Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Se pot organiza alegeri locale pe timp de stare de alertă? Ce spun juriștii

INQUAM/Octav Ganea
" "

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va prelungi „cel mai probabil” cu alte 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării. Este pentru a treia oară când este prelungită starea de alertă. Decizia ar urma să fie luată zilele următoare, în condițiile în care la finalul acestei săptămâni expiră starea de alertă.

În acest context, PS News a luat legătura cu o parte dintre juriști pentru a afla dacă se pot sau nu organiza alegeri, implicit campanie electorală, în stare de alertă. Astfel, fostul președinte CCR, Augustin Zegrean este de părere că prelungirea stării de alertă nu reprezintă un impediment în organizarea alegerilor pe 27 septembrie, dar nici nu ar fi o problemă dacă organizarea votului ar fi amânat din nou.

" "

”Constituția nu spune nimic despre asta (n.r- dacă se pot sau nu organiza alegeri în stare de alertă), la aleșii locali mandatul nu este stabilit în Constituție, numai la parlamentarii este stabilit de 4 ani. În principiu, nici aceste alegeri nu puteau fi amânate, dar dacă tot au făcut-o nu cred că ar fi o problemă pentru a le amâna din nou pentru că au amânat atunci spunând că este pandemie și în timpul pandemiei nu faci alegeri, nu aduni oamenii la un loc plus că e o problemă mare cu campania electorală”  a adăugat Augustin Zegrean.

Juristul a atras atenția și asupra faptului că pe timp de pandemie campania electorală ar trebui evitată pentru siguranța cetățenilor.

”Cum să faci campanie electorală când nu ai voie să te întâlnești cu oamenii? E destul de complicat să trimiți oamenii la vot să aleagă pe cineva.

Bineînțeles că politicienii actuali care sunt mari, vechi sunt cunoscuți, dar alegerile acestea nu vor aduce nicio persoană nouă, partide care vin cu oamenii noi, oamenii nu-i cunosc și nu toată lumea are acces la internet.

La țară credeți că stau ei să se uite pe internet să vadă ei cine candidează la ei în comună sau cine candidează la Consiliul Județean, nu se uită că nu au deprinderea să o facă.

Deci, dacă partidele acceptă astfel de campanie, adică acest mod de a desfășura campanie, fără să se întâlnească cu oamenii și își asumă rezultatul acestor alegeri n-au decât să o facă, dar din punct de vedere democratic lucrurile nu stau chiar bine, nu așa se fac alegerile? Nu cumva fiecare cetățean are dreptul să-l cunoască pe cel pe care urmează să-l voteze?!” a punctat fost președinte CCR.

Deși este de părere că alegerile ar trebui amânate, Zegrean este de părere că, din punct de vedere legal, votul poate avea loc.

”Nu vorbim de nicio ilegalitate aici. Au stabilit prin lege că data alegerilor se stabilește de Parlament, ceea ce este o greșeală în opinia mea pentru că, de 30 de ani încoace, data alegerilor se stabilea de Guvern pentru că el este cel care organizează alegerile și știe mai bine.

Guvernul când stabilește data alegerilor are în vedere faptul de a nu trece sfârșitul mandatului. Acum au scris în codul administrativ că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege prin anumite condiții deci dacă tot l-au prelungit până în septembrie, ce deosebire este între 6 iunie când era inițial stabilit și 27 septembrie?” a conchis Augustin Zegrean.

Fostul Avocat al Poporului: Cred că din punct de vedere legal nu pot avea loc alegeri în stare de alertă

Cu o opinie diferită vine fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu. Acesta este de părere că în mod normal alegerile ”nu au cum să se organizeze, pentru că într-o stare de alertă măsurile de siguranță sunt mult mai puternice decât sunt într-o stare normală”.

”Vă dați seama, stau oamenii aceia din secție aproape două zile, stau și se pregătesc, se pregătesc în prima zi, dorm acolo și a doua zi sunt puși în fața alegătorilor care se întâlnesc cu alți alegători și o să fie aglomerație, deci nu cred că se poate organiza. Din ambele părți e rău, și din partea alegătorului și din partea milioanelor de oameni care sunt în secțiile de votare” a adăugat fost Avocat al Poporului.

De asemenea, acesta spune că, din punct de vedere legal alegerile nu vor putea să aibă loc.

”Eu cred că nu (n.r- nu pot avea loc alegerile). Mai importanți sunt banii, pentru că de când îi cunosc pe liberalii ăștia și îi cunosc de pe la 1875 de când s-a înființat, ei n-au făcut nimic bun pentru țară” a încheiat Gheorghe Iancu.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *