Skip to content
Cluj Știri locale

Se poate vota și la Cluj la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. „Prima miză este un vot anti-corupție”

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, programate duminică, 11 iulie 2021. Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova pot să voteze și la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților. În România s-au amenajat 12 secții de votare.

Scrutinul are o miză excepțională, având în vedere că Republica Moldova are un președinte pro-european, Maia Sandu, și o majoritatea pro-rusă în Parlament, potrivit media9.

“Aceste alegeri anticipare oferă o șansă cetățenilor acestei bucăți de țară să revină la normalitate și să expluzeze din parlament oamenii foarte corupți care s-au oploșit de ani buni acolo. Și în felul acesta să elibereze țara și să o aducă pe un făgaș normal. Prima miză este un vot anti-corupție, pe lângă votul tradițional geo-politic. Înclinația spre votul geo-politic a scăzut în intensitate, lumea este foarte supărată pe corupția din țară. Există un interes al Rusiei ca un pol geo-politic să existe și să fie foarte puternic”, a spus, la TVR Cluj, jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle în Republica Moldova.

“Tinerii pleacă într-un număr foarte mare din Republica Moldova, dar, în ultimul timp, poate din cauza pandemiei, poate din cauza alegerilor prezidențiale de anul trecut, lucrurile s-au mai schimbat. Eu observ că mulți tineri revin în Republica Moldova, sper ca și după aceste alegeri parlamentare numărul tinerilor care revin acasă să crească”, a afirmat Cristin Murafa, preşedintele Federaţiei Tinerilor Români de Pretutindeni.

Ultimul sondaj a fost dat publicității marți. Este vorba despre Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, care a estimat că în viitorul Legislativ, care are un total de 101 mandate, ar accede doar trei formaţiuni. Conform acestui sondaj, PAS (pro-european) este creditat cu 43% din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 33%, iar Partidul „ȘOR”, cu aproape 8% – ambele grupări sunt pro-ruse.

Parlamentul actual a fost ales în anul 2019.

Cele 12 secţii de votare de pe teritoriul României sunt:

Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente): str. Stavropoleos 6, sector 3;

Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central): str. Eugeniu Carada 1, sector 3;

Iaşi: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr.30;

Suceava: Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;

Galaţi: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;

Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;

Cluj-Napoca: Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1-3;

Timişoara: Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;

Braşov: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;

Sibiu: Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;

Constanţa: Universitatea „Ovidius”, b-dul Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;

Craiova: Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

1 comentariu la “Se poate vota și la Cluj la alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova. „Prima miză este un vot anti-corupție”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *