Skip to content
Politică

Se preconizează un „rezultat fraudulos” la alegerile USRPLUS. Unul dintre candidați cere suspendarea votului și verificarea sistemului informatic

Facebook

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Irineu Darău, unul dintre cei candidații la șefia USR PLUS, cere suspendarea și reluarea votului după o verificare a sistemului informatic. Acesta susține că procesul de vot online pentru șefia USR PLUS a fost „viciat” de 822 de foști membrii care au fost suspendați în trecut, aceștia primind link-ul pentru a-și exprima opțiunea fără o verificare a statutului de membru,

Totodată, Darău face un apel la Dacian Cioloș și Dan Barna să recunoască greșeala și să ia „o decizie înțeleaptă fără întârziere”. „Dacă se va continua astfel – starea actuală a registrului electoral va duce indubitabil la un rezultat fraudulos”, spune Darău.

Redăm postarea lui Irineu Darău:

Tocmai am trimis o solicitare oficială către Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală să suspende procesul de vot și înaintea reluării lui să asigure integritatea registrului electoral. Problemele legate de oameni care nu au dreptul să voteze și totuși primesc link de vot sunt sistemice și apar peste tot. Am primit numeroase sesizări și date statistice, iar din păcate nu există altă soluție decât oprirea acestui proces și reluarea lui „pe curat”. Dacian Cioloş și Dan Barna, vă rog din suflet să recunoaștem o greșeală și să luați decizia înțeleaptă fără întârziere. Sunteți și candidați și co-președinți, deci trebuie să puteți garanta integritatea și echitatea procesului de votare.

Aveți în poze mai multe solicitări și acțiuni concrete deja făcute intern, din 1 septembrie până acum. Nu am primit răspuns la niciuna. Din păcate, pare că doar presiunea publică funcționează și regret că am ajuns aici. Însă e momentul asumării responsabilității și luării deciziilor corecte.

Nu acuz vreo intenție de fraudă, dar – dacă se va continua astfel – starea actuală a registrului electoral va duce indubitabil la un rezultat fraudulos. Subliniez că voi apela la toate căile statutare și legale pentru a clarifica această situație și a face dreptate. Orice vot exprimat în ciuda inexistenței dreptului la vot poate duce la compromiterea și lipsa de legitimitate a întregului proces.

Tot azi am solicitat un audit relevant al sistemului de vot, al registrului electoral și al întregului proces de votare. De asemenea, am cerut să existe și observatori, ceea ce azi nu este posibil.

Dincolo de multele cazuri individuale primite sau de problemele sistemice de la Tulcea, las aici date statistice care compromit indubitabil procesul de vot. Numărul celor care apăreau suspendați în baza de date, dar acum primesc drept de vot este absolut îngrijorător și viciază tot procesul: 822, cu top județe (având în vedere procentul celor suspendați care acum sunt înregistrați drept de vot):

100% Dolj
100% Tulcea
91% Vrancea
86% Gorj
80% Buzau
79% Bistrita-Nasaud

Și câteva detalii tehnice:

– În SimplyVoting nu se pot retrage buletine din urna virtuală în cazul constatării lipsei dreptului de a vota, așadar procesul este viciat și situația nu poate fi rezolvată altfel decât prin suspendarea întregului proces de votare

– Conform Art. 55 din Statut, durata votului nu este stabilită la 7 zile => există posibilitatea să fie oprit totul și bazele de date să fie corectate, iar apoi să se reia votul cu perioade ceva mai scurte pentru fiecare tur

– Din nou subliniez că un vot de o asemenea importanță fără autentificare prin două metode (mail+SMS) înseamnă o lipsă de securitate și de respect față de democrație.

Acuzații de fraudă

Amintim că votul online pentru funcția de președinte al USR PLUS a fost reluat, joi, la prânz, după ce a fost suspendat, miercuri, în urma unor acuzații de fraudă. Acestea nu au încetat, însă, unul dintre cei trei candidați, Irineu Darău, susținând că în continuare votează membri ai partidului care nu au acest drept.

În ciuda tuturor evidențelor, la prânz a fost relansat votul online pentru președinția USRPLUS.
Fac un APEL: dacă puteți vota deși nu ar trebui să aveți acest drept, fiți vă rog onești și nu vă exprimați votul. În plus, vă rog scrieți-mi în privat și voi colecta și documenta toate aceste cazuri. Regula (aprobată prin vot în Congres!) este foarte simplă: pot vota doar cei care aveau cotizația la zi atunci când a rămas definitivă fuziunea. Mai concret: pot vota doar cei care până în 15 mai își plătiseră cotizația inclusiv pe aprilie. Și o consecință foarte măsurabilă: cine nu a avut drept de vot în iunie la alegerile interne locale și județene nu poate avea nici acum!
În doar câteva minute, am fost notificat deja despre câteva cazuri concrete, cu oameni din 5 filiale diferite (!):
– om care nu a putut vota în iunie și poate vota acum
– oameni demisionați care pot vota acum
– mulți suspendați din 1-2 județe care apar în registrul electoral și pot vota, deși nu au dreptul
– om care are 2 (!) drepturi de vot, fiind înregistrat cu 2 adrese de mail diferite”, a anunțat Darău, joi, pe pagina sa de Facebook.

Azi vede toată țara ce probleme avem pentru organizarea unui simplu vot intern, iar acesta e un prejudiciu uriaș pe care îl aduceți imaginii partidului. De la fuziune, ați avut la dispoziție 4 luni întregi să asigurați un registru electoral corect și complet pentru doar 50000 de oameni. Responsabilitatea voastră este totală, fiindcă voi controlați și Biroul Național și Secretariatul General și o parte bună din Comisia Electorală. Culegeți ceea ce ați semnat, fiindcă ați ajuns atât de rău încât pur și simplu nu mai aveți oameni care să lucreze bine și cu cap.
Ați preluat acest partid acuzând că ați găsit „contabilitate ținută la pungă”. Ei bine, după 4 ani de domnie, ați lăsat multe subiecte fix „la pungă”: nu doar contabilitatea și evidența membrilor (privind statusul și drepturile lor), ci și gestiunea resurselor umane, sprijinul pentru aleșii locali, comunicarea internă, comunicarea externă sau arbitrajul. Ați făcut asta în ciuda sumelor din subvenția primită de partid – bani publici care se dau exact pentru ca partidele să poată funcționa. Iar ceea ce ați pus voi pe picioare doar „funcționare” nu se poate numi.
Ne promiteți mereu „USRPLUS la guvernare”. Nu ne veți duce acolo vreodată cu rost și nu putem schimba România cu asemenea tactici. Ați coborât destul brand-ul USRPLUS și prin ceea ce faceți cu procesul de vot riscați să ne doborâți de tot. Și totuși mai vreți încă 2-4 ani de putere, să vă desăvârșiți opera”, acuza candidatul la președinția USR PLUS.

1 comentariu la “Se preconizează un „rezultat fraudulos” la alegerile USRPLUS. Unul dintre candidați cere suspendarea votului și verificarea sistemului informatic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *