Skip to content
Politică

Se prăbușește lira sterlină? Cum mai poate salva Marea Britanie situația

Lira sterlinăse prăbușește încet, dar sigur, potrivit ultimei analize.

Lira sterlină ar putea să scadă cu până la 15-20% dacă Marea Britanie va vota în favoarea părăsirii Uniunii Europene (Brexit), scenariu care, probabil, va alarma investitorii străini şi va „seca” intrările de capital necesare finanţării deficitului de cont curent al ţării, conform unei analize „Goldman Sachs”, citată de presa internaţională.

" "

„Deficitul de cont curent al Marii Britanii va fi, în continuare, o sursă de vulnerabilitate, în pofida unor recente îmbunătăţiri”, notează analiza, menţionând: „O întrerupere subită şi totală a intrărilor de capital, ca răspuns la Brexit, ar putea genera un declin de până la 15-20% al lirei”.

Astfel, moneda britanică ar putea ajunge la un curs de circa 1,15-1,20 dolari, de la 1,4565 dolari în prezent, respectiv la aproximativ 90-95 pence/euro, de la 76 pence.

Din noiembrie 2015 până acum, lira s-a depreciat cu 5%, pe fondul reducerii aşteptărilor privind o majorare a dobânzii de către Banca Angliei, în 2016. Mai mult, perspectiva unei reduceri este luată în calcul acum, din nou, conform evoluţiilor din piaţă.

„Goldman Sachs” estimează că Marea Britanie va rămâne în UE, iar dinamica de bază a economiei ţării va fi „solidă”. Conform scenariului de bază elaborat de banca americană, lira va avea un curs de 1,40 de dolari, respectiv 68 pence/euro într-un an, potrivit unor surse citate de Realitatea.net

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *