroașă gluma în scandalul în care a fost implicată Emilia Șercan: un autor pe care jurnalista l-ar fi plagiat a anunțat vineri pentru PSnews.ro că va începe demersurile pentru verificarea lucrării de licență a acesteia.

CITIȚI ȘI: UPDATE Cutremur în presă. Emilia Șercan, acuzată chiar de ceea ce combate: PLAGIATUL

Este vorba despre alt ziarist, Mircea Toma, președintele organizației non-guvernamentale ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. ONG-istul a declarat pentru PSnews.ro că entitatea pe care o conduce va lua legătura cu Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), din Cluj-Napoca, specializată în depistarea plagiatelor. De altfel, GRAUR a confirmat în 2016 acuzațiile analistului politic Mugur Ciuvică la adresa Laurei Codruța Kovesi, universitarii stabilind că șefa DNA a plagiat în propria teză de doctorat.

Mircea Toma a făcut apel la prudență, subliniind că sunt șanse ca Emilia Șercan să fi plagiat, dar există riscul ca întreaga poveste să facă parte din categoria știrilor false (așa-numitul fenomen „fake news”).

„Va trebui să facem o cercetare, să vedem cu acuratețe despre ce e vorba. Am văzut textele comparate – într-adevăr: textele din publicația noastră sunt cele autentice, dar alături sunt niște pagini fotocopiate despre care eu trebuie să am garanția că provin din respectiva lucrare de diplomă. Eu am nevoie de o verificare. E foarte important – mi se pare că e un subiect mult prea serios ca să nu-l abordăm cu precauție clară.

Noi vom cere unei entități neguvernamentale care se ocupă de validarea plagiatelor – Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), din Cluj-Napoca, este un grup de cadre didactice universitare care au această misiune – și vrem să-i rugăm să caute documentul original, pentru că ei, fiind cadre didactice universitare, au o rețea și la Sibiu. Iar cineva din această rețea va trebui să ia lucrarea de licență, s-o deschidă, să vadă dacă este aceeași (cu cea incriminată în articolul de pe Turnulsfatului.ro – n.r.), ca să nu fim păcăliți.

Noi organizăm o conferință în toamnă care e dedicată chiar fenomentului «fake news» (cel al știrilor fabricate). Deci nu vreau să mușcăm dintr-o chestie din asta. Probabilitatea e mare să fie așa cum spuneți, dar pe de altă parte responsabilitatea este proporțională. Gândește-te că noi atacăm identitatea unui ziarist care s-a credibilizat prin expunerea unor plagiate! a afirmat Toma pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *