Skip to content
Politică

Se poate ține piept crizei lemnului. CCIR sprijină industria mobilei

lemnefoctimisoara.ro

Se poate ține piept crizei lemnului. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) sprijină sectorul economic care vizează industria mobilei.

Instituția condusă de către Mihai Daraban și Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) au organizat vineri, 15 septembrie 2017, la Romexpo, în cadrul târgului internațional BIFE-SIM, conferința „Cum încurajează statul român competitivitatea unui sector performant?”, arată un comunicat publicat pe site-ul CCIR.

Președintele APMR, Aurica Sereny, a subliniat în deschiderea evenimentului motivele pentru care sectorul industriei mobile este performant: „Vă ofer câteva cifre, conform unui studiu realizat de firme independente de APMR: VAT-ul în sectorul mobilei este 55%, al doilea după sectorul IT, care este de 57%. Soldul favorabil import-export a fost în 2016 de 1,6 miliarde de euro și nu cred că există alt sector să aibă rezultate mai bune la acest capitol. Sectorul industriei mobilei deține în capitalul autohton 52% și, nu în ultimul rând, prețul/tonă la export este mult mai mare față de cel de la import”.

Mihai Apopii (vicepreședinte CCIR și președintele CCI Neamț) a argumentat că „avem nevoie de forță de muncă calificată, de o resursă umană dedicată acestui domeniu de activitate despre care putem spune că este la granița dintre meserie și artă. În acest sens trebuie să găsim soluții la nivelul competitivității mondiale. (…) De mai bine de 3 ani, Camera de Comerț și Industrie a României susține și promovează reintroducerea și reorganizarea în România a sistemului de învățământ profesional în sistem dual, preluând modelul german care funcționează foarte bine la câteva unități de producție din alte domenii de activitate din țara noastră. Aș vrea să subliniez că din martie a.c. funcționează o metodologie de organizare a învățământului dual profesional, iar operatorii economici care se acreditează în această formă de învățământ beneficiază de cheltuieli deductibile pentru crearea condițiilor de studiu și formare profesională”.

Adriana Petcu, secretar de stat din Ministerul Apelor și Pădurilor, a declarat: „În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții din cadrul industriei mobilei am aflat că această industrie este una cu totul specială, dar care se confruntă cu numeroase probleme. Chiar și în aceste condiții, în ciuda unei crize a lemnului în 2016, ați reușit să încheiați anul cu creșteri pe majoritatea planurilor. Conform cifrelor oficiale, producția industrială a crescut cu 6,7%, exporturile cu 7,3%, consumul intern cu 13,4%, iar numărul angajaților din industrie s-a majorat cu aproape 4%. Realizările dvs., în ciuda dificultăților cu care v-ați confruntat, rezidă în profesionalismul, onestitatea și dedicarea de care dați dovadă și, bineînțeles, se datorează produselor de înaltă calitate și competitive pe piața internațională. (…) Aș preciza că și în programul de guvernare 2017-2020 se pune accent pe valorificarea superioară a resurselor naturale. De asemenea, prin Codul Silvic, vi se acordă drept de preemțiune asupra lemnului exploatat din pădurile statului”.

Sterică Fudulea, secretar de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, a menționat în cadrul conferinței că „producția de mobilă în anul 2016 a înregistrat o valoare de peste 2,5 miliarde de euro. 86% din această producție o reprezintă exporturile. (…) Programul de internaționalizare care este în programul de guvernare susține mici producători să participe cu stand independent la târguri și expoziții internaționale, este deja în derulare și primele contracte au fost semnate”. Același Fudulea a adăugat că statisticile în perioada august 2016 – august 2017 au fost 1,8 milioane de accesări online pe produse de mobilă.

Discuțiile din cadrul evenimentului s-au axat pe criza lemnului și modificarea Regulamentului de valorificare a resursei de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a statului, programele de susținere a industriei și de promovare a exporturilor, criza forței de muncă, soluțiile inovative de materiale compozite pentru dezvoltarea durabilă și competitivă a industriei de mobilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *