Skip to content
Politică

Se precipită lucrurile! Consiliul Rectorilor, autosuspendat

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) a fost autosuspendat de membrii consorțiului „Universitaria”, ce conduc cinci dintre cele mai importante universități românești.

Decizia vine după ce luni aceștia au transmis printr-un comunicat de presă că „au luat act cu surprindere de poziția critică” a Consiliului față de o serie de propuneri legislative ale Ministerului Educației.

În comunicatul de presă transmis luni de membrii Consorțiului ‘Universitaria’ se mai transmite și faptul că cele cinci universități susțin că pentru ca poziția exprimată de CNR să poată fi reprezentativă era necesată consultarea tuturor membrilor, scrie b1.ro.

Motivele invocate de aceștia sunt:
– lipsa unei viziuni/strategii pentru evoluția învățământului superior din România;
– recentele abordări ale Consiliului Național al Rectorilor în îndeplinirea misiunii academice;
– necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Național al Rectorilor prin luarea în considerare a ponderii fiecărei Universități;
– necesitatea creșterii rolului Consiliului Național al Rectorilor în procedurile normative referitoare la învățământul universitar.

„Aceasta poziție a fost exprimată printr-o adresă înaintată MENCS, în urma unei discuții din 14 noiembrie a.c., cu o parte dintre reprezentanții universităților. Rectorii primelor trei universități menționate – cele mai mari și mai prestigioase din România – nici măcar nu au participat la elaborarea de către CNR a vreunui document în acest sens și consideră, prin urmare, că el nu exprima decât poziția unora dintre componenții CNR.

Consorțiul ‘Universitaria’ susține demersurile inițiate de Ministerului Educației Naționale și Cercetării științifice, care ajută nu doar la dezvoltarea competitivității mediului academic românesc, ci și la iețirea dintr-o serie de blocaje generate de grave inconsistențe legislative anterioare. Cele cinci universități își exprimă regretul că nu au fost consultați toți membrii CNR, prin dezbateri și prin vot, astfel că poziția exprimată să poată fi cu adevărat reprezentativă și să contribuie la bunul mers al întregii comunități academice românești”, se arată în comunicat.

 Cinci dintre cele mai importante universități din România (Universitatea București, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Academia de Studii Economice și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) s-au întrunit în perioada 24 – 27 noiembrie 2016,  în cadrul Consorțiului ‘Universitaria’ la Iași unde au decis să întreprindă o serie de acțiuni comune în domeniul didactic, al cercetarii, al relațiilor internaționale și al inițiativelor studențești, care să poată modela viitoarele politici educaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *